WordPress Tema Değiştirme / Dikkat Edilmesi Gerekenler

0

Eğer daha önce WordPress kullandıysanız, mutlaka bir kez olsun tema değişimi yapmışsınızdır. Eğer yapmadıysanız ve bu ilk seferiniz olacaksa endişelenmeyin. WordPress tema değiştirme işlemi, eğer yazımızda belirttiğimiz önerilere dikkat ederseniz gerçekten oldukça kolay.

Tabii ki, temaları birkaç dakika içinde değiştirebiliyorsunuz fakat ardından ortaya bazı eksiklikler çıkabiliyor. Bu yazıda sizler için bir kontrol listesi hazırladık ve almanız gereken önlemlerden bahsettik.

WordPress Tema Seçimi Neden Önemlidir / WordPress için Doğru Tema Seçimi hakkında yazdığımız makaleyı mutlaka okumalısınız.

1. Şu anki temanıza dair not alın

Birçok WordPress kullanıcısı sorunlarını çözmek için internette arama yapıyor ve genellikle birkaç yeni kod ve eklenti ekleyerek sorunu çözüyor. Bu değişiklikler sadece bir kere yapıldığı için de, muhtemelen tekrar hatırlayamıyoruz.

Dolayısıyla, mutlaka temanızda değişiklikler yaparken bir yere not alın veya tema dosyalarınıza giderek, eklediğiniz fazla kodları kaydedin. Pingdom Tools ya da Yslow gibi siteleri kullanarak, farklı sayfalarınızı test edebilirsiniz.

2. Sidebarlara dikkat edin

Yeni temanızın widgetlarının sorunsuz olduğuna emin olmalısınız. Sidebar widgetlarının kullanımı oldukça kolaydır ve bu sayede insanlar rahatlıkla kişiselleştirebilir.

Kullanıcılar sidebarlar üstünde yazı, görüntü, reklam ya da link ekleme gibi pek çok değişiklik yaparken, eğer widgetlı bir temadan widget desteği olmayana geçecekseniz bunların tamamını kaybedeceksiniz demektir.

Ayrıca eski temanızın sidebar.php dosyası üzerinde yaptığınız tüm değişiklikler kaybolacağı için, bunları da yeni tema sidebarınıza eklemenizi öneririz.

3. Sayaçları Unutmayın

Birçok kişi sitesinin analizleri için Google Analytics ya da benzer servisleri kullanıyor. Bu takip sistemlerinin kodlarını da ya elle, ya da dosyaları değiştirerek giriyoruz. Oldukça basit bir durum olsa da, genellikle tema değişikliği yapılınca unutuluyor.

Dolayısıyla farklı tema kurulumu bitince Google Analytics kodunuzu da tekrar yerleştirmeyi unutmayın.

4. RSS çalışıyor mu?

Birçoğumuz WordPress RSS beslemeleri için FeedBurner veya başka bir RSS servisi kullanıyorsanız, tema değişikliğinden sonra RSS beslemeleri tekrar kullandığınız RSS servisine yönlendirmeyi unutmayın.

Tema değiştirdiğinizde RSS beslemelerinizi yönlendirmezseniz, siteniz için iki RSS olacak fakat bu durum siteniz için pek de iyi bir durum olmayacak. Çünkü sayfa yapıları da karışacak ve RSS servisi de değiştiği için artık eski linkten erişilemeyebilirler.

5. Yedekleme

Eğer düzgün bir yedekleme yaparsanız, sitenize dair hiçbir şeyi kaybetmezsiniz. Önlem olarak, sitenizdeki tüm tema dosyalarını, eklentileri ve veritabanını mutlaka yedekleyin.

Genellikle sorun yaşanmaz fakat her zaman güvenlik önlemi almak gerekir. Tam bir site yedeklemesi için çeşitli eklentileri de kullanabilirsiniz.

6. Bakım modu

Muhtemelen temanızı değiştirirken kullanıcılarınızın bozuk – açılmayan bir siteyle karşılaşmalarını istemezsiniz. Değişim işlemi 15-20 dakika sürebileceği için, siteyi bakım moduna almanızı öneririz.

Bunun için Maintenance Mode adlı eklentiyi yükleyebilirsiniz. İlerleyen günlerde farklı özelliklere sahip WordPress Bakım Modu eklentilerini sizlerle paylaşıp yazımızı güncelleyeceğiz.

7. Tüm özellik ve eklentileri test edin

Yeni temayı yüklediğinizde, tüm özellik ve eklentilerin de sorunsuz çalıştığına emin olun çünkü daha önce sorunsuz olan eklentilerin şimdi sorun çıkarma ihtimali var. Sadece arama, 404, arşiv ya da iletişim sayfalarına değil, aynı zamanda bileşenlere de bakın.

8. Çapraz tarayıcı uyumluluğu

Tema kurulunca sitenizi bütün tarayıcılarda da tek tek test edin. Özellikle Internet Explorer’ın farklı render alma ihtimali vardır. Chrome, Edge, Safari, Mozilla gibi programlarda açarak sitenize iyice bakın.

9. Dış nesnelerin iyi gözükmesini sağlayın

Eğer Google Adsense ya da farklı bir reklam türü kullanıyorsanız, yeni temayla renkleri değiştirmeniz gerekebilir. Bildiğiniz gibi Adsense size reklam kodlarının rengini değiştirme olanağı tanıyor.

Şimdiki sitenizin renkleri eskiye göre farklıysa, muhtemelen reklam tasarımını da yenilemeniz gerekecek.

10. Kullanıcılara haber verin

İşlem tamamlanınca bakım modundan çıkın ve kısa bir duyuru mesajı yayınlayarak site tasarımının değiştiğini, eğer bir hata bulmaları hâlinde size bildirebileceklerini söyleyin.

Aynı duyuruyu sitenizin varsa sosyal medya hesaplarında da yayınlayabilirsiniz.

11. Gereksizse ‘silin’

Eğer yeni temanız bazı özelliklere kendinden sahipse, gereksiz kalan eklentileri mutlaka kaldırın. Hem temanızda, hem de eklentide yer alan bir özellik site bir şey katmayacaktır. Kısacası, gereksiz her şeyi silin.

12. Hızlı hareket etmeyin

Yeni tema, yeni değişiklikler sizi heyecanlandırabilir fakat hızlı hareket etmeden, işleri yavaş yavaş yapın. Bu şekilde önemli hatalardan da kaçınmış olacaksınız.

13. Yükleme sürelerini test edin

Kurulum öncesi eski temanızın yüklenme sürelerini kaydedin ve daha sonra yeni temanızla kıyaslayın. Arada ne kadar fark var?

14. Çıkma oranları

Aynı şekilde yükleme süresi gibi, sitenizin bounce rate oranlarına da bakın. Eskiye göre değişiklik oldu mu?

15. Okuyucularınızı dinleyin ve geliştirmeye devam edin!

Ve en önemlisi, yeni tasarımlar yeni öneriler getirebilir. Dolayısıyla kullanıcıların dediklerine kulak asın ve sitenizi devamlı olarak geliştirme yoluna gidin.

Eğer henüz okumadıysanız WordPress Güvenlik Önlemleri ve WordPress Site Hızlandırma Yöntemleri yazılarımızı okumayı unutmayın. Böylece yeni WordPress temanızı hem en hızlı hem de en güvenli şekilde kullanabilirsiniz.

Bu yazımızda WordPress Tema Değiştirmeden Önce Dikkat etmeniz gerekenleri sizlere anlattık. Yazı hakkında görüş ve önerilerinizi bizlerle yorum yaparak paylaşabilir, güncel makalelerimiz için Anasayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi