Güncel Yoast SEO Ayarları | Yoast SEO Kurulumu | 2018

0

Team Yoast tarafından hazırlanan ve Google’a ‘WordPress SEO’ yazıldığında en başta çıkan, 1 milyonun üzerinde web sitesinde aktif şekilde kullanılan ve kullanıcıların neredeyse tam puan verdiği Yoast SEO her WordPress tabanlı sitede bulunması gereken bir eklenti. 

Çok sayıda özellik sunan, desteğin hiç kesilmediği bu eklenti, web sitelerinin SEO ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlandı. Buna rağmen çok sayıda ayarı olduğu için kurulum kısmı yeni başlayanlar için biraz kafa karıştırıcı olabilir. Bu yazıda da derinlemesine bir bakışla  ‘Yoast SEO nasıl kullanılır?’ sorunuza yanıt arayacağız, merak edilenleri yanıtlayacağız. Yoast SEO Eklentisinin kurulumu ve Ayarlarını tamamladıktan sonra, site içi SEO optimizasyonu için eşsiz bir rehber olan WordPress SEO Teknikleri | WordPress Site İçi SEO İpuçları başlıklı yazımızı da mutlaka okumalısınız.

Eğer Yoast SEO mu All in One SEO Pack Mi kullanmanız gerektiğine karar veremiyorsanız yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Yoast SEO Nasıl Kurulur?

Bu eklentiyi indirirken de diğerlerinde olan adımları uyguluyorsunuz. WordPress sitenizin yönetim paneline girdikten sonra sol sekmede bulunan Eklentiler kısmından Yeni Ekle düğmesine dokunun ve arama kısmına Yoast yazın. Zaten sol üstte muhtemelen hemen ilk sırada karşınıza çıkacak. Şimdi Kur’a tıklayarak indirebilirsiniz.

Eğer eklenti kurmayı bilmiyorsanız WordPress Eklenti Yükleme Rehberi başlıklı yazımızı okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Tahmini olarak 5-10 saniyelik bir indirme sürecinin ardından WordPress panelinizin yine sol sekmesinde Yoast logolu SEO menüsünün belirdiğini göreceksiniz. Buradan sitenizin genel SEO ayarlarını yapabilirsiniz.

Yoast SEO sık sık güncelleniyor ve açıkcası ayarları günden güne daha da basitleştiriliyor. Her yeni sürümde özelleştirilebilir olan bazı ayarlar varsayılan olarak ayarlanıyor ve panelden çıkarılıp değiştirilemez oluyor.

Bu rehberi ilk yazmaya başladığımızda eski sürüm Yoast SEO eklentisini vardı ve daha fazla özelleştirilebilir ayarları bulunuyordu. Eski sürümle yeni sürüm arasındaki farkları eski sürüme ait olan özelliklerin üstünü çizerek yanlarına yeni sürümdeki halini yazıyoruz.

1. Yoast SEO Ayarları

İlk başta genel ayarlarla başlayacağız ve burada sitenizin temel SEO düzenini ayarlıyorsunuz. Menüdeki SEO’ya tıkladığınız anda buraya yönlendirileceksiniz.

Dashboard – Genel

yoast seo ayarlari
Bu görsel oldukça eskide kaldı. Artık Yoast SEO’nun bu panelinde sadece Dashboard, Features ve Webmaster Tools bölümü bulunuyor. Güvenlik ise artık Features bölümünün içinde bir başlık olarak bulunuyor.
Yoast SEO- Genel Bölümü son hali

Yoast SEO’daki bu ilk sayfada bildirimler yer alıyor. Sitenizin SEO düzeniyle ilgili herhangi bir hata olduğunda burada karşınıza çıkıyor. Örneğin tarama hataları varsa, robots.txt dosyanız yanlışsa ya da birden fazla XML sitemap kullanıyorsanız burada görebilirsiniz.

SEO ile ilgili Diğer Yazılarımız (Yeni Sekmede Açılır)

Genel

Burada karşınıza Configuration Wizard adlı bir menü en üstte çıkacak. ‘Open the configuration wizard’ düğmesine basarak Yoast SEO site ayarlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Ayarlama sihirbazı olarak çevirebileceğimiz bu işlem, kısaca sitenizin temel ve önemli SEO ayarlarını yapmanızı sağlıyor. Bu kısımdan sonra ise daha detaylı konulara değineceğiz.

1. Hoşgeldiniz Ekranı

Burası karşınıza ilk çıkan ekran. Configure Yoast SEO yazısına tıklayarak geçin.

2. Environment

Burada sitenizin o anki durumunu seçiyorsunuz. Siteniz aktifse ve index almaya hazırsa ilk seçeneği (A şıkkı) seçeneğin ve ilerleyin. Eğer siteniz yapım aşamasında ise ve siteniz henüz arama motorları tarafından dizine eklenmesini istemiyorsanız B Seçeneği / Yapım Aşamasında – Under Construction seçeneğini seçmelisiniz.

3. Site Türü

Burada sitenizin ne üzerine yayın yaptığı soruluyor. Sırasıyla seçenekler şöyle; 

    • Blog
    • Online mağaza
    • Haber sitesi
    • Küçük işletme
    • Şirket
    • Portfolyö
  • Diğer

Kendi sitenize göre uygun seçeneği işaretleyin ve devam edin.

4. Firma ya da Kişi

Sitenizin bir kişiyi mi, yoksa firmayı mı temsil ettiği soruluyor. Sitenize uygun şıkkı seçerek devam edin.

5. Sosyal Profiller

Bu alanda sitenizin sosyal medya bağlantılarını gireceksiniz. Facebook, Twitter, Instagram vs. uygun şekilde doldurun.

6. Yazıların Görünürlüğü

Post type visibility olarak henüz Türkçe’ye çevrilmemiş bu sayfada arama motorlarında sitenize ait hangi bölümlerin nasıl gözükmesini istediğinize karar veriyorsunuz. Yazılar, Sayfalar ve Ortam olarak üç seçenek var. Artık sadece yazılar ve sayfalar seçenekleri var.

Gözükmesini istediklerinizi ‘Yes’, istemediklerinizi ise ‘No’ olarak işaretleyin. Resimdeki gibi uygulamanızı tavsiye ederiz.

7. Çoklu Yazar

Sitenizde birden fazla yazar bulunuyorsa ‘Yes’ kısmını işaretleyerek devam edin. Eğer tek bir yazar varsa, “No” işaretleyin. Böylece yazar arşivlerinin Google tarafından dizine eklenmesi önlenecek ve çoğaltılmış içerik (content duplicate) sorunu engellenmiş olacaktır.

Aynı içeriğe sahip fakat farklı URL’ye sahip içerikler çoğaltılmış içerik olarak adlandırılırlar ve Google tarafından spam olarak algılanabilirler. Tek bir kişinin yazılarının olduğu bir siteye sahipseniz, yazar arşivleri ile blog arşivleri aynı olacaktır ve bu durum content duplicate sorununa yol açabilir. “No” işaretleyerek kapatabilirsiniz.

8. Google Search Console

Eğer Yoast SEO eklentisini Google Search Console ile bağlamak isterseniz bu özelliği kullanabilirsiniz. Kullanımı zorunlu değildir. 

Mor renkli ‘Google Doğrulama Kodu Edinin’ düğmesine tıklayın. Yeni bir pencere açılacak ve buradan Google hesabınıza giriş yapacaksınız. Ardından verilerinizi görebilmesi için Yoast SEO’ya izin vereceksiniz. İşlem bitince kodunuzu kopyalayın ve kutucuğa yapıştırarak “Yetkilendir” düğmesine basın.

9. Başlık Ayarları

Title Settings yazan bu alanda sadece iki bölme mevcut. Yazı başlıklarınızda görünmesini istediğiniz site adı bölümü ve seçmek istediğiniz başlık ayıracını seçmeniz gerekiyor. Bu alanda site adı bölümüne markanızın veya şirketinizi adını yazabilirsiniz. Eğer kişisel bir blog ise siteniz için belirlediğiniz adı yazabilirsiniz. Sizin kendi keyfinize kalmış bir durum.

10. Bülten

Bu kısma isminizi ve e-posta adresinizi ekler, ardından mor renkli ‘Üye Ol’ düğmesine basarsanız bundan sonra Yoast SEO tarafından gönderilen yeni SEO Rehberlerinden ve SEO ile ilgili ipuçlarından haberdar olabilirsiniz. 

Yoast SEO’nun temel ayarları bundan itibaren. Şimdi ise sıra işleri bir adım daha ileri götürmeye geldi.

Mutlaka Okumalısınız (Yeni Sekmede Açılır)

Features

Yoast SEO’da pek çok özellik bulunurken, bu menüde alt kısımda bulunanları istediğiniz şekilde aktif ya da pasif hâle getirebilirsiniz.

SEO analysis: Kısaca Yoast SEO’nun her yazınız için anahtar kelime analizinden, okunabilirliği kadar önerilerde bulunduğu bölümdür. Site içi SEO ayarlarıyla ilgili bu kısma da tekrar geleceğiz.

Readability analysis: Sayfa ayarlarındaki readability sekmesini kaldırır. Ne olduğunu bilmiyorsanız merak etmeyin, buna tekrar değineceğiz. Kısaca Yoast SEO eklentisi her yazınızın daha okunabilir olması için size öneriler sunduğu bölümdür.

Cornerstone content: Sayfa ve yazılar için köşetaşı içerikleri aktifleştirir. Bu içerikler sitenizde önem verdiğiniz, uzun yazılarınızda kullanabileceğiniz bir özelliktir. Bundan bahsedeceğiz.

Text link counter: Sitenizin iç link yapısını geliştirmenize yardımcı olur, etkin bırakabilirsiniz. Yazılarınıza diğer yazılarınızdan gelen linklerin sayısını ve aynı şekilde yazınızdan diğer yazılara kaç link çıkışı olduğunu görebilirsiniz.

XML Sitemaps

Site haritaları WordPress SEO çalışmaları için olmazsa olmaz konumda. Ancak bu şekilde arama motorları sitenizi tarayabilir ve kolay yoldan içeriklerinizi indexleyebilir.

XML Site Haritalarının özelleştirilebilir ayarları artık Yoast SEO’dan kaldırıldı. Fakat hala sitemap üzerinde düzenlemeler yapabilirsiniz. Yazımızın ilerleyen bölümünde site haritalari için detaylı anlatımın olduğu bir bölüm bulunuyor. Ayrıca XML sitemap eski ayarları da yazımızda mevcut. O bölümden site haritaları ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Ryte: Ryte entegrasyonu sitenizin günlük olarak arama motorları tarafından indexlenişini kontrol eder ve aksi durumda bildirim getirir. Etkin bırakın.

Admin bar menu: Yeni bildirimleri görmenizi kolaylaştırır, etkin bırakın.

Security: no advanced settings pages for authors: Eski sürümde “Güvenlik” sekmesi altında bulunan bu ayar artık features bölümüne taşınmış bulunuyor. Sitenizde yazar yetkisine sahip kişilerin, yazıların meta açıklamalarını, başlıklarını ve indekslenebilme özelliklerini değiştirmelerini önlemeye yarar. “On” seçeneğine tıklayarak aktifleştirebilirsiniz.

Değişiklikleri yaptıktan sonra ‘Save changes’ düğmesine basarak kayıt etmeyi unutmayın.

Your Info

Burada sitenizle ilgili temel bilgileri düzenleyebiliyorsunuz. Web sitenizin ismini ve yine alternatif ismini seçin. Ardından firma ya da kişi seçimi yapın. Eğer firmaysanız firma adını ve logosunu da eklemeniz gerekiyor.

Webmaster Tools

Birden fazla Webmaster aracına kayıt olduysanız (kaldı ki olmanız gerekiyor) bu alanları sitenizi doğrulamak için doldurabilirsiniz. 

Google, Bing veya Yandex’in size verdiği doğrulama kodlarını bu bölüme ekleyerek, web sitenizin arama motorlarının web yöneticisi araçlarına kaydını sağlayabilirsiniz. Eğer başka bir yöntem aracılığıyla zaten doğrulama yaptıysanız es geçebilirsiniz.

Güvenlik

Burada karşınıza ‘Yoast SEO meta kutusunun gelişmiş bölümü’ şeklinde bir seçenek çıkacak. Eğer sitenizde birden fazla yazar bulunuyorsa etkin hâle getirin.

2. Yoast SEO Arama Görünümü Ayarları (Search Appearence Sekmesi)

Genel ayarlar tamamlandıktan sonra sıra başlık ve metaları düzenlemeye geldi. Burada içeriğinizin arama sonuçlarında nasıl çıkacağını ayarlayacaksınız.

Genel

Burada zaten Configuration Wizard’da ayarını yaptığımız başlık ayraçları mevcut. Dediğimiz gibi sadece sizin kişisel zevkinize kalmış bir ayar.

Ana Sayfa

Burada başlık şablonu kısmında değişkenlerin olduğunu göreceksiniz. Ne anlama geldiklerini öğrenmek için ‘Need Help?’ sekmesinden Şablon Açıklaması kısmına tıklayın. Başlıkların nasıl gözükmesini istiyorsanız, bu değişkenleri kullanın. Varsayılan değişkenler pek çok web sitesi için idealdir fakat dilerseniz değiştirebilirsiniz de.

Meta açıklama şablonu da anaysafanız için bir şablon oluşturur. Bunlar arama motoru sonuçlarında site linkinizin altında çıkan açıklamalardır. Buraya yazı alıntısı ekleyerek (%%excerpt%% şeklindeki değişkenle) otomatik ayarlayabilirsiniz fakat tavsiyemiz her yazı ve sayfa için meta açıklamalarını elle girmenizdir.

Yazı Tipleri

Burada yazılarınız, sayfalarınız, medya sayfalarınız  için başlık ve meta açıklaması şablonları hazırlıyorsunuz.

  • Show Yazılar in Search Results – Bu ayarları değiştirerek arama motorlarına içeriğin gözüküp gözükmemesini söylüyorsunuz. “Yes” seçeneği ile yazılarınızın arama motorları tarafından görünmesini sağlayabilir, ayrıca yazıların sitemap dosyasına otomatik eklenmesini sağlayabilirsiniz.

Kod parçacığı ön izlemesindeki tarih – Bu ayar varsayılan olarak ‘Gizle’ şeklinde seçili ve içeriklerin tarihini gizleyerek güncel gözükmesini sağlıyor. Fakat içeriğinizi devamlı güncelliyorsanız ya da bir haber sitesine sahipseniz etkinleştirmenizi öneririz.

Yoast SEO meta kutusu – Eğer yazı tipleri için meta bilgilerini değiştirmeyecekseniz bunu kapalı tutabilirsiniz.

SEO Başlığı — Bu özellik yazılarınızda veya sayfalarınızın başlıklarının arama motorlarında nasıl görüneceğini belirlemenize yarar.

Başlık – Ayırıcı – Site Başlığı varsayılan olarak uygundur. Fakat asıl tavsiyemiz, her yazı ve sayfa için kendinizin SEO başlığı ve meta açıklaması yazmanızdır. (BKNZ: Bir alttaki Görsel)

Bunun için yönetici panelinden hazırladığını yazıya girin ve yazı taslağının alt kısmında bulunan Yoast SEO ayarlarından başlık, meta açıklamasını el ile girin. Örnek olarak aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz. Yoast SEO sizlere yazılarına ait başlıklarınızın ve meta açıklamalarınızın arama motorlarında nasıl görüneceği hakkında bir ön izleme sunar.

Her renk farklı bir başlık bölümü için seçildi.

  • Kırmızı renkli – SEO başlığı bölümünü düzenleyerek yazınızın arama motorlarında görünecek başlığını belirleyebilirsiniz
  • Yeşil renkli kısımı düzenleyerek yazınızın url’sinin nasıl olacağını belirleyebilirsiniz
  • Mavi renkli bölümde ise yazınızla ilgili açıklamayı düzenleyebilirsiniz.

Kategoriler

WordPress kategoriler ve etiketler altında bazı kategorileri varsayılan olarak açar. Ayarlarınıza bağlı olarak bu sayfada ek kategorileri görebilirsiniz. Burada standart başlık şablonları ideal durumda ve değiştirmenize gerek yok diyebiliriz.

Ayrıca etiketleri kullanmıyor ve önem vermiyorsanız, bu kısmın index almamasını da sağlayabilirsiniz. Etiketler çoğaltılmış içerik – content duplicate sorununa neden olduğu için kullanımını pek tavsiye etmiyoruz. Etiketlerin indexlenmesi engellemek siteniz için daha iyi olacaktır.

Arşivler

Bu menüde farklı arşivlere başlık ataması yapabiliyorsunuz fakat asıl önemli olan hangilerinin index alıp, hangilerinin almayacağına karar vermek. WordPress varsayılan olarak çeşitli arşivlerle gelirken, hepsi her siteye uygun değil. Bunların ne olduğuna bakalım;

Yazar arşivleri –

Tek bir yazardan oluşan blog sahibiyseniz, yazar arşivi tıpkı normal site sayfanız gibi gözükecektir. Bu yüzden bu özelliği “Etkisiz” olarak işaretleyebilir veya “Show author archives in search results? kısmını  NO olarak işaretleyebilirisiniz.

Eğer çok sayıda yazarın bulunduğu bir siteyse özelliği Etkin diyerek aktifleştirmelisiniz.

Tarih arşivleri –

Bu kısım da arama motorlarına hiçbir önemli bilgi sağlamaz, dolayısıyla  “Etkisiz” olarak işaretleyerek bu özelliği kapatabilirsiniz.  Veya Show date archives in search results? kısmını  NO olarak işaretleyebilirisiniz.

404 sayfaları –

Bu sayfalar varsayılan olarak arama motorlarında gözükmez. Dolayısıyla başlık şablonununu seçmeniz yeterli olacaktır.

‘Save changes’ butonuna bastıktan sonra burayı da kaydedip diğer menüye geçebiliriz.

Yol Haritası

Breadcrumbs, sayfanızın üzerinde kullanıcılara yol haritası çizen linklerdir ve siteden çıkmadan daha rahat gezinti yapmasını sağlar. Hem SEO, hem de kullanıcı deneyimi açısından önemliyken, bazen arama sonuçlarında dahi çıkarlar.

Breadcrumbs kullanmak zorunlu değil fakat Yoast tarafından tavsiye ediliyor. Kişisel tercihinize bağlı fakat dilerseniz etkinleştirebilirsiniz.

Not: Breadcrumbs özelliği bütün temalarda desteklenmiyor. Bu nedenle sorun yaşamamak için temanızın bu özelliği destekleyip desteklemediğini öğrenmeli ve ardından etkinleştirmelisiniz. Güncel temaların hemen hepsi Breadcrumps’ı destekliyor. Güncel temalarda Yoast SEO üzerinden Breadcrumbs’ı etkinleştirmeseniz bile, tema ayarlarında BreadCrumbs özelliğini aktifleştirerek özelliği kullanabilirsiniz.

Diğer

Burada web sitenizin tamamı için bazı ek meta ayarları mevcut;

Arşivlerin alt sayfaları – Arşiv alt sayfaları arama motorları için çok önemli değildir. Karar size kalmış fakat dediğimiz gibi es de geçebilirsiniz.

Meta anahtar kelime etiketleri – Bunlar da tamamen önemsiz olduğu için ‘Etkisiz’ şeklinde bırakıp kaydedebilirsiniz.

3. Yoast SEO Sosyal Medya Ayarları

Bu kısımda web sitenizin sosyal medya ayarlarını yapacaksınız. Muhtemelen hangi sosyal platformların günümüzde SEO için önem taşıdığını söylememize gerek yok.

Hesaplar

Bu menüde tek yapmanız gereken sahip olduğunuz bütün sosyal medya adreslerinin bağlantılarını yapıştırmak. Bu sayede arama motorlarının sizi daha iyi tanımasını sağlayacaksınız.

Facebook

Facebook ve diğer bazı sosyal medya profillerine ayrı alan verilmesinin sebebi, buralarda gösterilecek içeriğin kusursuzlaştırılması.

Open Graph Meta verisi ekle – Bu alanı ‘Etkin’ hâle getirin. Böylece Facebook için sitenizin başlığını, meta açıklamasını ve görüntüsünü WordPress’te düzenlemenizi sağlar. Ayrıca Facebook sayfanızın yöneticisini de ekleyebilirsiniz.

Twitter

Burada sitenize Twitter kartı meta verisini ekleyin. Kart tipi olarak tavsiyemiz ‘Büyük görselli özet’ olacaktır.

Pinterest

Pinterest kullanan WordPress sahipleri burada Pinterest onayını verebilirler.

Google+

Aynı şekilde Google Plus kullanıyorsanız buraya Google yayıncı sayfanızı eklemeyi unutmayın.

4. Yoast SEO XML Site Haritaları

XML Site Haritalarının özelleştirilebilir ayarları artık Yoast SEO’dan kaldırıldı. Artık genel ayarlarda bulunan ve Features kısmında bulunan bölümden Yoast Sitemap özelliğini aktif edebilir ve Yoast tarafından hazırlan site haritalarına o bölümden ulaşabilirsiniz.

Resimdeki gibi kırmızı ile gösterilen “ON” seçeneğini seçerek site haritası özelliklerini açabilir. Yeşil kutu içinde gösterilen “See the XML Sitemap” üzerinden site haritalarınıza erişebilirsiniz.

Site haritasına eklenmesini istemediğiniz sayfaları, yazıları veya arşivleri iki şekilde düzenleyebilirsiniz.

  1. Eğer örneğin tüm etiketleri Google tarafından dizine alınmasını (arama sonuçlarında gösterilmesini)(indexlenmesini) istemiyorsanız ve bu nedenle site haritasında da bulunmasını istemiyorsanız yönetici panelinizde sol taraftaki menüden Yoast SEO -> Search Appearance – Kategoriler Sekmesini Seçin – Etiketler kısmına gelin ve “Show Etiketler in search results?” seçeneğine NO(Hayır) olarak işaretleyin.
  2. Eğer sadece bir yazı veya sayfanın indekslenmesini istemiyorsanız;
  • Belirtilen yazıyı açın. Yazının alt kısmında bulunan Yoast SEO bölmesini bulun. Dişli çark görünümündeki Gelişmiş / Advance sekmesini tıklayın ve “NO” seçeneğini seçin. ( BKNZ: Resim)

  • Ardından Allow search engines to show this Yazı in search results? seçeneğini NO olarak işaretleyebilirsiniz.

Eski Yoast SEO Sitemap Ayarları

Genel

Bu alan mutlaka ‘Etkin’ vaziyette olmalı. Zaten genel olarak pek yapılacak ayar olduğunu söyleyemeyiz çünkü aktif ettikten sonra plugin gerekenleri kendisi yapıyor. Sizin yapmanız gereken ise sitenizin site haritası bağlantısını almak ve Google Search Console üzerinde doğrulatmak. Bunu sakın es geçmeyin.

Diğer ayarlar ise kısaca şu şekilde;

Kullanıcı site haritası – Site haritanıza yazarların eklenip eklenmeyeceğini seçin. Burada varsayılan ayar kapalı ve siz de öyle bırakabilirsiniz.

Yazı tipleri – Haritada gözükmesini istemediğiniz yazı tiplerini çıkarabilirsiniz. Yani siteye değer katmayacağını düşündüğünüz şeylerin gözükmesine gerek yok. Örneğin medya, görsel ve video kısımları buna örnek olabilir.

Hariç tutulan yazılar – Site haritasında yer almasını istemediğiniz yazıları tek tek ekleme imkanınız var. Bu yazı numaralarını Yazılar menüsünde bulabilirsiniz.

Kategoriler – Aynı şey yazı tipleri için de geçerli. İstemediğiniz kategorileri kaldırma imkanınız var.

5. Yoast SEO Gelişmiş Ayarlar Bölümü

İsminden de anlaşılacağı gibi bu kısımda bolca gelişmiş ayarlar sunuluyor. Birçoğu seçiminize bağlı olsa da, ne işe yaradıklarını anlamanız önemli.

Yeni güncellemelerle birlikte bu bölüm kaldırıldı ve bu ayarlar varsayılan olarak Yoast tarafından düzenlendi.

Kalıcı Bağlantılar

Buranın Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar altındaki menüden farklı olduğunu hatırlatalım. Eklenti sadece URL’leriniz için ekstra ayarları düzenlemenizi sağlıyor.

Kategori linkler için varsayılan uzantıyı kaldır – Kategori arşiv bağlantılarınızdan /category/ kısmını kaldırır. Yoast’a göre burası önemsiz bir kısım ve siz de es geçebilirsiniz.

Redirect attachment URLs – Aktif edildiğinde Google aracılığıyla resimlerinizi ya da diğer eklentileri bulan insanlar eklenti yerine o sayfaya yönlendirilir. Eğer web sitenizde çok fazla görsel varsa,  düşük kaliteli içeriklerden kaçmak için bunu aktif hâle getirin.

Kalıcı bağlantıları temizle – Bu da biraz size bağlı bir seçenek fakat daha temiz bir yapı için aktif etmenizi öneririz.

?replytocom değişkenlerini kaldır – Aktif hâle getirirseniz ?replytocom değişkenlerini cevaplı yorumlardan kaldırır. Sitenizde çok fazla yorum bulunuyorsa etkin hâle getirebilirsiniz, böylece arama motorları tarama yaparken daha hızlanır.

Redirect ugly URLs – Sorun yaratabilecek bir özellik. Yanlış girilen URL’ler için yönlendirmeler yapıyor fakat bu gereksiz ve yanlış yönlendirmelere yapabileceği için sitenizi olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla ne yaptığınızdan emin değilseniz hiç dokunmadan es geçin.

RSS

RSS beslemelerinizin önüne ve sonuna metin eklemenizi sağlar.Altta yer alan değişken şablonlarına bakabilirsiniz fakat tavsiyemiz dokunmamanız.

Araçlar

Burada Yoast SEO kullanımınızı kolaylaştıracak birkaç araç var.

Dosya düzenleyicisi – Robots.txt ya da .htaccess gibi dosyaları hızlı değiştirmenize yardımcı olur. Bunları FTP ile de yapabilirsiniz fakat bilgi sahibi değilseniz dokunmayın.

Robots.txt dosyanı SEO uyumlu şekilde düzenlenmek isterseniz, WordPress SEO Uyumlu Robots.txt Dosyası Hazırlamak başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Toplu düzenleyici – Yazı başlıklarını ve meta açıklamalarını tek tek yerine, toplu olarak değiştirmenizi sağlar. Çok sayıda içeriğe sahip bir siteye bu eklentiyi yüklüyorsanız işinize yarayacaktır.

İçeri al / dışarı aktar – Diğer SEO eklentilerinin ayarlarını aktarmanızı ya da kendi Yoast ayarlarınızı kaydetmenizi sağlar. Tabiri caizse yedek oluşturur.

7. Arama Konsolu

Eğer sitenizi Google Search Console’a eklediyseniz Yoast SEO burada tarama hataları gibi önemli bilgileri gösterecek, böylece düzenlemenize yardımcı olacaktır.

8. Premium

Adından da anlaşılacağı gibi Yoast’ın sunduğu ücretli sürümleri gösteren sayfa. 1 site için yıllık 89 dolara satın alabilirsiniz fakat site sayısı arttıkça ücret de artıyor. Yoast SEO’nun ücretli sürümünde gelişmiş özelliklerin yanı sıra video, haberler ve yerel SEO için de eklentiler mevcut.

Yoast SEO Ne Amaçla Kullanılır?

Yoast SEO’nun temel ayarlarının tamamını öğrendik ve şimdi de eklentiyi günlük olarak sitenizde nasıl kullanacağınıza geçelim. Genel olarak özetlemek gerekirse Yoast SEO size üç konuda fayda sağlayacak; anahtar kelime araştırması, sayfa analizi ve en önemlisi içerik üretimi.

1. Anahtar Kelime Analizi

Fark edeceğiniz gibi eklenti WordPress paneline anahtar kelime analizi için birkaç yeni araç ekliyor. Bu bağlantılar Google Keyword Tool, Google Trends ve SEO Book Keyword Tool’a gidiyor. Bu araçları kullanarak belirlediğiniz anahtar kelimenin aylık aranma hacmini öğrenebilir veya şu anda popüler olan anahtar kelimeler için araştırmalar yapabilirsiniz.

2.Sayfa Analizi

Yine eklenti site içi SEO durumunuzla ilgili de bilgiler veriyor. Sayfa analizini tek başına yapmasa da, doğrudan bunu yapan sitelere bağlanmanızı sağlıyor. Bunların arasında Facebook Debugger, Pinterest Validator, Google Page Speed gibi araçlar mevcut.

3. İçerik Üretimi

Yoast eklentisinin en çok işe yaradığı alan içerikler oluyor. Kurulum sonrası siteye yazı eklerken veya var olan bir taneyi değiştirirken, alt kısımda ek bir kutunun belirdiğini göreceksiniz. Burada karşınızda dört alan olacak;

    • Readability
    • Analiz
    • Sosyal
  • Gelişmiş

Kod parçacığı önizleme – Daha önce Google kullanan herkes burayı anlayacaktır. Bu şekilde Yoast SEO sitenizin arama motoru sonuçlarından asıl gözükeceğini gösteriyor. Böylece başlığınızı, URL’nizi ve meta açıklamanızı yayınlamadan önce görebilirsiniz.

SEO başlığı – Arama motorlarında buraya yazdığınız başlık gözükecektir. Dolayısıyla özenli ve çok uzun / kısa olmamasına dikkat edin. Yoast, başlık uzunluğu için başlığı yazdığınız bölümün hemen altında renklerle sizi uyaracaktır. Yoast uyarısı Turuncu renkte ise başlık kısa, kırmızı renkte ise başlık uzundur. Yeşil renkte olduğunda ise ideal uzunluktadır.

Meta açıklaması – Aynı şekilde arama motorlarında başlığın altında yer alan açıklama kısmı buraya yazılır. Eğer boş bırakırsanız yazının bir kısmını otomatik alır fakat daha iyi bir optimizasyon için doldurmanız tavsiye edilir. Yoast, açıklama uzunluğu için açıklamayı yazdığınız bölümün hemen altında renklerle sizi uyaracaktır. Yoast uyarısı Turuncu renkte ise açıklama çok kısa, kırmızı renkte ise açıklama çok uzundur. Yeşil renkte olduğunda ise ideal uzunluktadır.

Focus keyword – Buraya yazının odaklandığı anahtar kelimeyi girmeniz gerek. İçeriğinizi en iyi tanımlayan ve yazı içinde geçirdiğiniz bir kelimeyi seçin. Bu sayede Yoast, yazınızda anahtar kelime analizi yapabilir ve size geliştirmeler yapmanız için uyarılarda bulunabilir.

Cornerstone content – Anahtar kelime kısmının tam altında bu kutucuğu göreceksiniz. Yayınladığınız bir yazı sitenizi, blogunuzu veya işletmenizi çok iyi şekilde yansıtıyorsa, gerçekten özenli bir yazıyısa bunu işaretleyebilirsiniz fakat çok sık yapmamanız gerekiyor.

Sayfa Analizi ise altta yer alan kısım ve içeriğinizin ne derece optimize edildiğini belirtiyor. Buradaki metinler kırmızı, turuncu ve yeşil renkte gösterilir. Kırmızı tehlike sinyali, turuncu ortalama ve yeşil de ideal optimizasyona işaret eder. Örneğin içeriğiniz çok kısaysa, hiç meta açıklaması yoksa veya iç linkleme yapılmamışsa kırmızı uyarılar çıkacaktır. Fakat odak anahtar kelimenin sayfa adresinde yer alması, SEO başlığının yeterli uzunluğa sahip olması ve daha önce kullanılmayan anahtar kelime seçimi gibi faktörler de yeşil uyarıları getirecektir.

Ardından Readability yani okunabilirlik kısmına tıklayın. Burada da belli analizler yer alıyor. Burada paragraf uzunluğu, alt başlıklar, cümlelerdeki toplam kelime sayısı gibi noktalar inceleniyor. Örneğin yazıda hiç alt başlık yoksa en az bir tane eklemeniz istenir. Paragraflarınızın hiçbiri çok uzun değilse, yeşil bildirim çıkar.

Sosyal sekmesinde ise Facebook ya da Twitter gibi mecralara atacağınız yazılar için başlık, açıklama veya resim gibi ayarlar yapmanıza imkan tanınıyor. Gelişmiş menüsünde ise önceki bahsettiğimiz ayarları uyguladıysanız herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmayacaktır. Burada eğer yayınlayacağınız yazı sitede varsa aynı adres – canonical URL kısmını kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede Google’dan kopya içerik konusunda ceza alma riskiniz ortadan kalkar.

Sonuç

Her bir noktasına değinerek Yoast SEO eklentisini ayrıntılı şekilde anlattık. Özellikle arama motoru optimizasyonu konusunda tam bir kontrole sahip olmak istiyorsanız mutlaka kullanmanızı öneririz. Üstelik karmaşık gözükse de, ayarları bir kere yaptıktan sonra tekrar uğraşmanız gerekmeyecek ve yazı eklerken de zamanla eliniz otomatikleşecek.

Elbette Yoast SEO sizi doğrudan Google’da ilk sıraya çıkarmayacaktır fakat en azından doğru yöntemleri anlamanıza, uygulamanıza yardımcı olacaktır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi