CDN Nedir? En İyi CDN Servisleri – Detaylı İnceleme

0

CDN (Content Delivery Network) Nedir?

Content Delivery Network (Bundan sonra CDN diyeceğiz), birkaç dağınık sunucudan oluşan bir içerik dağıtım ağı sistemidir; temelde web sayfalarını ve web içeriğini coğrafi konumlarına göre kullanıcıya sunan bir ağdır.

CDN hizmetleri, nispeten yüksek trafiğe sahip bir web sitesinin içerik dağıtımını hızlandırmak açısından avantajlı oldukları için çok önemlidir. Çok geniş bir kitleye ulaşabilen ve oldukça hızlı içerik sunumuna ihtiyaç duyan web siteleri için oldukça yararlıdır.

Aynı zamanda, yüksek trafik durumunda web sitelerine koruma sağlayarak önemli bir rol oynar. CDN sunucuları, ses veya video yayını akışı gibi hizmetleri sunmak için çok uygundur ve İnternet televizyon programlama sisteminde yaygın olarak kullanılır. CDN’yi kullanmak için pek çok neden var.

 Neden CDN Kullanmak Gerekir? 

Temel sebep performans sorunlarıyla başa çıkmak diyebiliriz. Dünya üzerindeki kullanılabilirlik, iletim gecikmesi ve azaltılmış bant genişliği gibi site içeriğini sunarken karşılaşılan çeşitli sorunlar vardır. CDN, bu gibi performans sorunlarından kurtulup veri gönderme, işleme ve talebin alınmasında harcanan süreyi azaltır. Sitenizin açılma hızını arttırmanız dolaylı yoldan SEO için de sitenize oldukça önemli bir katkıda bulunacak.

Site sunucusunun yükünü azaltmak –> Daha hızlı sunucu yanıt süresi –> Daha hızlı sayfa yüklenmesi –> Google tarafından daha üst sıralara çıkmak

Görsel CDN’in avantajlarını net bir şekilde gösteriyor. Bir sunucuya aynı anda gelen çok sayıda istek olduğunda sunucunun yanıt süresi yavaşlayacak ve site açılmasında yavaşlamalar olacak. Fakat site içeriğinizi birkaç farklı sunucudan çağırırsanız her bir sunucuyu etkileyecek yük azalacağı için siteler daha hızlı yanıt süresi ile daha hızlı açılabilecekler.

Site hızının SEO’ya etkisini öğrenmek için WordPress Site Hızlandırma Yöntemleri yazımızı okuyabilirsiniz.

CDN’nin rolü nedir?

İçerik sağlayıcıları tarafından kullanılan sunucuların çoğu belirli bir konumda bulunur. Dolayısıyla, veriyi yanıtlamak için sunucunun tam yerine ulaşmak için isteklerin ve verilerin seyahat etmek için çok fazla zaman harcaması gerekiyor. Ve bu da, bant genişliği bozulmasına, gecikmeye ve daha düşük erişilebilirliğe neden olabiliyor.

CDN olarak adlandırılan bu teknikte, sunucuların tam bulunduğu yere ulaşmak gerekmez. İçerik sağlayıcıları, önbelleğe alarak içeriğin çoğaltılması ve maliyetin önemli ölçüde azaltılması yöntemini izler. Sık talep edilen içeriği ön bellekte saklar. Genel olarak, yanıt süresinin düşürülmesinde yardımcı olur.

CDN Çeşitleri Nelerdir?

Peer to Peer CDN: – Bu CDN tipi torrent kavramını kullanır. Süreç, içerik dağıtım sistemini içermektedir. Önbellekleme kavramını kullanmadığı için bu biraz farklı bir yöntemdir. Kullanıcılar CDN’nin bir parçası olmaya katkıda bulunur. Kullanıcılar temel işlevleri etkilemeden kaynak paylaşımını kullanırlar.

Push CDN: – Bu tip CDN’lerde, içerik ilgili sunuculara fiziksel olarak iletiliyor. Push işlemi, birincil ve ikincil sunucu arasında gerçekleşir . Ana sunucu, içeriği ikincil sunucuya iter. Bu teknik, indirilebilir büyük içerik olması durumunda yararlıdır. Push CDN, Hosted CDN olarak da adlandırılır.

Origin Pull CDN: İçerik ilgili web sunucusunda saklanır ve talep edildiğinde veri çekilir. Sunucuya hiçbir fiziksel içerik yüklenmiyor. İçeriğin sunucu tarafından çekilmesinden sonra önbelleğe almayı kullanır. Sunucu tarafından yapılan talep doğrultusunda, yakın bir konumdan talep edilen istekleri takip eder ve ana sunucudan almadan teslim eder. CDN, dosyanın son kullanım zamanına kadar önbellekte tutulmasından sorumludur.

Özet

Bir CDN servisi kullanmanın temel yararı web sitenizin hızının artmasıdır. Daha hızlı yükleme süresi yalnızca genel kullanıcı deneyimini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda dönüşüm oranlarını artırabilir ve hemen çıkma oranlarını düşürebilir. Google arama motoru sonuçlarında bir web sitesinin sıralamasını belirlemek için site hızını kullandığından sitenize bir CDN ile yükleme sürelerinin geliştirilmesinden SEO açısından da yararları vardır.

WordPress Siteniz İçin En İyi CDN Servisleri

Sitenizin performansını artırmak istiyorsanız en iyi CDN hizmeti veren firmaları aşağıda listeledik. Bu seçeneklerin çoğu, kolay entegrasyon, esnek fiyatlandırma planları, geniş ağ sunucuları ve ücretsiz denemeler içermektedir.

CDN77

Özellikle Türkiye’de Ankara’da bir sunucu bulundurmasıyla Türk Webmasterlar için oldukça iyi bir çözüm olan CDN77 ne yazık ki sadece 14 günlük ücretsiz deneme imkanı sunuyor. Kontrol paneli ise hayli karışık. “Kullandığın kadar öde” sistemiyle kendi sitenize göre uygun fiyatlı planlar oluşturabilirsiniz. CDN77’nin öne çıkan özellikleri;

  • 5 Kıtada 26 ülkede toplamda 32 adet veri merkezi
  • WordPress Cache Eklentilerini desteklemesi
  • Kolay kurulum
  • Gerçek zamanlı site trafiği ve grafikleri
  • Hot-Link koruması
  • 14 gün deneme
  • Ücretsiz SSL
  • 50GB depolama
  • Uygun fiyat

Kullandığın kadar öde sisteminde 1GB trafik 0.015$ gibi bir ücrete sahip. Ayda 1-2$ gibi ücretle Türkiye’de veri merkezi bulunan bir CDN firması kullanabilirsiniz.

KeyCDN

İstanbul’da veri merkezi bulunan diğer bir CDN servisi de KeyCDN. CDN77 gibi kullandığın kadar öde mantığı ile çalışsa da üyelik için yıllık en az 50$ yatırmanız gerekiyor. 25GB depolama alanı olan 30 günlük bir deneme hesabı oluşturabiliyorsunuz. KeyCDN öne çıkan özellikleri şu şekilde;

  • 25 farklı ülkede veri merkezi
  • Ücretsiz SSL
  • Gerçek Zamanlı Takip

MaxCDN

2009’da kurulan MaxCDN sektörde en popüler Content Delivery Network hizmeti sunan markalardan biri. Farklı lokasyonlardaki çok sayıda sunucusu ile hız, stabilite ve güvenlik açısından ön plana çıkıyor. Kolay yönetim paneli, SSL desteği, WordPress entegrasyonu bulunan MaxCDN’i ücretsiz test hesabı açıp deneyebilirsiniz. Ayrıca aylık 9$’dan başlayan hizmetlerinden memnun kalmazsanız 30 gün para iadesi garantisi ile paranızı geri alabilirsiniz.

MaxCDN sunucularının bulunduğu yerler şu şekilde;

MaxCDN’nin Türkiye’ye en yakın olan Avrupa Veri Merkezleri: Amsterdam, Frankfurt, London şehirlerinde bulunuyor.

Amazon CloudFront

Amazon tarafından sunulan CDN hizmetinin öne çıkan en önemli özellikleri;

  • 1 yıl ücretsiz deneme hesabı açılabilmesi
  • Farklı lokasyonlarda bir çok veri merkezinin olması
  • WordPress ile uyumlu olması
  • WordPress için eklenti destekleri
  • Kontrat vs. olmadan sadece kullandığınız kadar ve ödeme yaptığınız sürece aktif olan uygun fiyatlı hizmet

1 yıllık ücretsiz deneme hesabı 50GB alan ve aylık 2.000.000 HTTP/HTTPS sorgu desteği sağlıyor.

Amazon CloudFront’un Türkiye’ye en yakın olan Avrupa Veri Merkezleri: Amsterdam, Dublin, Frankfurt, London, Madrid, Marseille, Milan, Paris, Stockholm, Warsaw şehirlerinde bulunuyor.

CloudFlare

CDN denilince ilk akla gelen firmalardan biri olan CloudFlare’in en önemli özellikleri şu şekilde;

  • 75 farklı veri merkezi
  • Ömür Boyu Ücretsiz Giriş Seviyesi için CDN hizmeti sağlaması
  • Ücretsiz SSL
  • Gelişmiş Planlarda DDOS koruması
  • Kendi geliştirdikleri eklenti ile kolay WordPress Entegrasyonu
  • WordPress Cache eklentileri ile tam uyum
  • Gelişmiş servislerde Sabit Fiyat – Trafikten etkilenmeyen

Microsoft Azure CDN

Size üyelik açtığınızda 200$ kredi hediye eden Microsoft alt yapılı bir CDN hizmeti olan Microsoft Azure CDN’in ön plana çıkan özellikleri şu şekilde;

  • Basit Kullanım Arayüzü
  • Gerçek Zamanlı Veri Analizi
  • 200$ bakiyeli ücretsiz deneme hesabı

Diğer birkaç CDN firması da şu şekilde;

  • CDNify
  • Fastly
  • Incapsula
  • CDN.net

Sonuç Olarak

CDN servisleri genel olarak benzer özellikler gösterse de Türkiye’de veri merkezi olan, kolay kurulum yapılabilen, kullanışlı bir kontrol paneli olan ve WordPress eklentileriyle uyumlu olan CDN servislerini tercih etmelisiniz. Eğer sitenizin çok fazla trafiği yoksa CDN kullanmanız o kadar da gerekli değildir. Küçük ve az ziyaretçili siteleriniz için kendi sunucunuz zaten yeterli olacaktır.

Bir sonraki yazımızda CloudFlare CDN kurulumunu sizlere anlatacağız.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi