Yeni Başlayanlar İçin Mac | Windows’tan Mac’e Geçiş

0

Bir Windows kullanıcısı ilk defa Mac kullanmaya başladığında kendisini bambaşka bir şehirde kaybolmuş gibi hissedebilir. Bir çok insan bilgisayar kullanmaya Windows işletim sistemi ile başladı ve yıllar içinde Windows’a alıştı. Yeni bir işletim sistemi kullanmak, tüm detaylarını öğrenmek için elbette bir süre yeni Mac bilgisayarınızı kurcalamanız ve neyi nasıl yapabileceğinizi araştırmanız gerekecek. Biz Yeni Başlayanlar için Mac yazı dizisinde sizlerin MacOS’u daha kolay öğrenebilmeniz ve alışabilmeniz için elimizden geldiğince Mac bilgisayarlar ve Mac işletim sistemleri hakkında bilgiler vereceğiz.

Bu yazımızda ise Windows işletim sistemiyle Mac işletim sistemi arasındaki temel farklardan ve Windows’ta yapabildiğiniz işlemleri MacOS üzerinden nasıl yapabileceğinizi anlatacağız.

MacOS’ta her ne kadar ilk başta zorlansanızda, kullanıcı dostu bir arayüzü olduğunu ve kullanmaya alıştıktan sonra Windows’a göre işlerinizi çok daha hızlı bir şekilde halledebileceğinizi göreceksiniz.

Yeni Başlayanlar İçin Mac – Windows’tan Mac’e Geçerken Bilmeniz Gerekenler

Kırmızı (X) Çarpı Programları Tamamen Kapatmaz

Mac’te açtığınız pencereler, sol üst tarafta bulunan kırmızı çarpı ile görünen pencere kapatılır fakat uygulama arkaplanda açık durmaya devam eder.

  • Eğer MacOS’da bir uygulamadan çıkmak istiyorsanız klavyenizden cmd + Q tuşlarına basarak uygulamadan tamamen çıkabilirsiniz.

Ek Not: Bu konuda dikkat etmeniz gereken bir nokta klavye üzerinde sağdaki “cmd” tuşu normal windows için hazırlanan klavyelerde “Alt” tuşunun olduğu yere geliyor. E-posta adresinizi yazarken @ işaretini yapmak için muhtemelen sık sık CMD + Q kombinasyonunu kullanıp o uygulamadan çıkacaksınız. Bunun için yapılabilecek pek bir şey yok zamanla alışılıyor. 🙂

  • Diğer bir yöntem ise açık olan uygulamayı Dock üzerinden bulup sağ tıklama yaparak “Çık” demektir. Şimdi sizlerin Mac’te fare ile nasıl sağ tık yapabilirim dediğinizi duyar gibiyim

Mac’te Fare ile Sağ Tık Yapmak

Macler öbür bilgisayarlar gibi değildir. Standart olarak gelen fare ve trackpad’te sağ tıklama için özel bir alan bulunmuyor. Fakat ayarlardan sağ tıklamayı aktif edebilir ve kullanabilirsiniz.

  • Sağ tık özelliğini aktif etmek için öncelikle “Sistem Tercihleri” penceresini açmalısınız. Sistem tercihlerini iki şekilde açabilirsiniz.
  1. Dock Üzerinde bulunan simgeye tıklayabilirsiniz.
  2. Sol üst köşede görünen Apple logosuna tıklayabilir ve ikinci sırada olan “Sistem Tercihleri”ni açabilirsiniz.
  • Sistem Tercihleri penceresini açtıktan sonra ise izlemeniz gereken yol şu şekilde;
  1. Eğer Fare kullanıyorsanız -> Fare ikonuna tıklayın. “İkincil Tıklama” üzerindeki tiki işaretleyin ve sağ tıklamayı nasıl kullanmak isterseniz o yöntemi seçin.
  2. Eğer Macbook kullanıyorsanız, Trackpad üzerinden sağ tıklamayı aktifleştirmek için “İzleme Dörtgeni” seçeneği seçmelisiniz. Ardından TrackPad hangi yöntemi kullanarak sağ tıklama yapabileceğiniz seçebilirsiniz.

MacOS Dock Nedir? Ne işe Yarar?

Önceki iki sorunda da sizin Dock üzerinden işlem yapabileceğinizi söyledik. Şimdi size “Dock ne işe yarar ve nasıl kullanılır?” ondan bahsedelim.

yeni-baslayanlar-icin-mac

Dock istediğiniz gibi düzenleyebileceğiniz bir hızlı erişim aracı gibi düşünülebilir. Kullanmak istediğiniz veya sık kullandığınız uygulamaları – klasörleri veya notları Dock üzerine taşıyabilirsiniz.

Sürükle bırak mantığı ile çalışan Dock’a yeni bir uygulama eklemek için uygulamayı seçip Dock’a sürüklemeniz yeterlidir. Aynı şekilde bir uygulamayı Dock’tan çıkarmak için de hafifçe dışarı sürüklemeniz ve “Çıkar” yazısını gördükten sonra bırakmanız yeterlidir.

Dock’un boyutu – konumu – animasyonları vb. gibi hemen hemen tüm özelliklerini düzenleyebilirsiniz.

Önümüzdeki günlerde Dock Kullanımı ile ilgili yeni bir yazı yayınlayacağız.

 Mac Konusunda İlginizi Çekebilecek Yazılar

Aradığınız Her Şey Spotlight’ta var

Mac’inizde bir dosya / uygulama / uygulama içeriği örneğin size gelen bir e-postayı) veya internet araması dahil her şeyi Spotlight ile yapabilirsiniz.

Spotlight araması yapabilmek için menü çubuğunda sağ üst kısımdaki “Büyüteç” simgesine tıklamanız ve yapmak istediğiniz aramayı yazmanız yeterli.

Spotlight ile neler yapabileceğinizi ve Spotlight ayarlarınızı nasıl özelleştirebileceğinizi ilerleyen günlerde bir yazımızda detaylı olarak sizlerle paylaşacağız.

Kendiniz kurcalamak isterseniz de “Sistem Terchileri” açıp Spotlight simgesine tıklamanız yeterli. Spotlight ile hangi aramaların yapılabileceğini böylece belirleyebilirsiniz. Ayrıca gizlilik sekmesinden de Spotlight’ın hangi uygulamaları / belgeleri vs. aramasını istemediğinizi seçebilirsiniz.

 Mac Konusunda İlginizi Çekebilecek Yazılar

Mac Finder Nedir? Ne İşe Yarar?

Windows kullanıcılarının Mac’e geçtikten sonra en zorlandığını şeylerden birisi de Mac’te dosyalar arasında gezmenin Windows’daki gibi kolay olmamasıdır. (Tabii ki bu durum yeni mac kullanıcısının, MacOS işletim sistemine alışmasına kadar geçerlidir.)

Windows’taki dosya gezgini yerine ise MacOs işletim sisteminde daha basitleştirilmiş bir arayüzle karşımıza Mac Finder geliyor. Yine Dock üzerinden erişebileceğiniz Mac Finder ile bütün dosyalarınızda gezinebilir ve hatta iCloud – Dropbox gibi bulut depolama sistemlerine de doğrudan erişebilirsiniz. Ayrıca Finder’ın da bir çok özelleştirilebilir ayarı bulunmaktadır. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili de bir yazı yayınlayabiliriz.

Milyonlarca Uygulamaya Tek Bir Yerden Ulaşın! Mac App Store

Mac’iniz için ihtiyacınız olan milyonlarca uygulamaya Mac App Store üzerinden ulaşabilirsiniz. Mac’inizde kullanacağınız bütün uygulamalar App Store’da olmasa bile, bir çok uygulamayı indirip sisteminize kolayca ve güvenli bir şekilde kurabilirsiniz.

Mac App Store’da bulunan bütün uygulamalar yayınlanmadan önce Apple’ın ön incelemesinden geçer. Bu sayede App Store’dan indirdiğiniz uygulamalar hem daha güvenli hem de sisteminize tam uyumludur.

Mac App Store’u kullanabilmek ve güncel Mac uygulamalarını güvenli bir şekilde indirebilmek için tek yapmanız gereken bir Apple ID oluşturmak veya mevcut Apple ID’niz ile App Store’a giriş yapmak…

Her Mac Bilgisayarda olması gereken uygulamaları Olmazsa Olmaz Mac Uygulamaları başlıklı yazımızıda topladık. Göz atmayı unutmayın.

Dosya Silme

Apple, Mac için klayve tasarımı yaparken fazla tuş kullanmaktan kaçınarak sadeliğe ve işlevselliğe odaklanmış. Örneği Mac klavyesinde Windows’ta olduğu gibi bir Delete butonu bulunmuyor. Bu nedenle silmek istediğiniz dosyayı Dock üzerinde bulunan Çöp Kutusuna taşımanız veya dosya üzerine sağ tık ile tıklayıp “Sil” seçeneğini seçmelisiniz.

Bu durum bazılarınız için sinir bozucu gelebilir. Eğer cmd + silme tuşuna aynı anda basarsanız dosyaları silebilirsiniz.

Command (Cmd) Tuşu ve Klavye Kısayolları

Yazının geride kalan kısmında da ara ara bahsetmiştik. Cmd yani Command tuşu windows klavyelerdeki Control tuşuna karşılık geliyor ve klavyedeki tuşlarla çeşitli kombinasyonlarını kullanarak çeşitli kısayolları kullanmamıza imkan sağlıyor.

Bir çoğumuzun Windows’tan alışık olduğu aşağıdaki klavye kısayollarını kullanmamıza olanak sağlıyor.

  • Cmd + A —> Hepsini seç
  • Cmd + C —> Kopyala
  • Cmd + V —> Yapıştır
  • Cmd + F —> Bul

Mac’ta kullanabileceğiniz bir çok kısa yol bulunuyor fakat muhtemelen yukarıda belirttiklerimiz en sık kullanacaklarınız olacaktır. İlerleyen günlerde yayınlayacağımız bir yazıda Mac’te bulunan tüm klavye kısayollarını sizlerle paylaşacağız.

ScreenShot Alma

Mac bilgisayarlarınızı kullanırken ekran görüntüsü almak oldukça kolay. Shift + Cmd + 5 tuşlarına aynı anda basarak ekran görüntüsü aracını açabilirsiniz.

Araç açıldıktan sonra;

  1. Dilerseniz belirli bir alanı seçerek sadece o alanın görüntüsünün kaydedilmesini sağlayabilirsiniz
  2. Ekrana özel bir seçim yapmadan sadece tıklamanız halinde ise tüm ekranın görünrüsünün kaydedilmesini sağlayabilirsiniz.

Yeni bir Mac kullanıcısının bilmesi gereken özellikleri kısaca özetledik. İlerleyen günlerde Mac ve MacOS ile ilgili yeni yazılarımızı sizlerle paylaşacağız.

Kaynak Apple
Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi