WordPress Resim Optimizasyon Eklentileri | En İyi 6 Eklenti Karşılaştırmalı

0

WordPress sitelerde sayfa hızının öneminden defalarca bahsetmeye gerek yok çünkü bunu artık sadece geliştiriciler değil, bütün web site sahipleri biliyorlar. Hızlı web siteleri sadece ziyaretçileri değil, aynı zamanda arama motorlarını da etkiliyor ve öne çıkmanızı sağlıyor.

WordPress kullanıcıları ise pek çok alanda optimizasyon gerçekleştirerek performans yükseltmek için çalışıyor fakat çoğu zaman görselleri es geçiyorlar. Bu yazıda ise siteniz için kullanabileceğiniz en iyi wordpress resim optimizasyonu eklentilerinden bahsedip özelliklerini değerlendireceğiz, seçim yapmanızda yardımcı olacağız.

WordPress Resim Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Her ne kadar Google bu konuyu ayrıntılı şekilde incelese de, bilmeniz gereken başlıca püf noktalarını anlatmalıyız. Görüntü formatları, boyutları ve dosya tipleri tek tek önemli rol oynarken, resim optimizasyonundan ‘yarı sanat, yarı bilim’ şekline dahi bahsedebiliriz.

Dikkat etmeniz gereken ilk şeyler şunlar olacaktır;

* Resim formatı – Eğer şeffaf arkaplanlı ya da her ayrıntıya sahip fotoğraflar kullanacaksanız doğru seçim PNG olacaktır. Fakat maksimum çözünürlüğün, berraklığın ve renklerin aşırı önemli olmadığı paylaşımlar yapacaksanız JPG resimleri tercih edin.

* Görüntü kalitesi – Web sitenizde yüksek çözünürlüklü görseller kullanıyorsanız, kaliteli biraz aşağı çekmekten korkmayın. Ücretsiz görsel sunan platformlardan indirdiğiniz resimlerde kaliteyi yüzde 60-70 oranında düşürseniz dahi hâlâ kabul edilebilir seviyede olduğunu fark edeceksiniz.

* Ölçeklendirme – WordPress sitenize resim yüklerken isteyeceğiniz son şey bunların 4600×3000 gibi abartı boyutlarda olması olacaktır. Mümkün olduğu müddetçe görselleri sitenize yüklemeden önce boyutlarını ölçeklendirin ve ziyaretçilerin kullanabileceği ebatlara çekin. Her temanın belli resim boyut sınırları vardır fakat genellikle birkaç piksel az veya çok olması sorun yaratmaz.

* Otomasyon – Bu noktada devreye eklentiler giriyor çünkü resimleri bir otomasyona sokarak uğraşacağınız zamandan tasarruf edebilir, onun yerine daha iyi içerik üretmekle meşgul olabilirsiniz.

WordPress Site Hızlandırma ile ilgili Diğer Yazılarımız (Yeni Sekmede Açılır)

wordpress resim optimizasyonu

En İyi WordPress Resim Optimizasyonu Eklentileri

Imagify

Kısmen yeni bir eklenti olan Imagify, WP Rocket eklentisinin yapımcıları tarafından geliştirildi. Diğer pluginler gibi onu da kullanmak için bir API anahtarı gerekirken, nispeten kullanımı kolay diyebiliriz. Özelliklerine göre ise genel olarak kullanışlı bir araç olduğunu söyleyebiliriz.

Imagify’da JPG, PNG ve GIF gibi popüler görüntü formatları yer alıyor. Kullanıcılar ise şu üç optimizasyon seviyesinden birini seçiyor;

1. Normal – Kayıpsız sıkıştırma

2. Aggressive – Veri kaybını minimal düzeye çekerek kayıplı sıkıştırma

3. Ultra – Görsel epey sıkıştırılır fakat hafif bozulmalar gözlenir

Eklentide aynı zamanda orijinal görüntünün boyutunu da optimize etmek mümkün. Aynı zamanda EXIF verilerini silmeyi veya tutmayı da tercih edebilirsiniz.

Imagify Ultra sıkıştırmada %80 gibi oranlarda görsel boyutunu düşürebiliyor. Bu gerçekten olağanüstü bir görsel optimizasyon yapmanızı sağlıyor.

wordpress resim eklentileri

Imagify, şu üç fiyat seçeneğini sunuyor;

Free Plan – Kayıt olduktan sonra ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Tek dosya başına 2MB maksimum dosya boyutu ve aylık 25MB optimizasyon sınırı sunuluyor. Bu sınırlar tüm web sitelerinde geçerli.

Monthly Plan – Aylık planda beş farklı fiyat seçeneği mevcut ve herkese hitap ediyor. Lite plan aylık 4.99 dolarla başlarken, 1GB optimizasyon ve sınırsız dosya boyutu sunuyor. Enterprise planı ise aylık 69.99 dolar tutarken, aylık 50GB sunuyor. Yıllık paketlerde ise tabii ki indirim var.

One Time Plan – Aynı zamanda tek seferlik alabileceğiniz paketler de var ve fiyatlar 5.99, 9.99 ve 19.99 dolar olarak belirlenmiş durumda. Bunlar 500MB, 1GB ve 3GB optimizasyon seçenekleri sunuyorlar.

EWWW

EWWW, bolca özelliğe sahip bir plugin ve hem kayıplı, hem kayıpsız görüntü optimizasyonu seçenekleri sunuyor, hatta bunu PDF dosyalarında dahi yapabiliyor. Temel özellikleri ise şöyle;

Sıkıştırma – JPG, PNG ve PDF dosyalarını kayıplı ya da kayıpsız olarak isteğinize göre sıkıştırıyor. GIF formatı için ise tamamen kayıpsız sıkıştırma seçeneği var.

Görüntü boyutlandırma – Maksimum genişlik ve uzunluk ayarı atanabiliyor.

Dönüştürme – Otomatik olarak PNG/JPG formatlarını WebP formatına ya da PNG’den JPG’ye çevirebiliyor.

Satın alma kısmında ise görüntü başına .002 dolar gibi fiyatlar var. Özellikle ayda sadece birkaç resim paylaşanlar bunu tercih edebilir. Ayrıca ön ödemeli fiyatlar da var ve 9 dolar karşılığında aylık 3000 görüntü, 500 dolar karşılığında ise 250 bin görüntü yayınlayabiliyorsunuz.

Mutlaka Okumalısınız (Yeni Sekmede Açılır)

Kraken

Kraken, basitlik ve fayda arasındaki dengeyi iyi kuran bir görüntü optimizasyon eklentisi. Geliştiricinin kullanıcılara olan ilgisi de üst düzey ve müşterilerden gelen her geri bildirimi dikkate alıyorlar.

Sıkıştırma – Hem kayıplı, hem kayıpsız sıkıştırma seçenekleri.

Görüntü boyutları – Ana görüntülerin veya belli görüntülerin boyutlarını istenilen şekilde ayarlayabilme.

Ölçeklendirme – Maksimum genişlik ve uzunluk ataması.

EXIF verileri – EXIF bilgilerinin kalıp kalmayacağını seçebilirsiniz.

Eklentinin maksimum 1MB dosyalara izin veren ücretsiz sürümü olduğu gibi ücretsiz üyelikte size aylık 100MB sıkıştırma sunuyor. Aylık 5 dolar ödeyerek 500MB boyutunda görüntü optimizasyonu da gerçekleştirebilirsiniz. Aylık 19 dolarda bu rakam 5GB’a, 79 dolarda ise 60GB’a çıkıyor.

WP Smush

wordpress resim optimizasyon eklentileri

WP Smush son derece başarılı bir eklenti olsa da, maalesef bu özelliklerden faydalanmak için ücretli sürümünü almak gerekiyor. Diğer yandan EWWW gibi çok seçenek sunmuyor ama menüleri gerçekten de kullanıcı dostu.

Toplu optimizasyon – 50 görsele kadar ücretsiz hesapta toplu sıkıştırma, ücretlide ise sınırsız sıkıştırma seçeneği var.

Boyutlar – Hangi boyutta görselleri optimize edeceğinizi seçebiliyorsunuz.

EXIF verisi – EXIF verilerini saklamak veya silmek size bğalı.

Ölçeklendirme – Orijinal fotoğraflara maksimum genişlik ve uzunluk ataması yapabilirsiniz.

Dönüştürme – PNG fotoğrafları JPEG ormatına çevirebilirsiniz.

Dediğimiz gibi ücretsiz sürümü epey kısıtlı ve maksimum 1MB dosya boyutuna izin veriyor. Ücretli WP Smush Pro sürümünde ise aylık 49 dolar ödeyerek 32MB’a kadar olan görselleri sıkıştırmanız mümkün.

ShortPixel

Önerebileceğimiz son resim optimizasyon eklentisi is ShortPixel olacak. Hem kullanımı basit, hem kullanışlı bir plugin olan ShortPixel’de PNG, JPG, GIF ve PDF formatında sıkıştırma yapmak mümkün.

Sıkıştırma – Kayıplı ve kayıpsız sıkıştırma seçenekleri.

Görüntü boyutları – Thumbnail fotoğrafları da dahil olmak üzere resimleri boyutlandırma imkanı.

EXIF – Tüm EXIF verilerini kaldırma veya saklama seçeneği.

Ölçeklendirme – Resimlere maksimum genişlik ve uzunluk ataması yapabilirsiniz.

Eklentinin ücretsiz planı oldukça başarılı ve dosya boyut sınırı olmadan 100 adete kadar görüntü sıkıştırmanız mümkün. Paralı sürüm ise aylık 4.99 dolardan başlıyor ve yine boyut sınırı olmadan 5000 görüntüye kadar destek veriyor. Aylık 29.99 dolar ödeyenler ise toplam 55 bin görsele optimizasyon uygulayabiliyor.

En İyi Resim Sıkıştırma Eklentisi Hangisi?

Şu bir gerçek ki artık fotoğraflar okuyucunun yazılara olan ilgisini arttırıyor. Bazen 1000 kelimelik bir makale yerine, tek bir resim daha çok etki yaratabiliyor. Dolayısıyla fotoğrafların site içindeki sayısını, yoğunluğunu da arttırmak şart. Fakat bunu yaparken aynı zamanda hızdan da ödün vermemeliyiz.

Optimizasyon eklentileri bu noktada devreye girerken, eğer çok fazla seçenek arıyorsanız EWWW eklentisine göz atmanız iyi olabilir. Eğer ayda 10-15 resim yüklüyorsanız Imagify eklentisinin ücretsiz versiyonu da size yetecektir. Short Pixel eklentisinin 100 resim sınırı bazen sinir bozucu olabilir fakat çok resim yükleyemenler yine bu eklentiyi değerlendirebilir. Listedeki diğer eklentilerin de hepsi makul derecede iyi ve seçim biraz da sizin ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır.

WordPress Site Hızlandırma başlıklı yazımızı okuyarak daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi