WordPress Tema Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1

Yeni başlayanlar, WordPress tema seçimi aşamasına geldiklerinde genellikle zorlanıyorlar. İnternet üzerinde binlerce ücretsiz ve ücretli tema seçeneği varken, her biri de bir diğerinden daha iyi gözüküyor. Peki durum böyleyken, WordPress doğru tema seçimi nasıl yapılır? Bu yazıda en önemli unsurlara değineceğiz.

Neden WordPress Tema Seçimi Önemli?

WordPress bir içerik yönetim sistemi ve her türlü site yapımında kullanılıyor. Bu yüzden de her tema farklı bir pazara hitap ediyor.

Temanız bu anlamda web sitenizin içeriğiyle de uyumlu olmalı. Örnek vermek gerekirse, eğer politika ya da sosyal sorunlara değineceğiniz bir blog sitesi açacaksanız, temanızın da okunabilirliği yüksek olmalıdır.

Birçok WordPress teması yüzlerce özelleştirme seçeneğiyle gelir. Eğer bu kodlama doğru şekilde yapılmadıysa, daha sonra temayı değiştirmek veya farklı WordPress pluginleri kullanmak da işi zorlaştırabilir. Bu durumda ya eldeki temaya mecbur kalırsınız, ya da geliştirici kişiye değiştirmesi için ekstra ücret ödersiniz.

Diğer yanda kimi WordPress temaları harika gözükür fakat siteniz inanılmaz derecede yavaş çalışır. Başta da Google olmak üzere, hiç kimse yavaş çalışan siteleri sevmez. Eğer sitenizi hızlandırmak için detaylı bir rehber okumak isterseniz WordPress Site Hızlandırma Yöntemleri yazımızı okuyabilirsiniz. İşte dikkate almanız gereken en önemli noktalar;

1. Basit kalın

Birçok WordPress teması çok sayıda renkle, kompleks düzenle, ışıltılı animasyonlarla gelir. Kimi zaman bunların bir kısmı gereklidir fakat genellikle ihtiyacınız yoktur. Tıpkı Leonardo da Vinci’nin, ‘Basitlik, asıl çok yönlülüktür’ sözü de buna en iyi örnektir.

Bu yüzden tema seçerken önce amacınıza hizmet etmesine özen gösterin. Güzel gözükmeli elbette fakat aynı zamanda kullanışlı, basit de olmalı. Web sitenizin sunumu çok karışık olmadan, kullanıcıların aradığını bulmasını sağlamalı.

Bir tema güzel gözükür fakat takipçilerinizi arttırmazsa, kesinlikle iyi değildir. Aynı zamanda sitenizi kullananlar aradığına ulaşamıyorsa da başarısızdır.

2. Responsive temalar artık seçim değil

Responsive temalar, düzenlerini farklı ekranlara göze optimize edebilen ve her cihazda sorunsuz çalışan temalardır. Bir dönem için bunlar iyi bir seçenekti fakat artık zorunluluk hâline geldi.

Unutmayın ki, internet trafiğinin çok ciddi bir bölümünü mobil cihazlar oluşturuyor ve bu yüzden siteniz telefon, tablet kullanıcılarına da problemsiz olarak hitap edebilmeli. Aynı zamanda Google da mobil dostu, responsive siteleri ön sıralara çıkaracaktır.

3. Tarayıcı uyumluluğu

Kendi kullandığınız internet tarayıcısında temanız harika gözükebilir fakat ya diğerleri? Unutmayın ki insanlar çok  sayıda farklı tarayıcılar kullanıyor ve kimi siteler hepsinde sorunsuz çalışmıyor.

Birçok WordPress tema geliştiricisi de temayı sadece belli tarayıcılarda test ediyor ve daha sonra sorunlar yaşanıyor. Dolayısıyla görünümüne, çalışma yapısına Google Chrome, Firefox, Internet Explorer ya da Safari gibi farklı programlarda bakmayı ihmal etmeyin.

4. Desteklenen plug-in sayısı

WordPress’in gerçek gücü pluginlerden gelir. Bu pluginler sayesinde sıradan bir WordPress sitesi çok yönlülüğe kavuşur ve hemen hemen her şeyi yapacak hâle gelir.

Birçok plugin bulunurken, Gravity Forms, Yoast SEO, W3 Total Cache vb. pluginlerin hemen hemen her WordPress’te olması şart gibidir. Dolayısıyla alacağınız temanın da bunları desteklediğine emin olun.

5. Çeviri ve çoklu dil

Satın alacağınız pek çok yabancı tema Türkçe olmayacak ve çeviri yapmanız gerekecek. Dolayısıyla temanın dil destek kapasitesine özen gösterin. Aynı zamanda daha sonraki zamanlarda sitenize İngilizce desteği de ekleyebilirsiniz.

6. Page Builders

Page Builders, ‘sürükle bırak’ mantığıyla çalışan ve farklı sayfa düzenleri yaratmanızı sağlayan bir WordPress pluginidir.

Pek çok WordPress temasında Page Builders ön yüklemeli olarak gelir fakat bunların bazıları sadece tema geliştiricisi tarafından kullanılmıştır. Bu sebeple de temanızda pek çok gereksiz kod yer alabilir. Dolayısıyla tema satın alırken de en sade kod yapısına sahip olanları tercih etmelisiniz.

7. Destek seçenekleri

Ücretsiz temalarda destek garantisi olmaz fakat pek çok ücretli tema üreticisi, çalışmaları için en azından bir süre garanti verir.

Tavsiyemiz tema satın alırken en azından 6 ay boyunca garanti alabileceğiniz kişileri tercih etmeniz.

8. SEO uyumluluğu

WordPress temanız, sitenizin SEO dostu olmasında hayati bir rol oynar. İyi gözüken bir site kötü kodlanmış HTML’ler üretebileceği gibi, bu sitenizin hem genel, hem de arama motoru performansını olumsuz etkiler.

Dolayısıyla seçtiğiniz temanın SEO uyumlu olmasına mutlak özen gösterin.

9. Puan ve incelemeler

Son olarak, tema satın almadan önce mutlaka kullanıcı yorumlarını okuyun, aldığı puanlara bakın. Aynı adımı ücretsiz tema indirirken de uygulayabilir ve fikir edinebilirsiniz.

Eğer doğru WordPress Tema Seçimini yaptıysanız, WordPress Güvenlik Önlemleri yazımızı okuyarak WordPress sitenizin güvenliğini arttırabilirsiniz. İlerleyen günlerde, farklı kategorilerden tavsiye ettiğimiz WordPress temaları sizlerle paylaşacağımız bir yazı hazırlayacağız.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. misafir diyor

    öncelikle yazmış olduğunuz içerikten dolayı teşekkürler.
    ogrenio.com sitesinde hangi temayı kullanıyorsunuz?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi