WordPress Site Hızlandırma Teknikleri ve Hızlandırma Eklentileri | 2018

0

WordPress sitenizin daha hızlı açılmasını istiyor musunuz? Sitenizin hızlı açılması, ziyaretçilerinize daha kaliteli bir deneyim sunmanızı ve sayfa görüntülemelerinizin artmasını sağlayacaktır. Ve elbette hızlı açılan sitelerin Google ve diğer arama motorları tarafından daha çok sevildiğini artık herkes biliyor. Bu yazımızda sizlere WordPress site hızlandırma yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Yazımızda, daha çok kodlama ile uğraşmadan, gerek WordPress eklentileri ile gerekse basit WordPress ayarları ile sitenizi hızlandırma ipuçlarını bulabilirsiniz.

WordPress Site Hızı Neden Bu Kadar Önemli?

Yukarıda da değinmiştik ama biraz daha detaylandıralım istiyoruz.

Yapılan bir araştırmaya göre bir sitenin açılması için insanların tahammül edebildiği en uzun süre eskiden 12 saniye iken artık 7 saniyeye inmiş. Internet’in hızlanması ve bilgisayarların daha da iyi olmasıyla bu sürenin gitgide düşeceği de aşikar. Bu nedenle, eğer siteniz 7 sayfadan geç açılıyorsa zaten ziyaretçilerinizin bir çoğunu kaybettiniz demektir.

WordPress Site Hızlandırma ile ilgili Diğer Yazılarımız (Yeni Sekmede Açılır)

Mutlaka Okumalısınız (Yeni Sekmede Açılır)

Aynı zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Amazon gibi bir alışveriş sitesinin 1 saniye geç açılmasının %11 oranında sayfa görüntülemesini azaltacağını belirtmiş. Aynı araştırmada yapılan bir hesaplamada, Günlük 100.000$’lık satış yapan bir e-ticaret sitesinin, 1 saniye geç açılmasından dolayı yılda 2.500.000$ kayıp elde edeceğini belirtmiş. Elbette bu rakamları kendi işletmenize veya sitenize göre oranlayabilirsiniz.

 

Küçük siteler için en önemlisi ise Google’ın hızlı açılan ve mobil uyumlu olan siteleri oldukça ön plana çıkardığını da biliyoruz.

Ahrefs’in paylaştığı bir grafikte hızlı açılan sitenin Google’da ilk sırada yer aldığını görebiliyoruz.

 

Sitemin Hızlı Olup Olmadığını Nasıl Öğrenirim?

En büyük yanılgılardan biri de, sürekli ziyaret ettiğiniz bir sitenin tarayıcı önbelleklemesi nedeniyle hızlı açılmasıdır. Kendi sitenizi sürekli ziyaret ettiğiniz için çeşitli görseller zaten tarayıcınızda önbelleklenmiştir. Bu nedenle siteniz oldukça hızlı açılacaktır zaten.

Sitenizin hızını en doğru şekilde öğrenebileceğiniz, karşılaştırmalar yapabileceğiniz web siteleri bulunuyor.

  • Pingdom

Pingdom sitesi ile web sitenize farklı lokasyonlardan botlar gönderebilir ve sunucunuzun yanıt süresini, sayfa açılma hızını öğrenebilirsiniz. Pingdom aynı zamanda sizlere hangi düzeltmeleri yapmanız konusunda da bilgi vermektedir.

  • GtMetrix

Bir diğer site ise GtMetrix, GtMetrix’de pingdom ile aynı işlevi görebiliyor fakat lokasyonu siz seçemiyorsunuz. Pingdom’a göre daha fazla öneride bulunması sebebiyle tercih edebilirsiniz.

 

Web Sitemiz Neden Yavaş Açılır?

  • Hosting Servisleri

 Seçtiğiniz hosting sağlayıcınızın sunucularından veya ağından kaynaklı problemler sitenizin yavaş açılmasına neden olabilir. Sunucunun geç yanıt vermesinin yanı sıra yetersiz işlemci ve RAM’a sahip olan sunucular sitenizin yavaşlamasına neden olabilir.

  • WordPress ayarları

Yanlış yapılandırılmış ayarlar sitenizin daha yavaş açılmasına neden olabilir. Bazen bu durum hatalı WordPress dosyalarından da kaynaklanabilmektedir. Eğer bir wordpress güncellemesi sonrası WordPress hızınızda belirgin bir düşme, sitede çeşitli hatalar, açılmayan sayfalar görürseniz; WordPress güncellemesini manuel olarak tekrar yapmanızda gerekebilir.

Aynı durum eklenti güncellemelerinden sonra da kaynaklanabilmektedir.

WordPress’de sık karşılaşılan hata ve çözümlerini anlattığımız WordPress Sık Görülen Hatalar Sayfamızı ziyaret ederek karşılaştığınız sorunlara çözümler bulabilirsiniz.

  • Sayfa Boyutu

Optimize edilmemiş resimler, javascript ve css dosyaları nedeniyle artan sayfa boyutu sitenizin geç açılmasına neden olabilir. Yazımızın devamında resim, javascript ve css dosyalarını optmize etmenizi sağlayacak yöntemler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

  • Tema / Eklenti

Kötü kodlanmış, dışarıdan çok fazla dosya çağıran tema ve eklentiler sitenizin yavaş açılmasına neden olabilir. WordPress standartlarına göre kodlanmış temalar seçmek hem site hızını oldukça olumlu şekilde etkileyecek hem de SEO açısından da sitenize büyük katkılar sağlayacaktır.

Sitemizde paylaştığımız WordPress Doğru Tema Seçimi yazımızı okuyarak sizin için en uygun WordPress Temasını seçebilirsiniz.

Aynı şekilde, eklentiler hem veritabanınızı yorar hem de çeşitli Javascript kodları sebebiyle sitenizin açılmasını geciktirebilir. Bu nedenle aslında kısaca sitenizde ne kadar az eklenti kullanırsanız;

  • Sisteminiz o kadar az veritabanı sorgulaması yapar.
  • Sisteminiz o kadar az dışarıdan dosya çağırırsınız.
  • Siteniz önceye oranla çok daha hızlı açılır.

Bu nedenle basit değişikliklikler için eklenti kullanmaktan kaçınmanızı tavsiye ederiz.

WordPress Eklentisiz Sosyal Medya Paylaş Butonları ile WordPress Eklentisiz Sosyal Medya Takip Et butonlarını sitenize eklemeyi öğrenebilirsiniz.

Kodlama bilmeden WordPress Site Hızlandırma

Sebepleri sıraladık, şimdi ise bu problemlerin çözümüne geçelim.

WordPress Sitenizi Güncel Tutun

WordPress açık kaynak kodlu, tüm dünya üzerinde milyonlarca sitede kullanılan ve içerik yönetim sistemleri(CMS) arasında belki de en başarılı blog sistemi diyebiliriz. Tıpkı yazımızın başında bahsettiğimiz gibi WordPress sisteminden kaynaklı hatalardan dolayı da sisteminiz yavaşlamış olabilir. WordPress sürekli güncellenen ve sorunların-hataların sık yayınlanan güncellemelerle düzeltildiği bir içerik yönetim sistemi. Bu nedenle WordPress sitenizi güncel tutmak sizi bu tarz problemlerden uzak tutacaktır.

Hosting

Öncelikle Web Hosting’in oldukça önemli olduğunuz yukarıda açıkladık. Ayrıca sunucunuzun lokasyonu da site hızını etkileyen önemli bir faktör. Ziyaretçilerinizin çoğunluğuna uzak olan bir sunucudan gelen yanıtlarda çeşitli gecikmeler olacak ve bu durumda sitenizin yavaş açılmasına neden olacaktır.

Bu nedenle Türkçe bir site için yerli bir hosting sağlayıcısı kullanmanızı tavsiye ederiz.

Aynı zamanda WordPress alt yapılı siteler için optimize edilmiş (güvenlik ve sitelerin daha hızlı açılması için) ve tüm WordPress alt yapılı siteleri tek bir WordPress için hazırlanmış sunucuda barındıran hosting sağlayıcıları da mevcut. Bazıları sadece WordPress Hosting adı altında hiçbir optimizasyon yapmadan hizmet satmaya çalışsa da bazı hosting firmaları sunucuları tamamen WordPress için optimize etmiş olabiliyor. Bu nedenle bir hosting sağlayıcısı ile çalışmaya başlamadan önce iyice araştırmalısınız.

İlerleyen günlerde WordPress hosting ile ilgili bir yazı hazırlayıp yazı linkini de buraya ekleyeceğiz.

WordPress Cache Eklentileri

WordPress’in kendi içinde bir Cache (önbellekleme) sistemi bulunmuyor fakat WordPress için yazılmış bir çok Cache eklentisi mevcut. Bu bölümde sitenizde kullanabileceğiniz birkaç cache eklentisinden bahsedeceğiz. İlerleyen günlerde ise Cache Eklentilerini inceleyen detaylı bir yazı paylaşacağız. Ayrıca en popüler cache eklentilerinin en iyi ayarlarını da çok yakında sitemizde bulabilirsiniz. Yazılarımızı yayına aldığımız gibi linklerini buraya ekleyeceğiz.

Cache sistemi, sitenizdeki bütün sayfa ve dosyaların, küçültülmüş ve önbelleklenmiş versiyonlarını oluşturur. Böylece hem veritabanı sorgusunu azaltır, hem de dosya boyutlarını oldukça fazla küçülttüğü için sitenizin hızlı açılmasını sağlar.

Başlıca bilinen WordPress Cache(Önbellekleme) Eklentileri;

  • WP Fastest Cache

WP Fastest Cache, mod_rewrite özelliğini kullanan yerli bir yapımcı tarafından geliştirilen detaylı özelliklere sahip WordPress cache eklentisidir. Ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunan eklentinin CDN uyumu vardır. Son güncellemesi ile birlikte eklenti veritabanı optimizasyonu da yapmaktadır.

Gelişmiş özelliklerini sadece premium modda kullanabiliyorsunuz. Premium versiyonun ücreti ise 100TL.

  • WP Super Cache

WP Super Cache, Auttomatic tarafından geliştirilen, yani WordPress geliştiricileri tarafından, kolay bir kullanıma ve arayüze sahip olan cache eklentisidir. Sadece tek bir tuşla, gelişmiş ayarlara hiç göz atmadan eklentiyi aktifleştirebilirsiniz. Yeni başlayanlar için kolay kullanımı sebebiyle tercih sebebidir.

  • W3 Total Cache

W3 Total Cache, oldukça detaylı ve kullanmak, ayarlarını yapabilmek için biraz daha tecrübeli olmanız gereken bir cache eklentisi. Her ne kadar tüm ayarlarını yapmak biraz uğraştırsa da  işlemler sonucunda oldukça iyi sonuçlar elde etmek mümkün. W3 Total Cache’nin de CDN uyumu bulunuyor.

Resim Optimizasyonunun Önemi

Resim optimizasyonu sayfalarınızın açılmasını etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Optimize edilmemiş, yüksek boyutlu resimler, ziyaretçinizin internet hızına – sunucunuzun yanıt hızına bağlı olarak geç yüklenecek ve sayfanın geç açılmasına neden olacaktır. Bu işlemi sunucunuza yüklemeden Photoshop gibi programlarla yapabileceğiniz gibi çeşitli WordPress eklentileri ile de yapabilirsiniz. Bu konuda da ilerleyen günlerde detaylı bir yazı yayınlayacağız.

Resimde de gördüğünüz gibi, optimize edilmemiş bir resim 145KB iken optimize edildiğin boyutu %80 oranında küçülüyor ve 33 KB oluyor. Ayrıca resim tercihlerinizi yaparken web için uygun kullanıma sahip olan PNG ve JPG formatında resimler kullanmayı tercih etmelisiniz. WordPress eklentilerini kullanarak tek tek veya toplu bir şekilde resimlerinizi optimize edebilirsiniz.

WordPress admin panelinizden kullanabileceğiniz WordPress eklentilerine kısaca göz atarsak;

Not: Eklentilerin hepsinin ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunuyor.

  • EWWW Image Optimizer 

WordPress üzerinde 4,5/5 puana sahip 400,000 site tarafından aktif olarak kullanılan bir resim sıkıştırma eklentisi. Bu eklenti toplu optimizasyon yapabiliyor. CDN servisleri ve birçok galeri eklentisi ile uyumlu bir eklenti. Ücretli versiyonu da bulunuyor.

  • WP Smush

WPMU-Dev tarafından geliştirilen eklenti ücretli ve ücretsiz sürümlere sahip. Ücretsiz sürüm %20-30 gibi bir oranda sıkıştırma yapabiliyorken ücretli versiyonu bunun yaklaşık olarak iki katını vaadediyor.

  • Imagify Image Optimizer

Ayda 50mb’a kadar ücretsiz olarak kullanabileceğiniz, oldukça başarılı bir resim sıkıştırma eklentisi. Normal, Agresif ve Ultra olmak üzere 3 farklı modda sıkıştırma yapabiliyor. Özellikle agresif modda resim boyutunuz %80lere kadar düşürebiliyor. Toplu resim sıkıştırma özelliği de bulunan eklentiyi kullanabilmek için bir ücretsiz bir üyelik açıp size verilen API anahtarını eklenti sayfasında etkinleştirmeniz gerekiyor.

  • ShortPixel

Ücretsiz eklentilere göre çok daha iyi sıkıştırma yapabilen ücretli bir eklenti. Eklenti aylık 100 adet resime kadar ücretsiz deneme imkanı sunuyor. Günde 1-2 yazı paylaşan bir siteye sahipseniz 100 resim size ancak yetecektir. Imagify’nin 50Mb kotası bir çok kullanıcı için çok daha kullanışlı olacaktır.

Yukarıdaki eklentilerin hemen hepsinin eski resimleri de toplu olarak optimize etme seçeneği bulunuyor. Eğer bu eklentileri yeni kuracaksanız ve sitenize 100’den fazla resim varsa(ki kesin vardır. Çünkü WordPress yüklediğiniz her resmi bir kaç farklı boyutta kaydeder) veya resim boyutu 50MB’yi geçecekse toplu optimizasyon yerine her ay parça parça optimizayon yaptırmanızı veya premium eklentiye geçmenizi tavsiye ederiz. Çünkü premium versiyonları %80’e kadar optimizasyon yapabiliyor ve bu gerçekten site hızınızı çok etkileyecek bir durum.

Biraz yukarıda da dediğimiz gibi yakında Resim Optimizasyonu yapan eklentilerin detaylı incelemesinı ve karşılaştırmasını yaptığımız bir yazı yazacağız.

CDN Kullanımı

Content Delivery Network yani CDN Türkçe anlamıyla Veri Taşıyıcı Ağ servisi. CDN servisi sitenize farklı lokasyanlardan ziyaret eden kullanıcıların daha hızlı erişmesini sağlayan, aynı zamanda önbellekleme yaparak sitenizin hızlı açılmasını sağlayan bir sistem. CDN yeni kurulan siteler için pek önemli olmasa da gelişmiş siteler için büyük önem arz etmekte. İlerleyen günlerde CDN ile ilgili bir yazıyı sitemizde bulabilirsiniz. Content Delivery Network (CDN) Nedir? En İyi CDN Servisleri – Detaylı İnceleme yazımızı okuyarak CDN sistemi hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

 

Tüm bunların yanı sıra her zaman WordPress güncellemelerini takip etmenizi ve yeni güncellemeleri en kısa süredem kurmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca tema seçimi yaparken de görsellikten çok nasıl kodlandığına dikkat etmelisiniz.

Doğru Tema Seçimi

Sitelerin yavaş açılmasında kullanılan tema oldukça önemli bir etken olabilir. Eğer yavaş açılan, iyi optimize edilmemiş ve özensiz kodlanmış bir WordPress teması kullanıyorsanız; bu hem Site İçi SEO açısından hem de ziyaretçi deneyimi açısından sizi olumsuz etkileyecektir. Tema seçmeden önce sitenin Responsive tasarıma sahip olmasına, gereksiz / dışarıdan çağırılan Javascript ve CSS kodlarına sahip olmamasına dikkat etmelisiniz. Temiz kodlanmış W3 hataları minumum seviyede olan bir WordPress tema kullanmak Site İçi SEO açısından da sizlere oldukça olumlu yansıyacaktır.

İlerleyen günlerde WordPress Doğru Tema seçimi hakkında daha detaylı bir yazıyı sizlerle paylaşacağız. Yazdık!

WordPress Doğru Tema Seçimi Yapmak ve WordPress Temanızı Değiştirme yazılarımızı da mutlaka okumalısınız.

Yazılarınızı Özet Olarak Gösterin

Anasayfanızda, bulunan yazılarınızın sadece özet versiyonunu göstermek sitenizin ana sayfasının açılışının oldukça hızlandıracaktır.

Tüm yazılarda bulunan resimlerin ve metinlerin yüklenmesinin yerine, sadece yazının öne çıkarılmış görseli ve yazının ilk paragrafı görünür.

Bu ayarı etkinleştirmek için WordPress Yönetici Panelinizden -> Ayarlar -> Okuma Sekmesini açın.

Her yazı için, … göster seçeneğini Özet olarak değiştirin ve değişiklikleri kaydedin.

Uzun Yazılarınızı Sayfalara Bölün.

Ortalama olarak 2000 ve üstü kelimede bir makaleyi sayfalara ayırmak, makale içindeki metinlerin ve resimlerin parça parça yüklenmesini sağlayacağı için sitenizin çok daha hızlı açılmasını sağlayacaktır.

Yazınızın Metin editörü kısmını açıp sayfaya bölmek istediğiniz yere <!–nextpage–> metnini ekleyerek yazılarınızı sayfalara bölebilirsiniz.

Tüm Detaylarıyla Yazıları Sayfalara Bölmek isimli makalemizi okuyarak bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Veritabanını Optimize Edin.

Veritabanı optimizasyonu yapmadan önce sitenizi ve veritabanınızı yedeklediğinizden emin olun.

WP-Sweep veya WP-Optimize eklentilerini kullanarak veritabanınızı optimize edebilirsiniz. Bu eklentiler sayesinde veritabanınızda yer eden yazıların eski sürümleri, spam yorumlar, çoğaltılmış yazıları bulabilir ve temizleyebilirsiniz.

Elbette tüm bu işlemlerin öncesinde yedek almayı kesinlikle unutmayın. Yakın zamanda WordPress Veritabanı Optimizasyonu ile ilgili detaylı bir yazı hazırlayacağız.

Accelerated Mobil Pages (AMP) Kullanımı

Türkçesi Hızlandırılmış Mobil Sayfalar olan Google’ın yeni projesi olan Accelerated Mobil Pages (AMP) ile sitenizi akıllı cihazlarla ziyaret edenlere, yavaş bağlantı hızlarında bile milisaniyeler içinde açılan bir sayfa hazırlayabilirsiniz. Wordpress AMP sayfalarında sadece basit bir HTML kodu kullanılıyor ve Javascript özelliği büyük ölçüde kısıtlanıyor. Bu sayede de sayfaların çok hızlı bir şekilde açılmasını sağlıyor. Ayrıca hızlandırılmış mobil sayfaları kullanan siteler, akıllı telefonlarla yapılan Google aramalarında çok daha üst sıralarda kendine yer buluyor.

Çok kısa bir süre içerisinde bu projenin WordPress sitelere uyumlu bir şekilde kurulumu ve ayarları ile ilgili detaylı bir yazı yayımlayacağız.

WordPress Site Hızlandırma Yöntemleri ile ilgili hazırladığımız yazıyı burada tamamlıyoruz. Yazıyı mümkün olduğunca güncellemeye ve her bir başlık hakkında detaylı bilgiler içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Sitelerinizin güvenliği de SEO açısından oldukça önemlidir. WordPress Güvenlik Önlemleri yazımızı okuyayı unutmayın. Ayrıca WordPress ile ilgili tüm yazılarımızı bulabileceğiniz WordPress sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi