WAMP Server Kurulumu | Windows’da Localhost WordPress Kurulumu

0

WordPress’i daha iyi öğrenmek, temalarda ve kodlamalarda asıl sitenizi etkilemeden düzenlemeler yapıp test etmek için WordPress’i aynı zamanda Windows bilgisayarınız üzerine Localhost üzerinden kurabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu yazıda da WAMP ile bilgisayara WordPress kurulumu konusunu anlatacağız.

WordPress sitenizde yapacağınız küçük değişiklikler (tema dosyaları üzerinde yapacağınız küçük oynamalar gibi) yapmak veya komple tema değiştirmek yada önemli bir eklentinin kurulumunu denemek gibi büyük değişiklikleri sitenizi kapatmadan – bakım moduna almadan Localhost özelliği ile  Windows üzerinde çalışmak oldukça kullanışlı bir yöntemdir.

  • Yapacağınız değişiklikler sırasında karşılaşacağınız hataları öngörebilir ve daha hızlı çözümler üretebilirsiniz.
  • Sitenizin çökmesine sebep olacak değişiklikleri önceden deneyeceğiniz için bu riskleri azaltabilirsiniz. (Önemli Not: Düzenli yedek almak her zaman önemlidir ihmal etmeyin)
  • Localhost üzerinden Tema dosyalarında düzenlemeler yapıp son halini sitenize yükleyebilirsiniz
  • Sitenizi bakım moduna daha kısa süreliğine alacağınız için ziyaretçi ve gelir kaybı yaşamazsınız.

WordPress’i kendi bilgisayarınız üzerine kurma işlemi aynı zamanda localhost olarak da biliniyor. Genellikle tema tasarımcıları ve eklenti geliştiricileri localhost ile WordPress yüklemesi yapıyorlar, işlerini bu şekilde hızlandırıyorlar.

Windows üzerine siz de WordPress yükleyerek sitenizdeki önemli değişiklikleri herkese açmadan önce test edebilir, hataları ayıklayabilir ve son kararınızı verebilirsiniz.

Not: WordPress’i lokal olarak Windows üzerine yüklerseniz sitenizi görebilecek tek kişi siz olacaksınız. Eğer bir WordPress sitesi açmayı ve herkesin görmesini istiyorsanız, bir alan adı ve hosting ihtiyacınız olacak.

WordPress’le ilgili İlginizi Çekebilecek Yazılarımız

WAMP Nedir?

WampServer olarak da bilinen WAMP, Windows işletim sistemli bilgisayarlar için hazırlanmış bir Apache web sunucusu, PHP ve MySQL derlemesidir. WordPress’i Windows bilgisayar üzerine kurmanız için WAMP kurulumu yapmanız şart. Muadili olarak XAMPP gibi başka istemciler de bulunuyor fakat kolay ve ücretsiz kullanımından ötürü tavsiyemiz WampServer olacaktır.

Bilgisayara WampServer Nasıl Kurulur?

İlk iş olarak WampServer web sitesine gitmeli ve son sürümünü indirmelisiniz. İndirme sayfasında karşınıza çeşitli seçenekler çıkacak; Windows 64-bit ya da 32-bit gibi. Hangi işletim sistemini kullanıyorsanız onu seçin fakat eğer bilmiyorsanız aşağıda yaptığımız anlatım yöntemi ile öğrenebilir veye 32-bit kullanabilirsiniz. çünkü 32-bit sürüm, aynı zamanda 64-bit Windows’larda da çalışmaktadır.

  • Bilgisayarınızın hangi Windows Sürümünü kullandığını öğrenmek için Başlat butonuna basın. Bilgisayar sekmesi üzerine sağ tıklayıp “Özellikler” butonuna tıklayın. Karşınıza çıkan ekrandan bilgisayarınızın işletim sistemi hakkında detayları öğrenebilirsiniz.
  • Eğer Windows 10 kullanıyorsanız sol alt tarafta bulunan Ayarlar sekmesine tıklayabilir ve karşınıza çıkacak sayfadan “Sistem” seçeneğini seçin ve karşınıza çıkacak ekranda en alt kısımda bulunan “Hakkında” sekmesine tıklayın. Cihaz özellikleri seçeneğinden cihazınızın işletim sistemini öğrenebilirsiniz.

WampServer’ı indirdikten sonra kurulumu başlatın ve ekrandaki talimatları izleyin. Kurulumun bir noktasında WampServer sizden internet tarayıcınızın dosya konumunu isteyecektir. Varsayılan olarak Internet Explorer kullandığı için tavsiyemiz kullandığınız (Chrome, Firefox vb.) tarayıcıyı seçmeniz olacaktır. Kurulum tamamlanınca ise WampServer’ı başlatın.

WordPress İçin Veritabanı Kurulumu

Şimdi WordPress’te kullanacağınız boş bir MySQL veritabanı yaratmanız gerekiyor. WampServer içinde phpMyAdmin otomatik olarak yer alıyor. Windows’daki görev çubuğundaki WampServer ikonuna tıklayın ve buradan phpMyAdmin seçeneğine basın.

Karşınıza phpMyAdmin’in klasik giriş ekranı gelecek ve yeni bir tarayıcı penceresinde açılacak.  Varsayılan olarak kullanıcı adı yerinde root yazacaktır. Ayrıca şifre alanını da boş bırakabilirsiniz.

Giriş yaptıktan sonra phpMyAdmin içindeki “Databases” sekmesine tıklayın ve burada yeni bir WordPress veritabanı yaratın.

Sizden veritabanı ismi seçmeniz istenecek. Sonrasında Create tuşuna basarak ilerleyin.

Ayrıca WAMP’ın son sürümünde Türkçe dil desteği de bulunuyor. Türkçe Dil seçeneğini kullanmak için sağ alt taraftaki araç çubuğunda bulunan WAMP simgesine sağ tıklayın ve “Languages” sekmesinden Türkçe dil seçeneğini seçin

 

WAMP ile Windows’ta WordPress Kurulumu

Sıradaki adımda WordPress kurulumuna geçeceğiz. WordPress.org üzerinden bir WordPress kopyası indirin, sıkıştırılmış klasörü çıkartın ve WordPress dosyalarını kopyalayın. Ardından WAMP’i yüklediğiniz klasöre gidin.

WAMP’in C:/wamp64 şeklinde yüklendiğini düşünürek anlatacağız fakat bu klasör sizde daha farklı bir yerde olabilir. (WAMP programını yüklediğiniz dizini bulup işlemlere öyle devam etmelisiniz.) Kopyaladığınız WordPress dosyasını C:/wamp64/www klasörü içine yapıştırın. Ayrıca WordPress dosyasını ‘benimsitem’, ‘wpkurulum’ vb. gibi isimlerle istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Bu dosya yerel WordPress sitenizin URL’si olacak. Dolayısıyla kolay hatırlayacağınız bir isim bulabilirsiniz.

Şimdi ise tarayıcınızı açın ve http://localhost/sectiginizisim adresine gidin. WordPress veritabanı kurulumu burada otomatik olarak başlayacak. İlk olarak dil seçimi yapıp, ardından veritabanıyla ilgili bazı bilgileri girmemiz gerekecek.

 Başlayalım! tuşuna basarak ilerleyin.

Sıradaki ekranda veritabanı bilgilerini girmeniz gerekiyor.

Veritabanı ismi: Bu bölüme phpMyAdmin ile oluşturduğumuz veritabanının İsmini yazmamız gerekiyor.

Veritabanının Kullanıcı Adının varsayılan olarak root olduğunu söylemiştik. Eğer değiştirmediyseniz aynısını girebilir ve yine şifreyi de boş bırakabilirsiniz.

Daha sonra “Gönder” tuşuna tıklayın ve WordPress ayar dosyasına geçin. Karşınıza bir ekran gelecek ve WordPress’in veritabanına başarıyla bağlandığını söyleyecek.

Kurulumu Yap tuşuna basarak ilerleyin. Sıradaki ekranda kurulum formunu dolduracaksınız. Burada siteniz için bir başlık, yönetici kullanıcı adı ve şifresi ile yönetici e-posta adresi seçiyorsunuz. İşlem bittiğinde WordPress’i Kur tuşuna basın.

WordPress kısa süre içinde kurulacak ve veritabanı tabloları oluşturulacak. Bittiğinde yine bir uyarı mesajı gelecek ve kurulumun başarılı olduğunu söyleyecek. Ardından giriş tuşuna basarak sitenin yönetim paneline belirlediğiniz kullancı adı ve şifre ile erişebilirsiniz.

WAMP Skype Hatası

Eğer bilgisayarınızda Skype yüklüyse ve çalışıyorsa WampServer ile aynı port üzerinden çalıştıkları için çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durum istemcinin düzgün çalışmasını engelleyebilir. Bunun sebebi de hem Apache, hem de Skype’ın aynı 80 numaralı portu kullanıyor olmasıdır. Çözmek için Skype’ın Gelişmiş ayarları içinden Bağlantılar sekmesine tıklayın ve ‘Diğer gelen bağlantılar için bağlantı noktası 80 ve 443’ü kullan’ seçeneğini devre dışı bırakın.

WAMP’te Kalıcı Bağlantıları Kullanma

Yerel sunucunuzda permalinkler yani kalıcı bağlantılar düzgün çalışmayacak ve bunun yerine bütün URL yapıları localhost/siteadi/?p=18 şeklinde gözükecek. Eğer Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar kısmından değiştirmeye kalkarsanız da olmayacaktır. Bunu düzeltmek için WampServer ayarlarında Apache Modules kısmına girin ve ‘rewrite_module’ seçeneğinin işaretli olduğuna emin olun.

Sonraki yazımızda mevcut sitenizin tüm dosya ve özelliklerini Wamp Server’a aktarma yöntemi ile WampServer kullanarak yaptığınız değişiklikleri asıl sitenize aktarma hakkında bilgiler vereceğiz.

WordPress hakkındaki güncel yazılardan haberdar olmak için sitemizi takip etmeyi unutmayın. WordPress sayfasınız ziyaret ederek WordPress hakkında yazılmış detaylı makalelere ulaşabilirsiniz.

Kaynak Resimler İçin Kaynak
Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi