WordPress Site İçi SEO Optimizasyonu | 2018 WordPress SEO İpuçları

3

Konu SEO yani arama motoru optimizasyonu olunca şüphesiz WordPress en iyi içerik yönetim sistemleri arasında yer alıyor. Tabii bu WordPress kullanırken SEO üzerine vakit harcamayacağınız (maalesef birçok kişi bu hataya düşüyor) anlamına da gelmiyor. Bu yazıda da WordPress site içi seo optimizasyonu, aramalarda da üst sıralarda çıkması, daha çok takipçi kazanması ve genel manada iyi bir site hâline gelmesi için gerekli ipuçlarından bahsedeceğiz.

WordPress genel olarak zaten çok iyi optimize edilmiş bir sistem ve daha önce kullandığımız diğer CMS’lere (içerik yönetim sistemleri) göre açık ara daha iyi iş çıkarıyor. Fakat kullanımı kolaylaştırmak için yapmanız gereken birkaç işlem daha var.

WordPress Site İçi SEO

1.1. URL’ler

1.1.1. Permalink Yapısı

Değiştirilecek ilk şey permalink yani kalıcı bağlantı yapınız olacak. Bunları WordPress admin panelindeki Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar menüsünde bulabilirsiniz.

Varsayılan kalıcı bağlantı ?p=<postid>şeklindedir fakat biz /yazi-adi/ veya /kategori/yazi-adi/ şeklinde kullanmayı tercih edeceğiz. Bunun için de ayarları /%postname%/ olarak değiştireceksiniz.

URL’ye kategoriyi de dahil etmek için ‘Özel Yapı’ kısmını seçin ve orada yazan değeri /%category%/%postname%/  şu şekilde ayarlayın. Eğer ilk başta varsayılan ayarları kullandıysanız, yeniden yönlendirmeleri sizin için WordPress halledecektir.

1.1.2. WWW olmalı mı, olmamalı mı?

Sitenizin www.siteadi.com ya da siteadi.com seçeneklerinden hangisi olarak gözükmesini istiyorsunuz? Bunun için Ayarlar > Genel sekmesini izleyin ve istediğiniz URL şeklinin doğru şekilde ayarlanıp ayarlanmadığını kontrol edin.

Aynı zamanda bunu Google Search Console üzerinden de ayarlamalısınız. Google Search Console ayarlarınız ile WordPress ayalarınızın eşleştiğinden (iki yerde de www kullandığınızdan yada kullanmadığınızdan) emin olun.

1.1.3. Durak Kelimeleri

WordPress SEO’nuzu arttırmak istiyorsanız, kalıcı bağlantılardaki durak kelimeleriyle oynama yapmayın. ‘Ve’ ya da ‘ile’ gibi durak kelimeleri, Yoast SEO eklentisinin 1.1.6 sürümünden beri WordPress sitelerdeki link yapılarından otomatik olarak kaldırılıyor. Böylece hem URL gereksiz-çirkin gözükmüyor, hem de yazı başlığı özetlenmiş oluyor.

Bunu yazı yayınlandıktan sonra değiştirmemeye özen gösterin. Özellikle de insanlar o yazıya link verdiyse veya Google tarafından index aldıysa, artık kalıcı bağlantı yapısını değiştirmeyin ve illa değiştirirseniz de, yazının doğru şekilde yeniden yönlendirildiğine emin olun. Aksi takdirde değişen bağlantı yüzünden sayfa açılmayacaktır.

1.1.4. SSL olmalı mı, olmamalı mı?

2014 yılında Google HTTPS/SSL kullanan sitelere ufak bir avantaj tanıyacaklarını dile getirmişti ve bundan ötürü giderek pek çok sitesi sertifika kullanmaya başladı. Bu sizin için de değerlendirmeniz gereken bir adım olabilir.

1.2. Başlıklarınızı SEO İçin Optimize Edin

Başlık, sayfa içeriğinizin <title> etiketiyle gösterilen ve arama sonuçlarında en çok rol oynayan elementlerinden biridir. Sadece tek yönüyle öne çıkmaz, aynı zamanda insanlar arama yaptıklarında da ilk başta başlığa dikkat ederler ve zengin snippetler, meta açıklamasıyla birleştiğinde ortaya doğru bir görünüm çıkar.

Birçok web sitesinde hâlâ blog yazıları varsayılan şekilde gösterilirken, WordPress sitenizin hak ettiği trafiği almasını istiyorsanız başlıkları şu iki sebepten ötürü düzenlemelisiniz:

– Arama motorları ilk kullanılan kelimelere daha çok ağırlık verirler. Yani anahtar kelimeleriniz sayfa başlığının yakınında bulunursa sıralamanız da artar.

– İnsanlar arama sonuçlarını gözden geçirirken en başta ilk kelimelere bakarlar. Eğer anahtar kelimeleriniz burada gözükürse tıklanma olasılığınız da artar.

1.2.1. Yoast SEO Eklentisiyle Başlık Kontrolü

Yoast SEO plugin ile SEO başlıklarınızı kontrol etme imkanınız var. Eklentide bunların kontrolü için iki kısm bulunuyor. İlki, eklentiyi yükleyip aktif hâle getirdiğinizde admin panelinizde bir SEO sekmesi açılacak. Buradan SEO > Başlıklar & Metalar yolunu izleyin.

Buradan ‘Yazı Tipleri’ sekmesine tıklarsanız, her bir yazıda uygulanacak başlık ve meta açıklama şablonları oluşturabildiğinizi göreceksiniz. Böylece her seferinde başlık ve açıklamaları tekrardan düzenlemenize gerek kalmayacak ve sabit şablonlarla düzenleme yapabileceksiniz. Ayrıca benzer şablonları kategorilerde, yazar arşivlerinde de kullanmanız mümkün.

1.2.2. Doğrudan Yazıları Optimize Etme

Şablonları düzgün şekilde ayarladıktan sonra artık normal yayınlanan yazı ve sayfaların optimizasyonuna başlayabilirsiniz. Bunun için Yoast SEO’da bir kod parçacığı ön izleme ekranı bulunuyor.

Bu ekranda otomatik olarak sizin yazıda zaten doldurup uyguladığınız değerlerin ön izlemesi veriliyor ve yönlendirmeler yapıyor. ‘SEO Başlığı’ yazan alana uygun şekilde başlığınızı yazdıktan sonra alt kısımda turuncu veya yeşil renkli bir çubuk beliriyor. Başlığın çok uzun veya kısa olması turuncu rengi karşınıza çıkarırken, ideal başlık uzunluğu ise yeşil renkle gösteriliyor.

Başlıklar için şu noktalara dikkat etmelisiniz;

– Marka adınız daima başlığın sonunda bulunmalıdır. Böylece insanlar sizi ardışık aramalarda tekrar hatırlayabilir.

– Daima yazıda önem verdiğiniz anahtar kelime başlıkta da geçmelidir. Tercihen bu kelime başlığın başında bulunmalıdır.

– Başlığın kalanı ise insanları tıklamaya teşvik etmelidir.

1.3. Açıklamalarınızı Optimize Edin

Artık doğru başlık hazırlamayı öğrendiğimize göre, meta açıklamalarına geçebiliriz. Meta açıklamaları, arama motorları tarafından snippet kısmında gösterilen yazılardır ve URL ile başlığın altında yer alırlar. Meta açıklaması genellikle kişilerin arayacağı anahtar kelime kullanıldığında tercih edilir.

Bazı eklentiler ‘otomatik açıklamalar’ adlı bir özellik kullanırlar. Böylece varsayılan olarak yazının ilk paragrafını meta açıklamasında kullanırlar. Açıkçası bu pek doğru değil çünkü ilk paragrafta konuyla pek de alakası olmayan giriş cümleleri yer alabilir.

Bu yüzden en iyi meta açıklaması her zaman için elle yazılmış olandır ve eğer illa ki meta açıklamasının otomatik olmasını istiyorsanız, siz hiçbir şeye dokunmamalı ve bunu arama motorlarına bırakmalısınız. Eğer meta açıklaması yazmazsanız, arama motorları yazınızdaki anahtar kelimeleri bularak otomatik olarak bir kısmını kullanacaktır, sonuç sayfasında gösterecektir.

Açıkçası WordPress SEO için bunun bir ‘kısayolu’ yok ve bu yüzden de Yoast SEO eklentisindeki meta açıklaması kısmını kullanmalısınız. Bu bölgenin okuyucuyu cezbedeceğine, yazıdaki önemli anahtar kelimeleri içerdiğine emin olun.

1.4. Görsel Optimizasyonu

WordPress SEO çalışmalarında görsel optimizasyonu maalesef genellikle göz ardı ediliyor. Halbuki bu resimlere düzgün altyazılar, tanımlar ve isimler ekleyerek görsel aramalardan da ekstra trafik almanız mümkün. Dolayısıyla tavsiyemiz seçtiğiniz resimlere yazıyla ilintili şekilde isimler vermeniz ve tanımlarını girmeniz.

Resimde Alt Tag ve Title eklemeniz gereken yerleri görebilisiniz. Okla gösterilmiş alana Alt yani Alternatif bir etiket girebilir, title kısmına iste Resimle ilgili başlık metnini girebilirsiniz.

wordpress seo

1.5. XML Site Haritaları

Google ve diğer arama motorlarına web sitenizin güncellendiğini söylemek, yani iletişime geçmek için XML site haritaları kullanabilirsiniz. Yoast SEO eklentisi varsayılan olarak XML haritası barındırırken, aktif hâle getirmek için tek yapmanız gereken admin panelinden SEO > XML Site Haritaları menüsüne girip seçim yapmak.

wordpress seo

Ardından ‘Save Changes’ butonuna basıp değişiklikleri kaydettiğinizde size bazı seçenekler sunacaktır fakat genellikle bunlara ihtiyaç duymazsınız. Bu şekilde sitenizdeki tüm yazılar, sayfalar ve özel yazı tipleri için XML haritaları oluşturacaktır.

Yeni bir yazı veya sayfa yayınladığınızda, XML site haritası durumu otomatik olarak Google ile Bing’e bildirir(robots.txt dosyanızda site haritasını belirtmişseniz – SEO uyumlu Robots.txt hazırlama yazımızı okuyarak nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.), böylece yeni içeriğinizi bulmaları kolaylaşır. Ayrıca pek çok farklı XML sitemap ekletisi var fakat Yoast’ın eklentisi statik dosya yaratmıyor ve böylece özellikle büyük sitelerde kullanımı kolaylaşıyor.

SEO perspektifinden baktığımızda, Yoast SEO eklentisi site haritasına aynı zamanda her yazı için görselleri de ekliyor ve bu sayede resimleriniz de sıralamalarda çıkıyor. Kısacası, XML site haritasını kullanmayı kesinlikle ihmal etmeyin.

SEO ile ilgili Diğer Yazılarımız (Yeni Sekmede Açılır)

2. Şablon Optimizasyonu

2.1. Breadcrumblar

wordpress seo

Her bir yazı ve sayfanıza breadcrumb eklemeniz gerekiyor. Breadcrumblar genellikle yazı başlığının üstünde yer alan ve ‘Anasayfa > Makaleler > WordPress SEO Rehberi’ şeklinde gözüken bağlantı tipleridir. İki amaçla kullanılırlar;

– Kullanıcılarınızın web sitenizde daha rahat gezinmesini sağlarlar.

– Arama motorlarının site yapınızı öğrenmesini kolaylaştırırlar.

Breadcrumb ayarlarını yapmak ileri seviye WordPress tema düzenleme bilgisi gerektirir. Yoast SEO’daki Breadcrumb ayarını etkinleştirmeden önce WordPress temanızın Breadcrumbları destekleyip desteklemediğini öğrenin.

Bu breadcrumb bağlantıları hem anasayfaya, hem de yazının bulunduğu kategoriye link vermelidir. Bunun için de temanızdaki single.php ve page.php dosyalarını kullanın ve Yoast SEO eklentisinden breadcrumbları seçin. Bunun için admin panelinden SEO > Gelişmiş > Breadcrumbs settings menüsüne girin ve dolaşım menüsünü etkinleştirin.

2.2. Headings Etiketleri

Neredeyse bütün WordPress temaları için bu geçerlidir. Yazı başlığınız sadece <h1> etiketinde olmalıdır. Site adınız anasayfada <h1> ile gösterilmelidir. Anasayfadaki yazı ve kategori sayfaları ise <h3> etiketiyle yer almalıdır. Bunları kolaylıkla post.php ve page.php dosyaları içinde değiştirme imkanınız var.

2.3. Kod Yapınız Temiz Olsun

Tema dosyalarınızdaki Javascript ve CSS dosyalarını dışarıdan yüklenen javascript ve css dosyalarını kaldırmaya çalışın ve mümkün oldukça sitenizi temiz tutun çünkü bunlar WordPress SEO için pek de yararlı değildir. Bu sayede hem kullanıcılarınız dosyaları ilk başlangıçta ön belleğe atarlar, hem de arama motorları sitenizi her taradıklarında Javascript dosyalarını tek tek indirmek zorunda kalmazlar.

WordPress İçin Doğru Tema Seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenleri okumak için WordPress Tema Seçimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

2.4. Hıza Odaklanın

Arama motorlarının günde kaç yazınızı index alıp öne çıkaracağı, bu sayfaların ne kadar hızlı yüklendiğiyle ilgilidir. WordPress’te hız arttırmak için şu 3 püf noktasını uygulayabilirsiniz:

  1. Temanızı veritabanı üzerine yük bindirmeyecek şekilde optimize edin.
  2. Bir cache – önbellek eklentisi yükleyin. Eğer teknik bilginiz varsa W3 Total Cache, yoksa WP Fastest Cache veya WP Super Cache kullanabilirsiniz. Eğer sunucunuz Litespeed Web Server yazılımını kullanıyorsa Litespeed Cache eklentisine de mutlaka göz atmalısınız.
  3. Cache eklentileri aynı zamanda KeyCDN – MaxCDN tarzı bir CDN ile kombine edildiğinde çok daha iyi çalışır.

W3 Total Cache Ayarları 2018 başlıklı yazımızı okuyarak W3 Total Cache Kurulumu ve Ayarları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

CDN Nedir? En İyi CDN Servisleri başlıklı yazımızı okuyarak CDN hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Aynı zamanda host sağlayıcısı firmalar konusunda da dikkatli olun ve sadece fiyatı ucuz olanlara yönelmeyin. Eğer site hızını yükseltmek istiyorsanız daima iyi hosting paketleri seçin.

Ayrıca WordPress Site Hızlandırma Rehberimizi okuyarak tüm detaylarıyla sitenizi hızlandırma yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

2.5. HTML Site Haritaları

Özellikle blog tarzı bir siteniz varsa HTML site haritası gereksiz gözükebilir fakat daha kurumsal tipte, birden fazla sayfa seviyesine sahip sitelerde HTML haritaları hem kullanıcılar, hem de arama motorları için epey faydalı olabilir.

Mutlaka Okumalısınız (Yeni Sekmede Açılır)

3. Gelişmiş WordPress SEO Rehberi ve Çoğaltılmış İçerik

Tüm temel işlemleri yerine getirdikten sonra, kalan problemlerin tek bir çatı altında birleştiğini göreceksiniz: çoğaltılmış içerik. WordPress farklı tipte şemalarla gelen bir sistem:

  1. Veri temelli
  2. Kategori temelli
  3. Etiket temelli

Bunun yanında, anasayfadan başlayarak her bir sayfa arasında gezinti yaparak ilk yazıya dönüş yapabilmelisiniz. Aynı zamanda sitedeki her bir yazarın kendi arşiv sayfası da ‘/author/<author-name>/’ adı altında yer alır ve bu da tek yazarlı bloglarda kopya içerik sorununa yol açabilir.

En kötü senaryoyu düşünürsek, bir yazı olması gereken sayfanın dışında 5 farklı sayfada da yer alabilir. Tüm bu kopya içerik havuzundan ise her biri indexlenmeden kurtulmamız gerekiyor.

3.1. Noindex ve Arşiv Sayfaları

Yoast SEO’yu kullanarak sitenizde kullanmadığınız arşiv sayfalarının arama motorları tarafından index almamasını sağlayabilirsiniz. Bunun için admin panelinden SEO > Başlıklar ve Metalar > Arşivler menüsünü takip edin.

Burada ‘Date archives settings’ sekmesi altından ‘Etkisiz’ butonunu seçerseniz, kullanmadığınız arşivleri de tamamen devre dışı bırakabilirsiniz. Bu ayar sayesinde bütün tarih temelli linkler doğrudan anasayfanıza yönlenmiş olacak. Yazar arşivlerini ise dokunmadan bırakabilirsiniz fakat bu durumda ‘Diğer’ sekmesi altından ‘Arşivlerin alt sayfaları’ kısmını da ‘noindex’ şeklinde işaretlemeniz gerekir.

3.2. Gereksiz Arşivleri Devre Dışı Bırakın

wordpress seo

Eğer siteniz tek yazardan oluşan bir blogsa veya yazar arşivlerinin gerekli olduğunu düşünmüyorsanız, WordPress Yoast SEO ile yazar arşivlerini devre dışı bırakın. Aynı zamanda tarih arşivlerine ihtiyacınız yoksa bunu da kapatın. Bunları temanızda kullanmasanız dahi birisi link verebilir ve bu da SEO’nuza sadece zarar getirir.

3.3. Sayfalandırma

Üçüncü olarak, arama motorları botları bir kategori sayfanıza gittiğinde, altındaki her bir sayfaya sorunsuz şekilde ulaşabildiğinden emin olmalısınız. Aksi takdirde, eğer bir kategoride çok fazla yazı varsa, botlar 10 sayfa geriye gidecek ve belki de onun öncesinde yayınladığınız epey kaliteli bir yazıyı görmezden gelecektir.

Bunu da düzeltmenin yöntemi basit. Çeşitli eklentiler yardımıyla sayfaları numaralandırabilirsiniz. WP-PageNavi bu konuda oldukça başarılıyken, sayfalandırma çeşitli temalarda da içerik arşivleri sekmesinde bulunur.

Ayrıca uzun yazılarınızı sayfalara bölmek için WordPress Yazıları Sayfalara Bölmek başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

3.4. Canonical URL

2009’un Şubat ayında önde gelen arama motorları rel=”canonical elementini tanıttılar. Bu sayede kopya içerikle mücadele etmek daha kolay olacaktı. Her ne kadar WordPress’te doğrudan canonical URL elementleri sayfa ve yazılarda desteklense de, bazı hatalara sahip olabiliyor. Her bir sayfa için canonical linkler vermezken, Yoast SEO eklentisini aktif hâle getirdiğinizde otomatik olarak bundan faydalanabiliyorsunuz.

4. Yüksek Sıralama İçin Site Yapısı

Siteler kategori, etiket vs. yapıları sayesinde kolaylıkla izlenirler ve tüm makaleler başarıyla linklendiğinde ortaya temiz-hoş bir görünüm çıkar. Fakat bunlar bir bedelle gelir, o da sıralama gücünüzün etkisizleşmesidir. Buna ise yorumlar sebep olur.

4.1. Yazı Yerine Sayfalar

Sitelerde bazı içeriklerin ‘Yazı’ olarak değil de, ‘Sayfa’ şeklinde paylaşıldığını görürsünüz. Peki neden? Bunun nedeni o sayfanın ayrı bir öneme ve doğru anahtar kelime yoğunluğuna sahip olmasıdır. Yorumlar özenle inşa ettiğiniz anahtar kelime yoğunluğunuza zarar verebilirken, bu yüzden de en önemli makalelerinizi sayfa olarak kaydetmenizdir. Bu şekilde kolaylıkla sayfaları güncelleyebilir ve neleri değiştirdiğinize dair yeni yazılar yayınlayabilirsiniz.

4.2. Eski Yazıyı Yenileyin

Eğer sitenizdeki bir yazı fazlasıyla popüler hâle geldyise ve belli anahtar kelimelerde ön sıralara çıktıysa, aşağıdaki adımları uygulamanızı tavsiye ederiz:

  • Güncellenmiş ve geliştirilmiş bir içerikle yeni yazı yaratın.
  • Eski yazının kısa ismini, yani ‘slug’ı post-name-original şeklinde değiştirin.
  • Yeni sayfayı, eski yazının URL’si altında yayınlayın veya eski yazıyı doğrudan yeni URL’ye yönlendirin.
  • Eski yazınıza backlink veren sitelere bir e-posta göndererek, yazıyı geliştirip güncellediğinize dair haber verin.
  • Gelecek yeni linkler için beklemeye koyulun.

Bazılarınız 301 yönlendirmesiyle aynı şeyi yapabileceğini de söyleyebilir. Bu doğru fakat eski yazıdaki yorumları kaybetmiş olursunuz ve bu da hem kullanıcılara saygısızlık olacaktır, hem de 301 yönlendirmeleri biraz zaman alacaktır.

Tabii ki bu tekniği de kötü niyetli kullanıp başka ürün veya içerikleri öne çıkarmak için kullanmamalısınız. Yani herkesin çıkarına olmalı.

4.3. İlgili Yazılara Link Verme

Google’ın site yapınızı anlaması için site içi linkleme oldukça önemli. Böylece sadece yazı altında alakalı diğer sayfaları göstermezsiniz, aynı zamanda diğer yazılar için de bir link yapısı kurmuş olursunuz. Bir yazı veya sayfada ne kadar çok link olursa, arama motorları da o kadar dikkat edecektir. Tıpkı bizim bu yazı içinde diğer yazılarımıza yönlendirmeler yaptığımız gibi siz de sitenizde bir iç link ağı kurmalısınız. Yoast SEO’nun premium sürümüne sahipseniz, iç linkleme aracını bu amaçla kullanabilirsiniz.

Ayrıca aynı kategoriden benzer yazılara linklemeler yapabilir ve ziyaretçileriniz sitede daha fazla kalmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için WordPress Yazı İçi Benzer Yazılar Eklentisi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

4.4. Fazla Etiket Kullanımından Kaçının

Web sitelerinde en yaygın karşılaştığımız problemlerden birisi de etiketlerin aşırı kullanılması. Unutmayın ki devamlı etiket kullanmak SEO’nuzu geliştirmeyecektir. SEO’nuza katkı sağlamasının tek yolu içeriklerin birbiriyle ilişkili olmasıdır. Yazı başına 3-4 etiketten fazla girmekten genel olarak kaçının.

Ayrıca Etiket sayfalarıyla ilgili yapılan bir çalışmada Google aramasıyla etiket sayfasına giren bir ziyaretlerin aradığı içerik tam olarak açılmadığı için sayfadan çıktığı gözlenmiş. Bu durum ziyaretçinin sitenizden “Hemen Çıkma” oranını yükselteceği için SEO açısından da sitenize zarar verecektir. Artık bir çok site etiket sayfaları için “Noindex” kullanıyor ve Google’ın bu sayfaları indekslemesini engelliyor.

5. Dönüşüm – Etkileşim Optimizasyonu

Okuyucuları Kazanın!

Birçok blogger, sitelerini sadece bir blog olarak gördükleri için optimizasyona gerek duymadıklarını düşünüyor fakat bu son derece yanlış. İnsanların size link vermesini sağlamak için, önce blogunuzu okumaları gerekiyor. Peki sizce hangisi daha kolay? Sitenizi düzenli olarak takip eden birinin link vermesi mi, yoksa sitenize ilk defa giren birinin hemen link vermesi mi? Anladığınızı düşünüyoruz.

İhmal edilen noktalardan birisi RSS abonelik ikonu oluyor ve bu sayede kullanıcılar e-posta yoluyla aboneniz oluyor. Böylece haftalık e-postalar gönderebiliyorsunuz ve tıklanma oranları, etkileşimler artıyor.

Tabii aynı zamanda bu ziyaretçilerin sitenize üye – abone olma isteme ihtimali var. Örneğin bir makalenizi okudular ve gerçekten hoşlarına gitti, tam o anda aranızdaki ilişkiyi kalıcı hâle getirebilirsiniz değil mi? Bu yüzden de yazı sonlarınıza ‘Makalemizi beğendiniz mi? Bizden haberdar olmak için abone listemize katılın’ gibi bir açıklama ekleyebilirsiniz.

Aynı zamanda yorum yaptıkları zaman abonelik teklif etmek de etkilidir. Yoast SEO eklentisinde bunun için bir yorum yönlendirme özelliği bulunuyor.

6. Yorum Optimizasyonu

Okuyucuları da Dahil Edin

Yorum kısmı içerik odaklı web sitelerinin en önemli elementlerinden birisi ve hatta Wikipedia da bu sayede interaktifliğin arttığını dile getiriyor.

Üstelik yorumları sadece kullanıcıların sizi iyi ya da kötü olarak değerlendirdiği bir alan olarak da görmemelisiniz. İşe yaramalarının sebebi sitenizin ne kadar etkileşim aldığını göstermesinden kaynaklıdır ve ancak etkileşim ile insanlar sitenize link verebilir.

6.1. Siteye Yorum Gelmesi Nasıl Sağlanır?

Kulağa basit gelebilir fakat insanların yorum atmasını sağlamanın en iyi yolu, onlardan bunu istemektir. İlgi çekici bir yazım dili kullanın ve okuyucularınızdan fikir isteyin.

Bir diğer önemli şey ise yorum altındaki yazılar. Burada ‘Yorum yok’ mu yazıyor, yoksa ‘Henüz yorum yapılmadı fakat düşünceleriniz önemli’ mi yazıyor? Farkı hissediyor musunuz? Bu sekmeyi de temanızdaki index.php dosyasını açıp comments_popup_link() satırını arayarak değiştirebilirsiniz.

6.2. Yorum Yapanlarla Bağ Kurun

İçeriğinize yorum geldiğinde insanlara teşekkür etmek veya cevap vermek de etkili bir yöntemdir. Bunu hep yapmanız bazen yorucu olabilir fakat ara sıra uygulamak, ilk defa yapmak iyi bir fikirdir.

6.3. İnsanları Diyalog Hâlinde Tutun

İnsanların sitelerdeki yorum sekmesi altında sık sık birbirleriyle tartıştığını, diyaloğa girdiğini görüyorsunuzdur. Sizin yapmanız gereken ise bunun devam etmesini sağlamak. Bunun için yorumlara e-posta ile abonelik eklentisini yüklemeniz iyi bir çözüm olabilir. Böylece yorumlara abone olan kişiler, yeni cevap geldiğinde e-posta ile bilgilendirilecek.

7. Site Dışı SEO

Yukarıda bahsettiğimiz tüm WordPress SEO tavsiyelerine uymaya başladıysanız, muhtemelen başarılı olmak için şansınız ciddi oranda arttı. Şimdi son adımlara geldik fakat kolay gözükse de, aslında öyle değil. Artık sırada insanlarla konuşmak var.

Ayrıca kullanışlı SEO araçlarını öğrenmek için En iyi WordPress SEO Araçları ve Eklentileri yazımızı da mutlaka okumalısınız

7.1. Twitter Kullanın

Mikro blog – sohbet veya ne derseniz deyin, Twitter her alanda başarılı bir platform. Neredeyse bütün ünlüler bu sitede bulunurken, insanlar da sizin yazdıklarınızı artık e-posta ile değil Tweetler aracılığıyla okumak istiyor.

Sitenizde yaptığınız her paylaşımın Twitter üzerinde duyurulmasını sağlayabilirsiniz. Böylece okuyucu sayınız ve etkileşim oranları artacaktır.

7.2. İlgili Siteleri Bulup Onlarla Çalışın

Belli anahtar kelimelerde öne çıkma hedefiniz varsa, Google’a gidin ve bu kelimelerde ilk 10 sırada hangi sitelerin olduğunu tespit edin. İçeriklerini okuyun, dolu yorumlar atın ve gerekirse backlink vererek iletişim ağı yaratın. Belli kelimeler için link almanın tek yolu da o topluluğun bir parçası olmaktan geçmektedir.

8. Sonuçların Hesaplanması

İyi bir SEO çalışması sadece değişiklikler uygulamaktan değil, aynı zamanda bunların etkilerini de hesaplamaktan, nelerin işe yaradığına bakmaktan geçer. Bu noktada Google Analytics yardımınıza koşarken, sitenize dair hemen hemen her istatistiğe ücretsiz şekilde ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda kelimeleri Google’da arayarak da sıralamanıza bakabilirsiniz fakat bu pek de tavsiye edilmiyor çünkü sıralamalar kişilere ve konumlara göre değişkenlik gösterebilir.

9. Özetle WordPress SEO

Bu yazıda WordPress sitenize uygulayabileceğiniz optimizasyon çalışmalarına ayrıntılı bir bakış attık. Teknik ipuçlarından, dönüşüm ve içerik püf noktalarına kadar pek çok konuya değindik. Fakat unutmamak gerekir ki, eğer gerçekten rekabete girip arama motorlarında öne çıkmak istiyorsanız, her şeyin başında başarıyla üretilmiş, özenli ve özgün bir içerik geliyor.

Profesyonel, tecrübeli ve alanında uzmanlaşmış olan satıcılara uygun fiyatlar ile wordpress sitenizi kolayca yaptırabilirsiniz. SadeceON.com sizler için en kaliteli wordpress hizmetlerini bir araya getiriyor. WordPress site kurulumu dışında, wordpress tema tasarımı ve düzenleme gibi destek hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz. SadeceON güvencesinde ekonomik wordpress site ücretleri ile sitenizi yaptırmanın tadını çıkarın! Hem kaliteli hizmet hem de güvenli alışveriş için SadeceON’a gelin ve fırsatları kaçırmayın!

Yazı hazırlanırken; https://yoast.com/wordpress-seo/ kaynak olarak kullanılmıştır.

Bunları da beğenebilirsin
3 Yorumlar
  1. muzaffer diyor

    Süper arkadaş,okuduğum en faydalı yazılardan birisi.

  2. Ayhan diyor

    Merhaba, sitem için site ici düzelttirme yaptırmak istiyorum

  3. sevinç diyor

    Çok iyi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi