Anahtar Kelimeler ile SEO Uyumlu Makale Yazma

1

Hepimiz uzun uğraşlarla ve emeklerle yazdığımız makalelerinizin arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını, sitemize bir kazanç sağlamasını istiyoruz. Bu yazımızda makale yazarken dikkat etmemiz gerekenler bir kaç önemli ipucu verip “Nasıl SEO Uyumlu Makale Yazarız?” sorusuna cevap arayacağız.

Hiç kimse Google’ın nasıl bir algoritma ile yazıları incelediğini veya bu algoritmada hangi özelliğin diğerinden daha önemli olduğu net olarak bilinemiyor. Fakat SEO Uyumlu Makale yazmak için yapmanız gereken bazı şeyler var ki bunların sıralamalarınıza olumlu etkiler sağladığı Google tarafından da kabul edilmiş. Makalelerinizi optimize etmek ve arama motorunda daha üst sıralamalara getirmek için kullanabileceğiniz birkaç ipucu ve SEO uyumlu makale yazmak için yapılması gerekenleri yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

SEO ile ilgili Diğer Yazılarımız (Yeni Sekmede Açılır)

Mutlaka Okumalısınız (Yeni Sekmede Açılır)

SEO uyumlu makale nasıl yazılır?

 

SEO Uyumlu Makale yazarken mutlaka dikkat etmeniz gereken birkaç ayrıntıyı aşağıda açıklamaları ile birlikte okuyabilirsiniz.

Doğru Anahtar Kelime Seçimi: Rekabetin az, aranmanın çok olduğu bir anahtar kelime seçerseniz hem siteniz üst sıralarda çıkar hem de aranma sayısı fazla olduğu için ziyaretçi sayınız artar. Yazımızın devamında Anahtar Kelime araştırması hakkında daha fazla detay okuyabilirsiniz.

Anahtar Kelime Yoğunluğu: Paylaştığınız yazınızda anahtar kelimeleri mutlaka belirli oranda kullanmalısınız. Anahtar kelime yoğunluğu kavramını açıklamak gerekirse; Bir anahtar kelimenin makale içinde bahsedilme sayısının makaledeki kelime sayısına oranı olarak açıklayabiliriz.

Anahtar kelime yoğunluğuna baktığınızda %1-3 arasında anahtar kelime yoğunluğuna sahip olmanızı ve makale gidişatında uygun olmayan yerlerde kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Anahtar Kelimelere Dikkat Çekici Başlık Etiketleri: Eğer anahtar kelimelerinizi H1 – H2 başlıklar içinde belirtirseniz, anahtar kelimenizle daha fazla dikkat çekip üstlere çıkabilirsiniz. Aynı şekilde anahtar kelimeleri Kalın – İtalik yazarak vurgulamanın da olumlu etkileri bulunmakta.

Google Sıralamaları

 

Resimde H1 başlık etiketi ile vurgulanmış içeriklerin(mavi kırmızı) Google’da daha üst sıralarda olduğunu görebilirsiniz. Aynı şekilde başlık etiketi kullanmadığı halde Kalın – İtalik gibi stillerle yazılmış anahtar kelimeler (sarı) normal yazılmış anahtar kelimelere göre daha üst sıralarda.

Görsel Kullanmak: Yazılarınıza ekleyeceğiniz görsellerde, alt= etiketi veya başlık etiketi olarak anahtar kelimelerinizi kullanmak anahtar kelimenin görsel sonuçlarında çıkmanızı sağlayacak. Aynı zamanda sitenizin arama sonuçlarında yükselmesini sağlayacak.

Yazı Uzunluğu: Bir makale ne kadar uzunsa o kadar üzerinde uğraşılmış ve o kadar bilgi içeriyor demektir.

Daha uzun makaleler genel olarak üstünkörü yazılmış kısa makalelere göre daha iyi sıralamalarda oluyor.

İç Linkleme: Ziyaretçinizin sitenizde geçirdiği süre SEO açısından oldukça önemli. Bu neden ziyaretçinin sitenizi hemen terk etmemesini sağlamak için, makalenizin bir bölümünde ziyaretçinin ilgisini çekebilecek eski bir makalenizi paylaşın.

Doğru Başlık ve Meta Açıklama: 60 harften daha kısa olacak şekilde Anahtar Kelimelerinizi içeren bir başlık oluşturmalısınız. Yine aynı şekilde meta açıklamanızı yazarken 120- 150 harften oluşacak şekilde anahtar kelimenizi de içermesine dikkat etmelisiniz. Unutmayın ki arama sonuçlarında Başlık ve Meta açıklamanız gözükecek. Bu nedenle arama sonuçlarında dikkat çekecek başlıklar yazmaya özen gösterin.

Anahtar Kelimeleri Yazının İlk ve Son Paragrafında Kullanın: Anahtar kelimelerinizi hazırladığınız makalenin ilk ve son paragraflarında kullanmanız içerik/anahtar kelimenizin daha bağlantılı gözükmesini sağlayacaktır.

WordPress için Eklenti Tavsiyeleri

Eğer WordPress  altyapısına sahip bir blog kullanıyorsanız, bu ipuçlarının hemen hemen hepsini sizlere öneri olarak sunan bazı eklentiler bulunuyor. Yoast SEO veya All in One Seo Pack eklentilerini bu amaçlarla kullanabilirsiniz.

Örneğin; Yoast SEO, Türkçe karakter kullanımından ve çeviri hatalarından kaynaklanan birkaç küçük sorun olsa bile, genel anlamda sizlere SEO uyumlu makale için dikkat etmeniz gereken detayları anımsatıyor. Bu nedenle bu tarz eklentileri kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Yoast Seo -1
Yoast SEO -2
Yoast SEO -2

Yoast SEO’nun birkaç küçük hata olsa da Türkçe Dil Desteği bulunuyor.

 

Anahtar Kelime Araştırması Yapmak

Anahtar kelimeleri bulmak için Google Anahtar Kelime Planlayıcısı Aracı (Google Keyword Planner) üzerinde araştırma yapmalısınız.

  • Anahtar kelime rekabetini kontrol etmek için
  • Anahtar Kelimenin aylık aranma hacmini kontrol etmek
  • Anahtar Kelimelerinize benzeyen başka anahtar kelime önerileri bulmak için
  • Rakip web sitelerinde bulunmayan benzersiz bir içerik yazmaya çalışmak için

Google Anahtar Kelime Planlayıcısı Aracını kullanabilirsiniz.

Eğer sizin de SEO uyumlu Makaleler hazırlamak için çeşitli önerileriniz varsa, yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Çıplak Yazar diyor

    Aslında çoğu bildiğim konular ama pratikte pek uygulamıyorum. Çünkü körler ülkesinin tek gözlü devi gibi google interneti ele geçirmiş durumda. Hal böyle olunca insanlar artık samimi şeyler yerine google de üst sıralarda çıkabilmek için olmadık işlere kalkışıyor. Ne bileyim sırf seo uyumlu makale olsun diye sürekli anahtar kelime kullanıyor ya da aranma hacmi kelimelere yönelik yazılar yazmaya başlıyor.
    Sadece kişisel blog yazanlar için şunu söyleyebilirim ki samimi bir şeyler yazan çok az yazar var. Çoğu daha fazla trafik getirecek yazılar peşinde. Ama ne oluyor biliyor musunuz? Blog ona değil! O bloga hizmet etmiş oluyor. Sonrasında ise yazmaktan soğuyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi