Yaygın Playstation 4 Sorunları ve Hata Çözümleri

0

Oyun konsolu denildiği zaman, Sony’nin yeri bir ayrı. Marka oyun konsollarında çok büyük başarılara imza attı ve oyun konsolu dendiğinde ilk akla gelen marka olmayı başardı. Özellikle Playstation 2 ile birlikte ülkemizde kullanımı yaygınlaşan konsolun yeri Playstation 3 ile birlikte sağlamlaştı. 2013 yılında piyasaya çıkan Playstation 4 ise son teknolojileri içinde barındıran bir oyun konsolu olmanın yanı sıra çok işlevli bir multimedya cihazı olarak da kullanılabiliyor. İlk çıktığı günden bugüne yüksek satış oranlarıyla rekorlar kıran Playstation 4 her ne kadar kalitesiyle ön plana çıksa da zaman zaman sorunlarla gündeme gelmiyor değil. Bu yazımızda da sık karşılaşılan PlayStation 4 Sorunları ve bu sorunlar için çözüm önerilerini derledik. 

Sorunlarla karşı karşıya kalan kullanıcıların nasıl çözümler uygulayacağı konusunda detaylardan söz edeceğiz. Hemen En Yaygın PlayStation 4 hataları için detaylara ve oyun konsollarının sorunlarını nasıl çözeceğimize bakalım.  

Sorunlara geçmeden önce, her zaman için firma ile iletişime geçmenin en iyi yol olduğunu hatırlatalım. Hele ki konsolların garantisi devam ediyorsa, mutlaka firma ile iletişime geçmeniz ve konsolların onarımını istemeniz gerekiyor. En iyi çözümlerin başında bunun geldiğini belirtelim. Tabii ki sizin de halledebileceğiniz kısımlar var.  

PS4 Yanıp Sönen Mavi Gösterge Işığı Arızası  

Yaşanan en büyük sorunlardan biri mavi gösterge ışığının yanıp sönmesidir. Bu durumda genelde konsolunuzda ciddi bir arızanın bulunduğu anlaşılır. Konsolun kenarında yer alan LED göstergede, sürekli mavi ışığın yanıp sönmesi, genellikle cihazda donanımsal bir hatanın olduğuna işaret ediyor ve bu durumda genelde konsol tam açılmıyor veya TV’ye herhangi bir görüntü gönderilmiyor.  

Bu sorun özellikle 2013 sonu ve 2014 başında üretilmiş olan cihazlarda karşımıza çıkıyor. Donanımsal olduğu gibi yazılımsal bir çok sebepten de kaynaklanabiliyor. Mavi Işık sorunu yaşayan kullanıcılar için ise doğrudan Sony tarafından yayınlanmış bir düzeltme kılavuzu da bulunuyor. Bu kılavuzla beraber, konsol sahiplerinin neler yapabileceği konusunda da bilgiler veriliyor. Eğer kılavuzdaki öneriler işe yaramazsa konsolunuzu teknik servise götürmek en iyi çözüm olacaktır.   

  • TV yazılımını güncelleme: İlk olarak televizyon yazılımını güncelleyerek işe başlamak gerekiyor. Özellikle yeni nesil bir akıllı TV kullanıyorsanız, bu durumda konsollarınızı bağlamadan önce TV için son güncellemeleri yükleyin. Bu durumda ses ve video için düzenleme yapılıyor ve yaşanan eksiklik giderilebiliyor.  
  • HDMI Bağlantısını Kontrol Etme: diğer bir nokta ise HDMI bağlantılarını kontrol etmek. Kablo yerinden çıkmış veya hasarlı olabilir. Kablo yerine tam olarak takılı ve hala sorun devam ediyorsa, kabloyu farklı bir cihazla deneyip çalışıp çalışmadığına bakılabilir. Kabloda yer alan sorunlar da aynı hatalara neden olabilir.  
  • Güç Kaynağı Kontrol Etme: PS4 üzerinde yer alan güç tuşuna en az yedi saniye süreyle olmak üzere ya da sistemde iki kez bip sesi çıkana kadar basmaya devam edin. Ardından güç kablosunu çıkarın ve hem kabloyu hem de soketi kontrol edin. Görünen bir hasar olup olmadığına bakın. Sokette bir hasar görmeniz durumunda cihazı teknik servise götürün.  
  • Sabit Sürücü Kontrollerini Yapma: PS4 cihazını tamamen kapatın. HDD bölmesini dışarı kaydırmadan önce güç kablosunu ve diğer kabloları çıkardığınızdan emin olun. HDD’yi yuvadan çıkarın ve kontrollerinizi yapın.  
  • Oyun Kontrolcüsü Üzerinden Sıfırlama: Tüm bu bağlantıları kontrol etmiş olmanıza rağmen sorun yoksa, bu durumda denetleyici sıfırlaması yapabilirsiniz. Bunun için PS düğmesine turuncu ışık yanana kadar basılı tutun. Turuncu ışık yandıktan sonra PS düğmesine tekrar basın ve ışığın rengi beyaza dönene kadar basılı tutun. Bu işlemle PS4’ünüz yeniden başlayacaktır.  

PS4 Yanıp Sönen Kırmızı Gösterge Işığı  

playstation kırmızı ışık sorunu çözümü
PS4 modellerine göre uyarı ışıklarının bulunduğu alanlar

Kırmızı ışığın yanıp sönmesi sorunu, mavi ışık kadar yaygın bir sorun değildir. Buna karşın kırmızı gösterge sorununun da can sıkıcı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Cihazınız çalışırken, yanmaya başlayan ve 3 kez “Bip” sesi verdikten sonra cihazınızın kapanmasına yol açan bu sorunun nedeninin ise genelde konsolun aşırı ısınması ve fanların istenen seviyede yada verimde çalışmaması olduğunu ekleyelim. Fan kısmında yapılacak olan düzenlemelerle beraber sorunu çözmek mümkün olabilir. Deneyeceğiniz çözümler işe şöyle; 

  • İlk olarak Playstation 4 konsolunuzu kapatın ve güç kaynağı bağlantılarını çekin. Cihazınızı bir süre dinlendirdikten sonra yeniden başlatın.  
  • Diğer dikkat edeceğiniz nokta ise konsolların daha geniş alanda tutulması. Konsollarınızı havalandırma deliklerinin tamamen açık olacağı şekilde tutabilirsiniz. Kısacası havalandırma delikleri önünde bir engel varsa, bu engeli kaldırmanız ve daha geniş bir alana yer vermeniz gerekiyor.
  • Eğer sorun devam ediyorsa ve sık sık tekrarlıyorsa cihazınızı bir teknik servise gösterminizde fayda olabilir.  

HDMI Kablo Hatası  

En Yayın PlayStation 4 Sorunları arasında yer alan sorunlardan bir tanesi de kablo sorunudur. Kablolarda yer alan sorunlarda cihazınızın normal bir şekilde çalışmamasına, görüntü ve ses aktarımı yapmamasına neden olabilir. Genelde kablo uçlarının bükülmesi en önemli neden olsa da diğer olası sorun ve çözümlere de göz atalım.  

  • Böyle bir sorun yaşadığınız zaman, ilk olarak mevcut kablonuzu farklı bir cihazda denemeye çalışın. Eğer kablodan kaynaklı bir sorun olduğunu düşünürseniz alternatif bir kablo denemeyi seçebilirsiniz.   
  • Eğer kablonuzda bir sorun yok ise TV’nizin ve Playstation 4 Konsolunuzun HDMI soketlerini kontrol edin ve pinlerinde veya yuvada herhangi bir sorun olup olmadığına bakın. Eğer görünen bir problem varsa cihazınızı teknik servise götürün.

PS4 Depolama Alanı Azalıyor  

Yeni PS4 Pro modellerinde 1 TB depolama alanı yer almaktadır. 1 TB depolama alanının bulunması, oyunlar için yeterli alanın sunulduğu anlamına gelir. Fakat 500 GB alan kullanan standart modeller için sürekli olarak alan temizlemesi yapılması gerekebilir. Bunun için düzenli olarak alan boşaltmayı tercih edebilirsiniz. Bu sorunu çözmek için alternatif yöntemler kullanabilirsiniz.    

  • Harici Disk Bağlama: PS4 cihazınız için USB 3.0 portuna takılan bir harici disk kullanmayı tercih edebilirsiniz. Harici diksi konsolunuza bağlamanızın ardından, “genişletilmiş depolama alanı olarak biçimlendir” seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır. Harici bir disk almadan önce PS4 ile uyumlu çalışıp çalışmadığını mutlaka internetten araştırın.  
playstation 4 sorunu çözümü

Disk Okuması Kısmında Yaşanan Sorunlar  

Genelde ekranda CE-35486-6 kodlu bir hata mesajı görüyorsanız, bu durumda disk okuma sorunlarıyla karşı karşıya kalmışsınız demektir. Hasar görmüş disklerle karşılaşabileceğiniz gibi indirilen oyunlarda da aynı durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun için de deneyebileceğiniz bazı çözüm önerileri vardır.  

  • Yeniden Yükleme: Oyunlarda böyle bir hata mesajı aldığınız zaman, oyunları silip yeniden yükleme işlemiyle sorunu çözebilirsiniz. Oyunu silin ve en baştan yeniden kurulum yapın.  
  • Güncellemeleri Yükleme: Bazen cihazınızın güncellemelerinin eksik olması durumunda da bu hata ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bunun için son güncellemeleri kontrol edin ve güncelleme varsa mutlaka yükleyin.  
  • Sistem Veritabanını Yeniden Oluşturma: Soruna neden olan diski sürücüden çıkarın. İki bip sesi duyana kadar güç düğmesine basılı tutun. Konsolu kapatın. Ardından konsolunuzu güvenli mod ile yeniden başlatın. Bunun için güç düğmesine 5 saniye kadar basılı tutun. Şimdi, PS4 denetleyicinizi USB üzerinden konsola takın ve yeniden yapılandırma veritabanını seçin. İşlem birkaç dakika sürebileceği gibi birkaç saat de sürebilir. İşlemin bitmesini bekleyin ve sonrasında tekrar deneyin.  
  • Güç Döngüsü: Yaşanan sorun bazen sadece güç döngüsü ile çözüme kavuşturulabiliyor. Bunun için cihazınızın tüm kablolarınızı çıkarmanız gerekiyor. Tüm kabloları çıkarın ve PS4 üzerinde yer alan güç düğmesine 30 saniye kadar basılı tutun. Cihazınız kapandıktan sonra en az 2-3 dakika bekleyin ve ardından tüm kabloları yeniden takın ve normal bir şekilde sisteminizi başlatın.  

En Yayın PlayStation 4 Sorunları bu şekilde sıralayabiliriz. Yaşadığınız bu sorunları çözebilmek adına, çözüm önerilerimizi deneyebilirsiniz. Fakat bir kez daha hatırlatalım ki doğrudan Sony tarafından da destek almak mümkün. Bunun için çevrimiçi destek sistemlerini kullanabilirsiniz. Yaşadığınız sorunları, denediğiniz çözümleri ve sonuçlarını bizlerle yorum yaparak paylaşabilirsiniz. İlerleyen günlerde yazımızı diğer sık karşılaşılan PS 4 sorunlarını da ekleyerek güncelleyeceğiz.

Sony tarafından yayınlanan detaylı hata kodu ve açıklamaları listesine ulaşmak için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi