Hangi Apple Macbook’u Almalıyım | [ 2017 Dev Rehber]

0

Apple şu anda üç farklı dizüstü bilgisayar seçeneğine sahip. Fazlasıyla ince ve hafif olan MacBook, yine benzer özelliklere sahip olan fakat daha önce çıkan MacBook Air ve son olarak da, performans odaklı üretilen MacBook Pro. Bir araya geldiklerinde bu üç ürünün hepsi taşınabilirlik, performans ve tabii ki fiyat konusunda geniş bir seçim alanı sunuyorlar. Peki sizin için en uygun Apple laptop hangisi?

Apple Laptop Ürünleri

Dediğimiz gibi Apple şu anda üç farklı ürünle dizüstü bilgisayar sektöründe bulunuyor ve bunlar da kendi aralarında ekran boyutlarına ve bazı teknik özelliklerine göre ayrılıyorlar.

MacBook, MacBook Air ve MacBook Pro bilgisayarları boyutlarına, ağırlıklarına ve performanslarına göre fiyatlandırılırken, yazının kalanında ürünleri teknik özellikleriyle değerlendireceğiz. Çünkü görüyoruz ki pek çok kişi hangisini seçeceği konusunda kararsız kalıyor.

Ekran

Bilgisayar ekranı, programlara ve internete açılan pencereniz konumunda. Ekran ne kadar büyükse, taşıyacağınız ağırlık o kadar artıyor fakat aynı zamanda görebileceğiniz alan da çoğalıyor.

Şu anda ultra hafif MacBook sadece 12 inç diyagonal boyutlu, 2304x1440p çözünürlüklü, 16:10 çerçeve oranlı ve 226ppi bir ekranla karşımıza çıkıyor. Apple bunu ‘Retina Ekran’ olarak tanımlarken, normal görüş mesafesinden bakarken pikselleri göremiyorsunuz ve sanki bir fotoğrafa ya da pencereden dışarı bakar gibi hissediyorsunuz.

MacBook Air de yine tek bir ekran seçeneğiyle geliyor. Daha önce 11 inçlik model de vardı fakat 2016’da piyasadan kaldırıldı. Şu anda 13.3 inç, 1440x900p çözünürlüklü, 16:10 en boy oranlı ve 128ppi bir ekran paneli mevcut. MacBook Air, normal MacBook ve Pro sürümlerinin aksine yüksek çözünürlüklü bir Retina ekrana sahip değil ve standart görüntü sunuyor. Yani yakın mesafeden baktığınızda ekrandaki pikselleri görebiliyorsunuz.

MacBook Pro ise firmanın zaten asıl kozu ve hem 13 inç, hem de 15 inç olmak üzere iki modelle karşımıza çıkıyor. 13 inç MacBook Pro’nun ekranı 2560x1660p çözünürlük ve 227ppi özelliklerine sahipken, 15 inç olanda ise 2880x1800p çözünürlük ve 220ppi piksel derinliği mevcut. Her ikisinde de normal MacBook’ta olduğu gibi Retina ekran mevcut ve üst düzey bir görüntü kalitesi sunuyor.

Ayrıca şu anki 2017 model MacBook Pro, 2016 modellerinde olduğu gibi DCI-P3 geniş renk aralığı ve diğer gelişmiş teknolojileri destekliyor. Böylece daha parlak kırmızı renkler, daha derin yeşil renkler ve daha koyu mavi renkler sunuyor. Yani bu yönüyle HDR gibi. Gelelim sonuca;

– Eğer Retina ekran istiyorsanız, MacBook ya da MacBook Pro tercih etmelisiniz.

– DCI-P3 geniş renk aralıklı ekran istiyorsanız, 2016 ve sonrası MacBook Pro modellerini tercih edebilirsiniz.

– Taşınabilir ve küçük bir dizüstü bilgisayar ihtiyacınız varsa, 12 inçlik MacBook size hitap edecektir.

– Mümkün olan en geniş ekranı istiyorsanız, 15 inçlik MacBook Pro’yu tercih edebilirsiniz.

Harici Görüntü

Mac’ler aynı zamanda harici görüntü desteğine de sahip, yani ekstra bir monitör alıp bağlayabilirsiniz. Özellikle de bir laptop istiyorsanız fakat daha çok masaüstünde kullanacaksanız bu oldukça kullanışlı bir özellik.

MacBook, USB-C ya da HDMI ile 4096x2304p çözünürlük, 60Hz yenileme oranında bağlantı sağlayabiliyor. Bu geçen yıl çıkan modele göre çok daha başarılı çünkü eski MacBook, 4K ekran desteğine sahip değildi.

Diğer yanda daha ‘giriş seviyesi’ diye tabir edebileceğimiz MacBook Air’de ise harici görüntü kaynakları için 3840x2160p, 60Hz yenileme oranı desteği mevcut ve Thunderbolt bağlantı ile çalışıyor. 2015 yılında çıkan ve hâlâ satan 15 inçlik MacBook Pro, iki tane 3840x2160p çözünürlüklü harici ekranı Thunderbolt 2 ile destekliyor. 2017 model 13 inçlik MacBook Pro’da ise 5120x2880p yani 5K ekran desteği mevcut. Eğer aynı anda iki tane monitör bağlamak isterseniz ise iki tane 4096x2304p yani 4K monitörü bir arada kullanabilirsiniz.

Yine 2017 model 15 inçlik MacBook Pro’da iki tane 5120x2880p (5K) ekran desteği mevcut ve en önemlisi, dört tane Thunderbolt 3 portuna sahip olduğu için toplam dört tane 4K ekranı bağlama şansınız var.

– Birden fazla harici monitör kullanacaksanız MacBook Pro bunun için ideal.

– Çoklu 5K monitör kullanacaksanız da 15 inçlik MacBook Pro’yu tercih etmelisiniz.

Webcam

Apple dizüstü bilgisayarlarda, yine Apple’ın aynı uygulamasından ismini alan FaceTime adlı entegre webcamler mevcut. Bunlarla selfie fotoğraf çekebilir, görüntülü konuşmalara katılabilri ve hatta kod taratabilirsiniz.

MacBook’ta 480p çözünürlüklü iSight kamera mevcutken, pek de iyi olduğunu söyleyemeyiz. MacBook Air ve MacBook Pro’nun 720p kameraları ise daha iyi fakat hiçbirinde 1080p yani Full HD çözünürlüklü webcamler mevcut değil.

– Webcam kalitesi sizin için önemliyse MacBook Air veya MacBook Pro tercih edin.

– Eğer webcam gerçekten sizin için ‘olmazsa olmaz’ durumdaysa, MacBook’ların normal kameraları yeterli olmayacaktır ve harici bir kamera almanız gerekebilir.

İşlemci

Tam karşılığı ‘Merkezi İşleme Ünitesi’ olan işlemci (CPU) parçası, bilgisayarın çalışmasını sağlayan ana birimdir. Daha küçük ve enerji tasarruflu bir işlemcinin yapabilecekleri de aynı oranda azalır fakat aynı zamanda daha sessiz çalışır. İşlemci boyutu büyüdükçe ve güçlendikçe, fan gürültüsü artar fakat vereceği performans da buna göre yükselir. Ayrıca işlemcideki çekirdek sayısı ne kadar çoksa, aynı anda yapabileceği işlem sayısı da o kadar çok olur.

Normal MacBook’larda Intel’in düşük enerjili Y serisi Kaby Lake işlemcileri kullanılırken, tamamen fansız şekilde çalışır ve neredeyse ‘fısıldar’ gibi ses çıkarır. Giriş seviyesi modelde 1.2GHz çift çekirdekli Intel Core m3, diğerinde ise 1.3GHz çift çekirdekli Intel Core i5 mevcut. Aslında MacBook’u 1.4GHz çift çekirdekli Intel Core i7 ile de almak mümkün fakat unutmayın ki bu Y serisi çipsetler, 13 inçlik MacBook Pro’lardaki çift çekirdekli Core i5 – Core i7 ve 15 inçlik MacBook Pro’daki dört çekirdekli Core i7 kadar performans veremiyorlar. Ayrıca tüm MacBook işlemcilerinde 4MB L3 önbellek mevcut.

MacBook Air’de ise Broadwell mimarili Intel Core işlemciler mevcut ve şu anki çipsetlere göre iki jenerasyon gerideler. MacBook Air’deki işlemci seçenekleri ise şöyle;

– 1.8GHz çift çekirdekli Intel Core i5, 3MB L3 önbellek

– 2.2GHz çift çekirdekli Intel Core i7, 4MB L3 önbellek

Diğer yanda 15 inçlik 2015 model MacBook Pro’da da Broadwell mimarisi mevcut fakat modeller 2.2GHz hızlı dört çekirdekli Intel Core i7 işlemcilerle başlıyor ve 6MB L3 önbelleğin yanı sıra, üst modellerde 2.8GHz seçenekleri de mevcut.

Son çıkan 2017 model MacBook Pro’da ise Intel’in son sürüm Kaby Lake mimarisine sahip çipsetler yer alıyor. Bunların da modellere göre özellikleri şöyle;

– 2.3GHz çift çekirdekli Intel Core i5 ya da 2.5GHz Intel Core i7 (Touch Bar desteksiz, 13 inç model)

– 3.1GHz çift çekirdekli Intel Core i5, 3.3GHz Intel Core i5 ya da 3.5GHz Intel Core i7 (Touch Bar destekli, 13 inç model)

2017 MacBook Pro 15 inç sürümünde ise dört çekirdekli Intel Core i7 işlemciler mevcut ve 2.8GHz, 2.9GHz ve 3.1GHz hız seçenekleriyle alabiliyorsunuz. Özetlersek;

– İyi performans  sunan bir MacBook istiyorsanız, i5 ya da i7 modellere yönelin.

– Yüksek performans arıyorsanız, MacBook Pro tercih edin.

– Video düzenleme gibi maksimum performans gerektiren işlemler yapacaksanız, dört çekirdekli 15 inç MacBook Pro 2017 ideal olacaktır.

Grafik – Ekran Kartı

‘Grafik işleme ünitesi’ olarak bilinen ekran kartı (GPU), render alma ve piksel oluşturma gibi işlemleri yerine getirir. macOS arayüzünden tutun, fotoğraf ve video düzenleyicilere, bilgisayar oyunlarına kadar her şey ekran kartı aracılığıyla görüntüye dönüşür. Bilgisayarın grafik birimi ne kadar güçlü olursa, o kadar fazla piksel üretip renderlayabilir ve daha akıcı, daha iyi animasyonlar sunar.

Normal MacBook’da Intel HD Graphics 615 yer alırken, normal Retina ekranı ve harici, tek bir 4K ekranı görüntülemek için yeterli bir kart fakat entegre birim olduğu için fazla performans beklememek gerekiyor.

MacBook Air’de ise Intel HD Graphics 6000 yer alıyor. Bu da yine standart çözünürlük ve tek bir harici monitör (maalesef 4K değil) için yeterli fakat entegre olduğu için sınırları belli. 2015 model MacBook Pro’da ise Intel Iris Pro Graphics yer alıyor. Önceki nesillere göre daha iyi fakat yine de entegre ekran kartı olduğu için yüksek performans sunmuyor.

Yeni 13 inç MacBook Pro’da ise Touch Bar’sız sürümde Intel Iris Plus Graphics 640, Touch  Bar olan sürümde de Intel Iris Plus Graphics 650 bulunuyor. 15 inç sürümlerin ise her ikisinde de Intel HD Graphics 630 var ve düşük enerji tüketimiyle yüksek grafik performansı vadediyor. Fakat bu modelde aynı zamanda AMD üretimi Radeon Pro 555 2GB GDDR5 ve Radeon Pro 560 4GB GDDR5 harici ekran kartı seçenekleri de sunuluyor.

– Eğer grafik gücü sizin için önemliyse yeni MacBook Pro’yu tercih edin.

– Mümkün olan en iyi ekran kartını istiyorsanız, yeni 15 inç MacBook Pro’nun Radeon Pro 560 sürümünü alabilirsiniz.

Batarya Performansı

Bugünlerde güçten, enerjiden daha önemli bir şey varsa, o da enerjinin ne kadar verimli kullanıldığı oluyor. Dizüstü bilgisayarınızın ne kadar hızlı olduğu önemli değil çünkü çok hızlı bir şekilde bataryası tükenirse pek bir anlamı kalmayacaktır. Bu yüzden de hem çipset cephesinde Intel, hem de macOS cephesinde Apple uzun süredir bunun üzerine çalışıyorlar.

41.4 watt bataryasıyla MacBook 10 saate kadar internette gezinti, 12 saat iTunes film izletme ve 30 gün beklemede kalabilme vadediyor. 13 inçlik MacBook Air’de ise 54 watt batarya yer alırken, 12 saat internette gezebiliyor, 12 saat iTunes’da film izleyebiliyor ve cihazı yine 30 gün beklemede bırakabiliyorsunuz.

Bir önceki, yani 2015 yılında çıkan 15 inçlik MacBook Pro ise hâliyle daha bol enerji tüketiyor. Bu laptopta  saat boyunca internette gezebilir veya iTunes’da film izleyebilir, 30 gün de bekleme süresinde bırakabilirsiniz.

Yeni nesil 2017 MacBook Pro sürümlerinin ise hepsi 10 saat internet deneyimi ya da film izleme sunuyor. Ayrıca şunu da hatırlatalım ki iTunes ile film izlerken oynatmalar donanım aracılığıyla yapılıyor. Yani Chrome üzerinden YouTube videoları açmak daha çok güç tüketebilir.

– Eğer en yüksek batarya performansını istiyorsanız ve Retina ekran sizin için önemli eğilse, 13 inçlik MacBook Air alabilirsiniz.

Bellek – RAM

Mac bilgisayarınızdaki RAM miktarı, aynı anda kaç tane uygulamanın açık kalabileceğini, fotoğraf ya da video düzenleme projelerinizin büyüklüğünü ve diğer hızla ilgili konuları belirler.

Normal MacBook standart olarak 8 GB 1866MHz LPDDR3 RAM ile gelirken, bunu satın alım sırasında 16GB’a yükseltmek mümkün. Eski Mac’lerde RAM miktarı seçimine izin verilmezken, 13 inçlik MacBook Air’de sadece 8 GB 1600MHz LPDDR3 RAM ve 2015 model MacBook Pro’da ise 16GB 1600MHz DDR3L seçenekleri mevcut.

Touch Bar durumu fark etmeksizin, yeni nesil 13 inç MacBook Pro’da 8GB 2133MHz LPDDR3 RAM mevcut fakat bunu 16GB’a yükseltebiliyorsunuz. 15 inçlik MacBook Pro sürümünde ise sadece 16GB 2133MHz LPDDR3 bellek seçeneği var.

– Eğer RAM miktarı sizin için önemliyse MacBook Pro tercih etmelisiniz.

Depolama Alanı

Eski mekanik, büyük boyutlu ve bol gürültülü sabit disklerin yanı sıra artık SSD’ler hayatımıza girdi. Eski HDD’ler kadar alanları yok ve hâlâ daha pahalılar fakat aşırı hızlı ve esnek olmaları büyük avantaj. MacBook’lar ise kutudan SSD ile çıkıyorlar fakat isteyenler HDD ile de satın alabiliyor.

Normal MacBook’ta 256GB PCIe disk bulunurken, 512GB’a kadar yükseltmek mümkün. MacBook Air ise 128GB PCIe ile geliyor ve 256 ya da 512GB seçenekleri mevcut. 2015 model 15 inç MacBook Pro ise kutudan 256GB PCIe disk ile çıkıyor, isteyenler ise 512GB ya da 1TB hafıza seçebiliyor.

Günümüz MacBook Pro modellerine baktığımızda ise 13 inç boyutlu sürüm standart olarak 128GB PCIe SSD ile satılıyor. Touch Bar olan modelde ise 256GB boyutunda bir disk yer almakta. 15 inçlik 2017 model MacBook Pro’lar ise 256 ve 512GB PCI Flash SSD’ler ile geliyor fakat her iki modeli de 2TB’a kadar yükseltmek mümkün. Ayrıca Apple 2017 ürünlerinde sürücülerini güncelledi ve daha hızlı okuma – yazma özelliği (saniyede 3.2GB okuma hızı) ekledi.

– En hızlı çalışan SSD için 2017 MacBook Pro ideal seçim olacaktır.

– Eğer boyut önemliyse, 15 inçlik MacBook Pro 2017 en iyisi.

Bağlantı

Apple’ın günümüz nesil dizüstü bilgisayarlarının hepsinde Bluetooth 4.2 bulunurken, kulaklık ve diğer aksesuarlar ile uyumlu şekilde çalışıyorlar. MacBook Pro 2015 ve MacBook Air’de ise Bluetooth 4.0 mevcut. Ayrıca kablosuz router ve modemler üzerinden internete bağlanmak için de 802.11ac Wi-Fi mevcut.

Apple’ın şu an hiçbir bilgisayarında hücresel ağ bulunmuyor fakat iPhone ya da iPad cihazlara kolaylıkla bağlamak mümkün.

Portlar – Girişler

USB, Thunderbolt ve HDMI gibi kablolu bağlantı türleri, harici monitörler, diskler, ağlar ve diğer yüksek performanslı aksesuarlara bağlanmanızı sağlar.

Normal MacBook’ta tek bir USB-C portu yer alırken, aynı zamanda 3.5mm kulaklık girişi de mevcut. 13 inçlik MacBook Air ise iki tane USB 3 portu, bir tane Thunderbolt 2 portu, SDCX kart girişi ve 3.5mm kulaklık girişi barındırıyor. Ethernet adaptör ile kullanılırken, MagSafe 2 portu üzerinden şarj oluyor.

2015 model MacBook Pro ise en çok girişi barındıran cihaz. Toplamda iki tane USB 3, iki tane Thunderbolt 2, HDMI, SDXC kart girişi ve 3.5mm kulaklık girişi yer almakta. Yeni 13 inç MacBook Pro’nun Touch Bar’sız sürümünde iki Thunderbolt 3 portu (USB-C) yer alırken, Touch Bar bulunan 13 ve 15 inç MacBook Pro’larda ise dört Thunderbolt 3 girişi bulunuyor.

– Port ve girişler sizin için önemliyse, 2015 MacBook Pro bu konuda en çok seçeneğe sahip.

– Eğer daha yeni bir laptop arıyorsanız, MacBook Pro ve MacBook sürümleri USB-C desteğiyle çevre birimleriyle sorunsuz bağlantı sağlıyor.

Force Touch Dokunmatik Alan

Apple artık trackpad kısmı için Force Touch adlı teknolojiyi kullanıyor. Bu teknoloji Taptic Engine desteğiyle, geleneksel dokunmatik alandaki dokunuş hissini simule ediyor. Bazı insanlar dokunma hissinden hoşlanmasa da, basınç hassasiyeti, dayanıklılık ve esneklik gibi pek çok avantajı var.

MacBook ve MacBook Pro’larda Force Touch yer alırken, MacBook Air ise geleneksel trackpade sahip.

– Standart bir dokunmatik alan istiyorsanız MacBook Air alabilirsiniz.

– Force Touch trackpad hoşunuza gidiyorsa, bu teknoloji MacBook ve MacBook Pro’da yer alıyor.

Klavye

MacBook Air ve 2015 MacBook Pro modellerinde Apple’ın eski ‘makas tuşlu’ klavyesi kullanılırken, gevşek olmasına rağmen epey dayanıklı. MacBook ve 2017 model MacBook Pro’da ise ikinci nesil, ‘kelebek – butterfly’ denilen klavye tuşları mevcut. Yeni klavye daha düz olurken, aynı zamanda laptopı da daha ince hâle getiriyor.

– Orijinal 12 inç MacBook klavyesi hoşunuza gittiyse, yeni MacBook ve MacBook Pro’da geliştirilen sürümü de beğeneceksiniz.

– 12 inç MacBook klavyesini beğenmediyseniz, MacBook Air ya da 2015 model MacBook Pro’yu tercih edebilirsiniz.

Touch Bar ve Touch ID

Üst seviye 13 inç ve bütün 15 inç MacBook Pro 2017’lerde Touch Bar desteği bulunuyor. Esc, fonksiyon tuşları, sistem ve medya kontrollerinin yanı sıra aynı zamanda o an çalıştığınız uygulamalardaki kısayollarda da yardımcı oluyor. Bunların arasında ses tuşları, renk seçimleri ve geliştiricilerin aklına gelecek hemen hemen her şey var.

Touch Bar’ın yanında bir de Touch ID desteği var ve bir zamanlar iPhone ile iPad’e özel olan teknoloji, artık Mac’lerde de yer alıyor. Güvenlik için önemli olan Touch ID bir sensör şeklinde ve parmağınızı bir kere kayıt ettikten sonra artık bilgisayar sizi tanıyor. Böylece hızlı hesap değişimleri yapabiliyor, App Store satın alımlarınızı onaylayabiliyor ve daha fazlasını gerçekleştirebiliyorsunuz.

– Geleneksel fonksiyon tuşları tercihinizse, giriş seviyesi 13 inç MacBook Pro, MacBook, MacBook Air ve 2015 MacBook Pro tercih edebilirsiniz.

– Yeni nesil Touch Bar ve Touch ID teknolojileri ilginizi çekiyorsa, son model MacBook Pro 2017 size göre.

Renk

Uzun bir süre boyunca Apple sadece gümüş ve alüminyum renkli laptoplar üretti fakat günümüzde seçenekler daha fazla.

MacBook Air ve 2015 MacBook Pro modelleri sadece gümüş alüminyum rengiyle gelirken, MacBook ise gümüş, uzay grisi, altın ve roze altın seçeneklerine sahip. Yeni nesil MacBook Pro’da ise gümüş ve uzay grisi renkleri bulunuyor.

– Gümüş ve gri renkleri dışında bir şey istiyorsanız, normal MacBook bu konuda daha çok seçenek sunuyor.

MacBook Kimlere Göre?

MacBook dizüstü bilgisayarlar daha çok yöneticilere, idarecilere ve seyahat ederken yanında hafif bir Mac isteyenlere hitap ediyor. iPad’e yakın, fazlasıyla hafif ve taşınabilir, başarılı bir ekrana sahip bir laptop arayışındaysanız MacBook size göre. Tabii ki kötü kamerasını ve düşük performansını göz ardı etmeniz gerekiyor.

MacBook Air Kimlere Göre?

MacBook Air, hem fazla hafif, hem de düşük fiyatlı bir Mac laptop arayanlara hitap ediyor. Bolca USB portunun yanı sıra Thunderbolt girişi, ince – hafif yapısı MacBook Air’i cazip kılan etkenler. Tabii standart ekran çözünürlüğü ve mekanik trackpad gibi dezavantajlarını yok sayarsanız.

MacBook Pro 2015 Kimlere Göre?

2015 model MacBook Pro hâlâ tercih edilen bir cihaz olurken, fiyatı da yeni ürünlere göre nispeten daha ucuz ve aynı zamanda eski girişlere de sahip. Performans, bellek ve depolama alanı isteyen, büyük ekran arayan profesyonellere hitap ediyor. Geniş renk aralığı olmayan bir Retina ekran sizin için yeterliyse ve Touch Bar ile Touch ID ilginizi çekmiyorsa tercih edebilirsiniz.

Yeni MacBook Pro 2017 Kimlere Göre?

Yeni MacBook Pro son derece güncel bir sürüm fakat aynı zamanda bazı konularda da kısıtlamaya sahip. Örneğin eski portlar yerini yeni teknolojilere bıraktı ve fiyat olarak da epey pahalı. Fakat DCI-P3 geniş renk aralığı ve müthiş ekran teknolojisi sayesinde cezbedici bir ürün.

Aynı zamanda geniş Force Touch trackpad, daha hafif kasası, son nesil Kaby Lake çipset ve Touch Bar ile Touch ID teknolojileri dikkat çekiyor.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi