Xbox One Yaygın Hatalar ve Çözümleri

1

Oyun konsolu alanında çok farklı seçenekler yok. Bu alanda liderliği elinde bulunduran firmalar genelde değişmiyor. Şu an için piyasanın lideri en azından Türkiye için Playstation serisiyle birlikte Sony olduğunu görüyoruz ancak Sony’nin hemen arkasından Xbox serisi ile Microsoft geliyor. Microsoft’un bu alanda en iddialı oyun konsolları ise Xbox One ve Xbox One X serisi oyun konsolları. Tabi her ne kadar iddialı seriler olsa da bu seri için de sorunlar yaşanmıyor değil. Peki, en yaygın Xbox One Sorunları hangileri? Bu sorunları çözmek için neler yapmak gerekiyor?

Xbox One Sorunları ve Çözümleri

Xbox One oyun konsolları, en iddialı seriler arasında yer alıyor. Microsoft’un bu konuda ne kadar kararlı olduğunu tartışmaya gerek yok. Aslında sorunlar kısmında da başarılı bir çizelge var. Öyle ki belli aralıklarla konsollar için güncellemeler yayınlanıyor.

Yayınlanan bu güncellemeler önemli yenilikleri getirdiği gibi sorunların çözümü kısmında da oldukça etkili. Bu noktada henüz çözüme kavuşmayan ya da herkes tarafından yaşanmasa da bazı kullanıcıları etkileyen sorunlarda var. Dilerseniz hemen Xbox One Sorunları ve çözüm yollarına geçelim.

Xbox Disk Sürücüsünden Gelen Ses Sorunu

İlk ve en sık karşılaşılan sorun, disk sürücüsünde yaşanan ses sorunu. Cihaza bir disk koyduğunuz zaman yaşadığınız sorunda, taşlama sesi olarak bilinen bir ses ortaya çıkıyor. Sanki disk okuma kapağına vuruyormuş gibi hissediyorsunuz. Özellikle ilk seri Xbox One’larda karşılaşılan bu soruna güncel üretimlerde artık sık karşılaşılmıyor.

Bu sorun genellikle bir hata mesajı ile destekleniyor. “Maalesef bu diski oynatamıyoruz. Bir Xbox One oyunu, müzik CD’si ya da Blu-Ray veya DVD’deki bir filmi deneyin.” şeklinde bir hata ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Çözüm önerisine geçmeden önce, bu sorunun diske herhangi bir zarar vermediğini de belirtelim.

Çözümler

Aslında Microsoft bu sorunu yaşayan cihazları onaracağını duyurmuştu. Bu duyurunun ardından kullanıcılar için onarım programı başlatılmıştı. Fakat isterseniz doğrudan kendiniz de onarım yapabilirsiniz. Optik sürücüler hakkında biraz bilgi sahibiyseniz, sorunun çözümü için kendiniz de yöntemler deneyebilirsiniz. Fakat unutmayın dışarıdan yapılacak her müdahale cihazınızın garanti dışı kalmasına neden olacaktır. Yapabileceklerinizden söz edelim.

· Xbox One konsolunuzu cihazı satın aldığınız yere götürün ve sorununuzu anlatın. Sorun karşılığında size tamamen değişim veya tamir seçenekleri sunulabilir.

· Optik sürücüsünü çıkartıp, tamir etmeyi deneyebilirsiniz. Bunun yerine parça değişimi de yapabilirsiniz. Fakat bu durum pek önerilen bir durum değil. Müdahale etmeniz durumunda cihazınız garanti dışı kalacaktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için doğrudan Microsoft ile iletişime geçmeyi de deneyebilirsiniz.

Xbox One Güncelleme Hataları

Diğer en sık karşılaşılan Xbox One Sorunu ise güncelleme sırasında hata mesajı alınması sorunu. Cihaz güncellenirken, bir uyarı mesajı alırsınız ve bu mesaj sonrasında güncelleme son bulur. Böyle bir hata ile karşı karşıya kaldığınız zaman da yapacağınız işlemler basit.

xbox one x

· İlk olarak internet bağlantınızda herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edin. İnternet bağlantınızda bir sorun varsa, bağlantınızı kararlı hale getirin.

· Kablosuz bağlantı üzerinden internete bağlanıyorsanız. Bağlantınızı daha kararlı bir hale getirmek için kablolu bağlantıya geçmeyin deneyin.

· Sunucu sorunu yaşanıyor olabilir. Belli bir süre sonra yeniden güncelleme yapmayı deneyin. Sunucu sorunu yaşanıyorsa, Microsoft bu konuda da bir duyuru yayınlayacaktır. Microsoft’un sunucu problemlerini bu adresten de kontrol edebilirsiniz.

· Xbox One konsollarınızı devre dışı bırakın. Bunun için güç düğmesine kapanana kadar 5 saniye basılı tutun. Ardından konsolları fişten çekin. Sonrasında 30 saniye kadar bekleyin. Ardından ise tekrar açın ve güncellemeyi yeniden deneyin. Bu şekilde ön belleği temizlemiş ağ kartını da sıfırlamış olacaksınız. Ön belleği temizlediğiniz zaman da güncelleme sorunlarının çoğu giderilmiş olacak.

· Güncelleme için hata kodu alıyorsanız, Microsoft’un çevrim içi hata kodu listesine bakmayı deneyin.

· Güncelleme tüm bu adımlara rağmen yapılmıyorsa, doğrudan Microsoft ile resmi sitesi üzerinden destek bölümünde bağlantı kurun ve sorununuzu anlatmaya çalışın.

Xbox One Açılmıyor

Kullanıcılardan gelen mesajları değerlendirdiğimiz zaman, en sık karşılaşılan sorunlardan birisi de konsolların açılmıyor sorunu oluyor. Konsollarınız açılmıyor ya da çok uzun bir süre beklemesinin sonrasında açılıyorsa, bir sorun var demektir. Bunun için yapacaklarınızdan söz edelim.

· İlk önce ışıklar için bir kontrol yapın. Konsolların üzerinde güç durumunu bildiren bir ışık bulunur. Bu ışık sürekli olarak turuncu ya da sürekli olarak beyaz yanıyorsa bir sorun yok demektir. Fakat siz cihazı elektriğe doğru şekilde bağladığınız halde ışık yanmıyorsa sorun güç kaynağından yaşanıyor olabilir. Güç kaynağı akım almıyorsa, arızalıdır. Değiştirmeniz gerekir. Bu durumda da güç kaynağının değişmesi gereklidir.

· Güç kaynağında herhangi bir sorun yoksa ancak konsolunuz yine çalışmıyorsa, bu durumda doğrudan Microsoft ile iletişime geçin. Microsoft ile iletişime geçmeniz önemli. Konsolunuzda daha ciddi bir sorun olabilir.

Xbox One Sürekli / Kendi – Kendine Kapanıyor

Xbox One cihazınızın fanlarının ve havalandırma deliklerinin açık olduğundan emin olun

Xbox One Sorunları içerisinde en yaygın olarak karşılaşılan sorunlardan birisi de konsolun aniden kapanması sorunudur. Siz oyun oynarken ya da menüler içerisinde gezerken bir anda konsolunuzun kapandığını görebilirsiniz. Bu tip bir sorun yaşıyorsanız, firma tarafından sunulan çözüm önerilerine bakalım.

· Cihazınızda bulunan havalandırma deliklerini kontrol edin. Cihazınızda yer alan havalandırma deliklerinin üzeri kapalıysa ya da kirlenmeye bağlı olarak delikler kapanmışsa veya cihazın fanı çalışmıyorsa bu durum Xbox One’ın aşırı ısınmasına ve güvenlik için aniden kapanmasına neden olacaktır. Xbox One aşırı ısınma sebebiyle kapandıysa konsolunuzu en az 1 saat tekrar açmayın. Konsolun yanında veya üzerinde bulunan eşyaları ve havalandırma sistemini etkileyebilecek diğer malzemeleri kaldırın.

· Elektrik için güç kaynağı üzerinde ışığı kontrol edin. Işık sürekli yanıp sönüyor ya da siyah durumdaysa, güç kaynağıyla ya da elektrikle ilgili bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.

Prizleri ve güç kablosunu mutlaka kontrol edin. Konsola takılan güç kablosu yerinden oynamış ve temassızlık yapıyor olabilir.

· Xbox One cihazınızın otomatik olarak kapatma ayarlarının düzenli olduğunu kontrol edin. Eğer ayarlarda bir değişiklik yapılması gerekiyorsa; “Ayarlar>güç ve tedarik>kapat” sekmesi üzerinden düzenlemelerinizi gerçekleştirin.

Xbox One, TV En İyi Çözünürlüğü (Full HD / 4K) -Göstermiyor

Bazı TV modelleri için ekran çözünürlük değeri otomatik olarak algılanabiliyor. Bu gibi durumlarda en yüksek olması gereken ekran çözünürlük değerinin farklı bir değerde olması gibi bir sorunla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bu durumların önüne geçmek için yapacağınız işlemlere geçelim.

· Xbox One kontrol paneline gidin. Ayarlar için menü düğmesine basın: Ekran ve ses seçeneğini seçin ve ardından TV çözünürlük değerini seçin. İstediğiniz en uygun ayarı buradan yapabilirsiniz.

· Buna rağmen ekran sorunları yaşamaya devam ediyorsanız, bu durumda HDMI kablonuzun sağlam olduğunu kontrol edin. Farklı bir HDMI kablosu ile değişiklik yapılabilir.

Xbox One Ses Sorunları – Ses Gelmiyor – Kısık Geliyor

En yaygın Xbox One Sorunları içerisinde yer alan sorunlarsan birisi de ses çalışmıyor sorunudur. Bazı cihazlarda sesin çıkmaması gibi bir durumla karşı karşıya kalınabilir. Bu gibi durumlarda yine yapacağınız bazı çözüm denemeleri var.

· Önce ayarlara gidin ve “ekran ve ses” ögesini seçin. Buradan sisteminiz için uygun ses formatı konusunda seçim yapın.

· Sorun devam ediyorsa, kablolarda değişiklik yapmayı deneyin. HDMI kablosundan kaynaklı bir problemden de ses sorunu olabilir.

· Xbox One cihazınızın ön belleğini temizlemeyi de tercih edebilirsiniz. Bunun için cihazınızı kapatın. Xbox One’a bağlı olan tüm kabloları çıkarın ve konsolunuzu 30 saniye boyunda açmadan beklentin.

Bazen, Xbox One’ı TV’den önce açarsanız ses formatıyla ilgili uyumsuzluklar olabiliyor ve ses bozuk gelebiliyor. Bu durumda TV’nizi açtıktan sonra Xbox One cihazınızı yeniden başlatmanız sorunu çözecektir.

Xbox One Oyunlar Yüklenmiyor Sorunu

Eğer Xbox One konsolunuz için aldığınız oyunu yüklerken bir sorun yaşıyorsanız muhtemel çözümleri aşağıda bulabilirsiniz.

Tüm Xbox oyunları oynanabilmesi için kurulumunun yapılması gerekir. Bazı oyunlar oynayış için temel kurulumu yaptıktan sonra oyunun başlatılmasına izin verir yüklemeye siz oyunu oynarken devam eder.

· Sorun Xbox Live bağlantısından kaynaklı olabilir. Bunun için öncelikle Ethernet kablonuzu çıkartın. Kablosuz bağlantınız varsa, ayarlarınızı devre dışı bırakmayı deneyin. Ardından konsollarınızın güç düğmesine 10 saniye kadar basılı tutun. Sisteminizin yeniden başlatılmasını sağlayın. Sistem yeniden başladığı zaman, doğrudan çevrimiçi bağlantıya geçmeyin. Yükleme yeniden başladığı zaman, sorun olmadan Xbox Live bağlantınızı yapabiliyor olmanız gerek. Eğer sorun devam ederse, doğrudan Microsoft ile iletişime geçmeyi deneyin.

En sık karşılaşılan Xbox One Sorunları genel olarak bu şekilde. Xbox One’ınız oyun oynarken anlık takılmaları ve siyah ekran çıkması sorunu için bir başka yazımızda detaylı olarak bahsedeceğiz. Siz de yaşadığınız sorunları ve kendi çözüm önerilerinizi yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Cenk diyor

    Ses sorunu yaşıyordum dediğiniz gibi formatı değiştirince düzeldi teşekkürler 👍

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi