W3 Total Cache En İyi Ayarları | W3 Total Cache Kurulumu | 2018 |

5

WordPress’in en popüler ve en başarılı cache eklentilerinden biri olan W3 Total Cache, gerek Türkçe’ye çevrilmemiş olması, gerekse karışık ayarları sebebiyle bir çok kişi tarafından kullanılamıyor. Yazımızda sizler için eklentinin bütün özelliklerini detaylı bir şekilde açıkladık. Yazıyı okuyarak W3 Total Cache Kurulumu ve W3 Total Cache En İyi Ayarları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

WordPress Site Hızlandırma Konusunda hazırladığımız diğer yazıları da okuyarak WordPress sitenizin çok daha hızlı açılmasını sağlayabilir, ziyaretçilerinizin sitede daha kolay gezinmesini sağlayabilirsiniz. Elbette site açılma hızının Google SEO açısından da önemli bir yeri olduğunu unutmayın.

Rehbere Başlamadan Önce;

WordPress Site Hızlandırma ile ilgili Diğer Yazılarımız (Yeni Sekmede Açılır)

 

W3 Total Cache Kurulumu

Kuruluma başlamadan önce sitenizin yedeğiniz almayı unutmayın. W3 Total Cache karışık ve kullanması zor bir eklentidir. Sitenizde istemediğiniz değişikliklere neden olabilirsiniz. Yazımızda paylaştığımız ayarlar genel önerilerdir ve bu ayarların her site için aynı oranda uyumluluk sağlayacağının garantisini veremeyiz.

Bu nedenle yapacağınız bazı değişiklikler ve ayarları deneme/yanılma yöntemiyle yapmak zorunda kalabilirsiniz. Ogrenio.com sitenizde oluşabilecek sorunlardan dolayı sorumluluk kabul etmez.

W3 Total Cache plugin, aslında WordPress’in kendi eklenti kütüphanesinde bulunduğu için yüklemesi oldukça kolay, yani dışarıdan harici bir şey yapmanıza gerek yok. Başlarken WordPress sitenizin yönetici panelinden Eklentiler > Yeni ekle yolunu izleyin ve ardından arama kısmına ‘W3 Total Cache’ yazın.

Burada zaten muhtemelen en başta W3 Total Cache’yi (1 milyon üzeri indirme) göreceksiniz. Ardından yükleme işlemini başlatın ve son olarak da etkinleştirin.

Eğer eklenti yükleme hakkında hiç bilginiz yoksa, WordPress Eklenti Yükleme Rehberi başlıklı yazımızı okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

W3 Total Cache, sitenizin yönetici panelinde sol tarafta Performance sekmesi altında gözükecek. Bu kısmı seçtiğinizde karşınıza eklentinin diğer menüleri – ayarları açılacak. Şimdi de tek tek bu alt sekmeleri inceleyeceğiz ve ayrıntılı biçimde eklentiyi verimli kullanma yollarından bahsedeceğiz.

Dashboard

Dashboard menüsünün asıl amacı farklı cache modüllerini temizlemek, eklenti ve sunucu arasındaki uyumluluğu kontrol etmek ve sunucu performansını izlemektir.

Dashboard’da ilk olarak karşınıza bir dizi buton çıkar. Bunlar şu şekildedir;

Compatibility check: Sunucuyu test ederek hangi özelliklerin aktif edilebileceğini kontrol eder.

Empty all caches: Tüm önbelleği siler.

Empty only the memcached cache: Memcached metodunun kullanıldığı tüm önbelleği siler.

Empty only the opcode cache: Opcode metodunun kullanıldığı tüm önbelleği siler.

Empty only the disk cache: Disk, disk:basic ya da disk:enhanced metodlarını kullanan tüm önbelleği siler.

Update Media Query String: W3TC medya kaynaklarının (CSS, JavaScript ve görüntü dosyaları) sonuna bir string ekler. Tarayıcıların bu kaynakların güncellenmiş hâlini indirmesini istiyorsanız bunu seçin.

Mutlaka Okumalısınız (Yeni Sekmede Açılır)

Compatibility Test

Compatibility Check butonu ile karşınıza çıkan bilgiler burada oldukça faydalı olacaktır. W3TC ayarları için sunucu ayarlarınızın verdiği desteği test eder ve sonuçları inceleyerek hangi özellikleri kullanıp kullanamayacağınızı öğrenirsiniz.

Butonların altında birkaç ek sekme daha göreceksiniz;

* Premium services: W3-Edge’den premium destek alabilirsiniz.

* Spread the word: W3TC’yi sosyal medya üzerinde paylaşabilir, inceleme yazabilir veya WordPress.org üzerinden oy verebilirsiniz.

* MaxCDN’e kayıt olabilirsiniz.

* New Relice ve Google PageSpeed Insights izlemeleri.

Unutmayın ki tüm bu sekmeler opsiyonel durumda ve web sitenizin optimizasyonunu herhangi bir şekilde etkilemeyecektir.

General Settings

General Settings kısmı W3TC’nin en önemli menüsü diyebiliriz. Eklentinin sunduğu tüm önbellek seçenekleri burada buşunurken, alt menüleri ayrılmış durumdalar. Burada sayfanın üst kısmında bir dizi link bulnuuyor ve her biri de General Settings menüsü altındaki sekmelere bağlılar. Gelin bunları inceleyelim;

General Settings: General

General paneli altında iki seçenek olacak. Toggle all caching types on or off (at once) seçeneği tüm cache ayarlarını açmanızı veya kapatmanıza yarayacak bir butondur. Burada Toggle all caching types on or off (at once) kısmını seçmenizi pek tavsiye etmeyiz çünkü paneli çok fazla dolduruyor. Aslında çok az site tüm bu önbellek modüllerinin tamamını kullanıyor. Dolayısıyla sadece kullanmayı planladıklarınızı seçmenizi öneririz.

General Settings: Preview Mode

Preview (önizleme) modu W3TC için yararlı bir araç fakat alışmak biraz zaman alıyor. W3TC ayarlarınızı açık bir web sitesi üzerinde düzenliyorsanız preview modunu aktif hâle getirebilirsiniz. Bir kere aktif hâle getirdiğinizde ekranın üstünde bir pencere belirecek ve yapacağınız değişikliklerin deploy butonuna basmadığınız sürece kullanıcı deneyimini etkilemeyeceği belirtiliyor.

Preview modu siteniz için ayrı bir alan açar ve değişiklikler yayınlanmadan önce sizin görmenizi sağlar. Bu sayede hatalı durumlarla ziyaretçiler değil sadece siz karşılaşmış olursunuz. Mod aktif olduğunda şu üç butonu göreceksiniz;

Disable: Preview modunu kapatır.

Deploy: Preview modunda yapılan değişiklikleri siteye yansıtır.

Preview: Değişiklikleri aktif hâle gelmeden görebilmeniz için size yeni bir tarayıcı sayfası açar.

Dediğimiz gibi Preview moduna alışmanız biraz zaman alabilir. Değişikliklerin bazıları sitenize ciddi zarar verebileceği için tamamen yayınlamadan önce bu modu kullanmak kesinlikle gerekli.

General Settings: Page Cache

General Settings menüsündeki bir diğer sekme de Page Cache oluyor. W3TC’nin en önemli özelliklerinden birisi olarak kabul edilirken, aktif hâle getirdiğinizde site performansını ciddi ölçüde arttırıyor. Üstelik preview modunun aksine kullanımı da oldukça kolay.

W3TC web sitenizdeki sayfaların statik kopyalarını belleğe almak için farklı metodlar kullanıyor. Varsayılan metod çoğu durumda Disk: Enhanced olurken, paylaşımlı sunucularda ise bunun yerine Disk: Basic kullanılabiliyor. Dedicated ya da sanal bir sunucuya sahipseniz de, Opcode cache metodunu kullanabilirsiniz. Sunucu Windows makineler üzerinde çalışıyorsa da, Opcode: WinCache kullanmanız gerekiyor.

Metodu seçtikten sonra (bu büyük olasılıkla Disk Enhanced olacak) artık Save all changes tuşuna basarak değişiklikleri kaydedebilirsiniz.

General Settings: Minify

JavaScript ve CSS minification işlemleri web sitelerinin yapısını bozabilir. Dolayısıyla W3TC ya da herhangi bir eklentide kullanırken işlemleri dikkatlice halletmeniz şart. Burada Auto seçeneğini işaretlerseniz, tüm JavaScript ve CSS kaynaklarını birleştirecek, küçültecektir. Fakat bu durumda her bir kaynakla tek tek Minify menüsünden çalışma şansınız kalmaz. Eğer bu seçenek siteniz için uygun olmazsa Manual olarak ayarlayın.

Eğer paylaşımlı bir hosting kullanıyorsanız da Minify Cache Method olarak Disk seçimi yapın.

General Settings: Database Cache

Siteniz paylaşımlı bir sunucudaysa bu kısmı ‘disabled’ olarak bırakın, yani kullanmayın. Database cache işlemi oldukça kaynak tüketir ve sunucunuz çok güçlü olmadıkça böylesine bir yükü kaldırması mümkün değildir. Dolayısıyla paylaşımlı bir sunucuda aktif etmeniz demek, sitenizi hızlandırmak yerine yavaşlatmanız anlamına gelecektir.

Eğer kullanacak koşullara sahipseniz de işlem oldukça basittir. Basitçe Enable kısmını aktif edin ve ardından altından kullandığınız cache metodunu seçin. Peki bunun kullanılıp kullanılmayacağına nasıl karar veririz?

– Web siteniz paylaşımlı bir sunucu üzerinde host ediliyorsa database caching özelliğini es geçin.

– VPS ya da dedicated sunucu gibi kaynaklara sahipseniz, bu özelliği kullanın. Ardından bu hâli ve eski hâliyle test ederek en iyi hızlara ulaşmayı deneyin.

General Settings: Object Cache

Object cache WordPress’in de temel mekanikleri arasında yer alıyor. Object Cache modülü, sunucunun gerçekleştirdiği karmaşık veritabanı işlemlerini azaltıyor. Database cache gibi bu modülün de kurulumu zor değil fakat web sitenizin performansına her zaman faydalı oluyor diyemeyiz. Bazı WordPress sitelerde admin paneli de dahil tüm sayfalarda yavaşlamaya da sebep olabilir. Bu nedenle deneme yanılma yöntemiyle karar verebilirsiniz.

BuddyPress, bbPress gibi dinamik web sitelerine object cache büyük bir potansiyel sağlarken, eğer paylaşımlı bir host üzerinden blog ya da işletme web sitesi sahibiyseniz kullanmanızı pek tavsiye etmeyiz.

Kullanmak için tek yapmanız gereken ise Enable seçeneğini aktif hâle getirmek.

General Settings: Browser Cache

Browser cache’yi kullanmak için tek yapmanız gereken Enable seçeneğini aktif hâle getirmek ve ardından Save all settings butonuna basmsak. Bu modül ile web site kaynakları ziyaretçilerin önbelleğine atılacak. Böylece bir sayfa ikinci defa ziyaret edildiğinde tarayıcı belleği üzerinden çalıştırılacak, tekrar yüklenmemiş olacak.

General Settings: CDN

CDN kullanıyorsanız, bunu W3TC ile entegre etme şansınız da var. Bu sayede web sunucnuzudaki önbelleğe alınmış dosyalardan tam anlamıyla faydalanabileceksiniz. CDN entegrasyonunu tamamlamak için Enable kutucuğunu işaretleyin ve ardından hangi CDN tipine sahipseniz onu seçerek Save all settings butonuna basın.

General Settings: Reverse Proxy

Bu seçeneği kullanmak için sunucunuza Varnish yüklemeniz ve ardından gelişmiş sunucu ayarlarını yapmanız gerekiyor. Bunu sadece sunucuya root erişiminiz olduğu hostlarda gerçekleştirebilirsiniz. Paylaşımlı hostlar kullanıyorsanız veya konuya hakim değilseniz burayı atlayın.

General Settings: Monitoring

New Relic sunucu izlemesini de W3TC ile entegre etme şansınız var. Bu servisi kullanmak için sunucunuza New Relic yüklemeniz ve hesabınızla giriş yapmanız gerekiyor.  New Relic sunuculara kurulduğu için, paylaşımlı hostinglerde kullanmanız mümkün değil.

Eğer sunucunuzda New Relic kuruluyusa ve bir hesabınız da varsa, bilgilerinizi bu sekmeye girip kullanmaya başlayabilirsiniz.

General Settings: Miscellaneous

Mischellaneous sekmesinde ilk seçenek olarak Google PageSpeed widgetı çıkıyor. Bunu aktif hâle getirmek için Google’dan aldığınız API anahtarını girmeniz gerekiyor. Diğer sekmeleri ise genellikle boş bırakıyorsunuz. Bu kısmı da kullanmayıp es geçebilirsiniz.

General Settings: Debug

Eğer aktif şekilde kullanmıyorsanız Debug Mode kapalı durmalı. Debug modu aktif hâle getirildiğinde debug bilgileri sayfa kaynağının en sonuna eklenecektir.

General Settings: Import/Export Settings

Eğer W3TC’yi birden fazla sitede kullanıyorsanız ve ayarlarınızı saklayıp diğerlerinde de kullanmak istiyorsanız, bu sekme işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır.

Download tuşuna tıklayarak mevcut ayarlarınızı dışa aktarabilirsiniz. Ardından Choose File seçeneğini diğer siteniz üzerinde seçin ve indirdiğiniz ayarları upload ederek kullanmaya başlayın. Eğer başa dönmek iserseniz de Restore Default Settings seçeneğiyle bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Page Cache

General Settings menüsünden sayfa önbelleklerini aktif hâle getirdikten sonra bu kısmı kullanmaya başlayabilirsiniz. Birçok durumda bütün sayfaların önbelleğe alınmasını tercih edeceksiniz.

Eğer sitenizde ‘https’ kullanıyorsanız Cache SSL (https) requests kısmını aktif hâle getirin. Birçok sitede Cache URIs with query string variables kısmı ise kullanılmıyor. Bunu aktifleştirmeniz beklenmedik sonuçlara yol açabilir, dolayısıyla eğer sayfalarınızda devamlı aynı terimler aranmıyorsa es geçmenizi tavsiye ederiz.

Son olarak 404 sayfalarında da cache kullanmanızı önermiyoruz. Ziyaretçiler zaten bu sayfaları çok sık görmüyorlar ve Google’ın da 404 sayfalarını normal bir sayfa gibi indekslemesini istemezsiniz.

Ardından Cache requests only for (your domain) site address seçeneği geliyor. Bu varsayılan durumda kapalı olsa da, tavsiyemiz kutucuğu işaretlemenizdir.

Don’t Cache Pages For Logged In Users seçeneğini mutlaka işaretlemelisiniz. Bir yöneticinin kullandığı sayfanın cachelenmesi durumunda bir ziyaretçi sayfayı ziyaret ettiğinde site yöneticisinin sahip olduğu özelliklere sahip olabilir. Bu özelliğin iptal edilmesi önerilmez.

Sıradaki sekme Cache Preload olurken, bu özellik sayfaya erişim sağlanmadan önce sayfa önbelleğinin oluşturulmasını sağlıyor. Bu yüzden Automatically prime the page cache sekmesini işaretlemenizi önerebiliriz.  Ayrıca Sitemap URL kısmına da sitenizin harita bağlantısını ekleyin. Purge Policy: Page Cache kısmını ise belirtilen sayfalarla ilgili bilgi sahibi değilseniz boş bırakın.

Advanced sekmesi ise şunlar için kullanılıyor;

– W3TC’nin özel query stringleri nasıl kontrol edeceği,

– Belli kullanıcı araçlarının (tarayıcılar, cihazlar) sitenin önbelleğe alınmış sürümlerini nasıl kullanacağı,

– Özel istisnaların kurulumu.

Buradaki sekmeler şu anlamlara geliyor;

Late initialization: Bu gelişmiş özellik sayfanın belli bir parçasının önbelleğe alınmasını mümkün kılıyor. Çoğu durumda bu seçeneği es geçebilirsiniz.

Compatibility mode: Eklentinin yapımcısı hataları minimize etmek için bu özelliğin kullanılmasını tavsiye ediyor.

Charset: Eğer ön belleğe alınmış sayfalarda garip karakterler görüyorsanız bu seçeneği aktif edin.

Reject HEAD reuqests: Bu seçeneği devre dışı bırakın.

Garbage collection interval: Süresi bitmiş önbellek verilerinin ne sıklıkla silineceğini belirliyor. Önbellek verilerini kaldırmak sunucu kaynaklarını tüketeceği için çok sık kullanmamanızı tavsiye ederiz. Varsayılan ayar genellikle bütün sunucular için uygun rakamdır.

Comment cookie lifetime: Bu değeri azaltmak sunucu üzerindeki yükü de azaltacaktır. Buna rağmen değeri çok kısa yapmak da kullanıcıların giriş işlemlerini fazla tekrar etmesine neden olacaktır.

Advanced sekmesindeki diğer ayarlar ise genel olarak varsayılan şekilde bırakılmalıdır.

Minify

Minify menüsünü ziyaret etmeden önce daha önceki başlıklarda bahsettiğimiz ayarları General Settings menüsü altından yapın ve Minify’ı aktif hâle getirin.

Minify: General

Minify menüsündeki General ayarlarında üç seçenek bulunur;

Rewrite URL structure: Varsayılan olarak aktif şekilde bırakılmalıdır.

Disable minify for logged in users: Bu kısmın kutucuğu işaretlenmemelidir.

Minify error notification: Burası da Admin notification olarak tutulmalıdır. Bu sayede site yöneticisi herhangi bir minification hatası oluştuğunda haberdar olacaktır.

Minify: HTML & XML

Minify menüsündeki HTML & XML sekmesi gayet basit. Burada Enable, Inline CSS minification, Inline JS minification ve Line break removal kutucuklarını işaretleyin. Don’t minify feeds seçeneğini ise es geçebilirsiniz çünkü bu üçünü işaretlemeniz site hızınızı makul seviyeye getirecektir.

Minify: JS

Eğer General Settings menüsü altından JavaScript ve CSS minification ayarlarında metod olarak Auto seçimi yaptıysanız, burada daha basitleştirilmiş bir menüyle karşılaşacaksınız. JS minify settings kısmını Enable olarak işaretleyin ve head – body etiketlerini de minify yapın.

Minify: CSS

W3TC’de dört adet CSS minify ayarı bulunmakta;

Enable: CSS dosyalarında minification(küçültme) ve combination (birleştirme) işlemini aktif hâle getirir.

Combine only: CSS dosyalarını birleştirir fakat küçültmez.

Preserved comment removal: Birleştirilmiş CSS dosyalarından yorumları kaldırır.

Line break removal: Birleştirilmiş CSS dosyalarındaki satır aralarını kaldırır.

Combine only hariç hepsini seçerek başlayın. Eğer bu sitede soruna yol açarsa Preserved comment removal ve Line break removal kısımlarını da kapatın. Bu siteyi düzgün hâle getirmezse bu sefer Enable yerine sadece Combine only seçili olsun.

Minify: Advanced

Birçok durumda Minify menüsündeki Advanced sekmesindeki varsayılan ayarlar ideal olacaktır. Fakat güncellenen JavaScript ve CSS dosyalarının sıklığına göre değişiklik yapabilirsiniz.

Database Cache

Bu menüde iki sekme yer alıyor; General ve Advanced. General kısmında sadece bir kutucuk bulunuyor ve bu varsayılan olarak işaretli. Advanced sekmesine geçtiğimizde ise veritabanı önbelleği üstünde daha fazla ayrıntıya ulaşıyoruz. Database Cache özelliğini paylaşımlı hostinglerde barınan WordPress sitelerde kullanmanızı pek önermiyoruz çünkü sitenizi hızlandırmak yerine yavaşlatabiliyor bile. Bu nedenle yazımızda şu an için Advanced bölümü için detaya girmeyeceğiz. Fakat ilerleyen günlerde yazıyı güncelleyip ileri düzey Veritabanı Önbellekleme hakkında da size bilgi vereceğiz.

Object Cache

Object Cache menüsünde sadece tek bir sekme, Advanced ayarları bulunuyor. Bunlar Default lifetime of cache objects ve Garbage collection interval olarak karşımıza çıkarken, önbellek nesnelerine süre atabiliyor ve süresi dolan önbelleğin ne sıklıkla silineceğini kararlaştırıyorsunuz. Eğer cache nesnelerinin boyutu fazla büyürse bunların değerini düşürebilirsiniz.

Ardından Global groups kısmı geliyor ve burası birden fazla WordPress site barındıran ağlardaki nesneleri gruplandırmak için kullanılıyor. Böylece bu nesneler önbelleğe alınıyor ve ağ üzerinde yeniden kullanılabiliyor.

Eğer tecrübeli bir WordPress geliştirici değilseniz ve  bu grupların nasıl çalıştığını bilmiyorsanız Global groups kısmını es geçin. Aynı şeyi Non-persistent groups sekmesi için de söyleyebiliriz.

Browser Cache

Bu menüde General, CSS & JS, HTML & XML, Media & Other Files adları altında dört sekme yer alıyor. Aslında her biri hemen hemen birbirinin aynısı. General sekmesindeki ayarları yaptığınızda, diğer üçüne de uygulanıyorlar. Bu yüzden de ilk olarak General ayarlarını yapmak gerekiyor.

Browser Cache: General

General sekmesindeki ilk dört seçenek birbirlerine benziyor. Özetlemek gerekirse, hepsinin amacı önbellekte saklı olan verinin geçerliliğinden emin olmak. Fakat hepsi bunu farklı biçimlerde gerçekleştiriyor.

Minimum düzeyde Set Last-Modifiyed header seçeneğini işaretleyin. Eğer ziyaretçilerin sitenin güncel versiyonuna giriş yaptığından daha kesin şekilde emin olmak istiyorsanız, ek seçenekleri de işaretleyebilirsiniz.

Eğer HTTP headerlarına nasıl bakılacağını bilmiyorsanız ya da ilgilenmiyorsanız Set W3 Total Cache header kısmını es geçin. Enable HTTP (gzip) compression seçeneği işaretli kalsın. Bu kutucuk işaretliyken yazı dosyalarının boyutu küçülür ve site performansına önemli ölçüde etkide bulunur. Prevent caching of objects after settings change kutucuğunu da seçili bırakın. Prevent caching exception list kısmına ise tarayıcıların önbelleğe almasını istemediğiniz kaynakları ekleyebilirsiniz. Örneğin ilk örnek olarak flash medya oynatıcılarını verebiliriz.

Daha sonra Don’t set cookies for static files  kutucuğunu da işaretleyin. Burada amaç çerez ihtiyacı duymayan statik dosyaları (görseller, CSS dosyaları ve JavaScript kaynakları) HTTP header’a eklemek. Diğer bir kutucuk olan Do not process 404 errors for static objects with WordPresssekmesi ise sunucunun 404 dosyalarından gelen iş yükünü düşürmekte. Eğer çok fazla 404’le karşılaşmıyorsanız burayı es geçmeniz de mümkün.

Browser Cache: CSS & JS, HTML & XML, Media

Dediğimiz gibi bu sekmelerin tamamına General kısmındaki seçenekler uygulanıyor ve tek tek ayar yapmanıza gerek yok.

User Agent Groups

User Agent Group menüsü kullanıcılara, kullandıkları cihazlara göre davranmanızı sağlıyor. Bu modül genellikle mobil cihaz kullanıcılarını sitenin mobil uyumlu sürümüne yönlendirmek için tercih ediliyor.

Buradaki Create a group butonuyla kullanıcılar için çoklu gruplar kurmanız mümkün. Fakat bunu yaparsanız önemine göre sıralamanız gerekiyor ve en önemsiz olan grubun da en altta olması gerekiyor. Kullanıcılar da bu grup sıralamalarına göre listelenecekler.

Varsayılan olarak iki grup bulunuyor; high ve low. Akıllı telefon kullanıcıları high grubundayken, diğer internet bağlantılı mobil cihazlar ise low grubuna dahil ediliyorlar. Bir grubu aktif hâle getirmek için Enabled kutucuğunu işaretleyin.

Referrer Groups

Referrer Groups menüsü belli kaynakların yönlendirdği kullanıcıların nasıl ele alınacağını belirliyor. Örneğin belli bir kullanıcı grubuna farklı tema sunulabilir ya da farklı URL’lere yönlendirilebilirler. Böylece her yönlendirilen grup, o gruba ait olmayan önbelleğe ayrılmış kaynaklarla karşılaşmazlar.

Burada bir grup varsayılan olarak kurulum sonrası ayarlanıyor ve 5 ana arama motoruna (Google, Yahoo, Bing, Ask ve MSN) sahip. Aktif hâle getirmek için Enabled kutucuğunu işaretleyin.

CDN

CDN menüsü, sunucunuzdaki önbelleğe alınmış kaynakları CDN’e yansıtmak için kullanılıyor. Bu menüye erişmek için önce General Settings menüsü üzerinden aktif hâle getirmeniz gerekiyor. Ardından doğrudan CDN menüsüne geçin ve kullanmaya başlayın.

Burada Configuration menüsüne girerek W3TC ile CDN arasında bağlantı kurabilirsiniz. Modify attachment URLs butonu site URL’sinin değiştiği durumda URL yapılarını düzeltmek için kullanılıyor. Bir diğeri importing attachments into the Media Library butonu WordPress medya kitaplığında olmayan ama fakat yazılarda yer alan görüntüleri CDN üzerinden çağırmanız için kullanılıyor.

CDN: General

Genellikle General sekmesi altındaki bütün kutucukları işaretlemek gerekiyor. Bunların ne işe yaradığını açıklayalım;

Host attachments: Bütün ortam dosyaları CDN üzerinden çağırılır.

Host wp-includes/ files: WP-includes klasöründeki CSS, JavaScript ve görseller gibi belli dosyaları CDN üzerinden çağırır.

Host theme files: Temanız üzerindeki CSS, JavaScript ve görseller gibi belli tipteki tema dosyalarını CDN üzerinden çağırır.

Host minified CSS and JS files: Sadece W3TC’nin mifinication özelliğini kullanıyorsanız bu kutucuğu işaretleyin. Bu seçenek küçültülmüş JS ve CSS dosyalarını CDN üzerinden çağırmanızı sağlar.

Host custom files: CDN menüsündeki Advanced sekmesindeki Custom file list sekmesine herhangi bir dosya adı veya dizin eklediyseniz bu seçeneği kullanın. Varsayılan olarak zaten birkaç dosya ekli olduğu için kutucuğu işaretli şekilde bırakabilirsiniz.

Import external media library attachments: Medya kitaplığınız dışında bir yerde tutulan ortam dosyalarını CDN ile aktarır.

Add canonical header: Dosyalarınıza canonical HTTP header ekler. Bu seçeneği işaretli bırakmayı unutmayın.

CDN: Advanced

Eğer karşınıza karışık içerik uyarıları çıkıyorsa, Disable CDN on SSL pages kutucuğunu işaretleyerek bu sorunu çözebilirsiniz. Ayrıca belli kullanıcı tiplerinin girişlerinde problem yaşanıyorsa da Disable CDN for the following roles kutucuğunu işaretleyin.

Sonraki dört metin alanındakiler ise CDN menüsünün General sekmesindeki onay kutuları ile beraber çalışıyor. Buraya CDN’de barındıracağınız dosya tiplerini girebilirsiniz fakat varsayılan olarak da birçoğu yer alır. File types to importkısmı varsayılan olarak boştur ve buraya *.gif;*.png;*.jpg; şeklinde formatları ekleyebilirsiniz.

Rejected user agents sekmesi ise belli kullanıcı araçlarının CDN’den içerik almamasını sağlar. Örneğin siteniz mobil cihazlar için ikinci bir temaya sahipse, bu alanları doldurmayı tercih edebilirsiniz. Rejected files alanına CDN’de asla önbelleğe alınmaması gereken dosyaları girmeniz gerekiyor.

Monitoring

Monitoring menüsü New Relic sunucu izlemelerini W3TC ile entegre etmek için kullanılıyor. Buna rağmen New Relic paylaşımlı hostinglerle uyumlu olmadığı için pek çok WordPress web sitesinde kullanılmıyor. Siz de paylaşımlı host kullanıyorsanız bu kısmı es geçebilirsiniz.

Extensions

Extensions menüsünde üçüncü parti ürünlere ve W3TC ile entegre servislere izin veren eklentiler buluuyor. Bunların arasında CloudFlare, FeedBurner, Genesis Framwork ve WordPress SEO eklentisini sayabiliriz.

Extensions: Cloudflare

Birçok web sitesi sahibinin kullanmak isteyeceği uzantılar arasında CloudFlare yer alıyor. Aktivasyon için tek yapmanız gereken Activate butonuna basmak. Bu işlemin ardından General Settings menüsüne CloudFlare eklenmiş olacak.

FAQ

FAQ menüsü ayarlar ve kurulumla ilgili sorular için yer alıyor fakat hem bilgiler biraz gereksiz, hem de Türkçe destek sıkıntısından ötürü burayı geçiyoruz.

Support

Support menüsünü destek talepleriniz için kullanabiliyorsunuz. Ücretsiz destek kısmında hata raporları ve özellik önerileri yer alırken, para ödeyerek W3TC satın alanlar ise Dashboard kısmında yardım alabiliyorlar.

Install

Install menüsü çeşitli kurulum ve yükleme talimatlarını içeriyor fakat burası hem İngilizce, hem de kurulumu anlattığımız için zaten es geçebilirsiniz.

About

Bu menüde de W3TC’nin genel özellikleri hakkında kısa bilgiler veriliyor ve eklentinin kodlamasını yapan kişiler listeleniyor.

Son Adımlar

Sonuç olarak WordPress siteleri için olmazsa olmaz eklentilerden birisi kabul edilen W3 Total Cache’yi ayrıntılı biçimde inceledik. Yazımızı baştan sona okuduysanız gerek kurulum, gerek eklentinin kullanımıyla ilgili aklınızda herhangi bir soru işareti kalmayacağını tahmin ediyoruz. Yine de sormak istediğiniz bütün soruları ve yazı hakkındaki görüşlerinizi yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

WordPress Cache Eklentileriyle ilgili hazırladığımız En İyi 6 WordPress Cache Eklentisi | Detaylı Karşılaştırma yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynak

Bunları da beğenebilirsin
5 Yorumlar
  1. nuri diyor

    Merhaba, sitemi hızlandırmak için bu eklentiyi kurdum. yazıdaki gibi ayarlamaları yaptm. yalnız çok bi değişiklik olmadı. acaba sitemi kontrol etme şansınz var mı

    1. Korialstrasz diyor

      Merhaba,

      Bu durumun birkaç sebebi olabilir. Kullandığınız tema W3 Total Cache için uygun olmayabilir. Kullandığınız bazı eklentiler W3 Total Cache ile uyumsuzluğa yol açıyor olabilir. Hosting şirketinizin yaptığı bazı kısıtlamalar W3 Total Cache’nin performanslı çalışmasına engel oluyor olabilir. Eğer sitenizi bize iletirseniz bir inceleme yapmaya çalışırız fakat öncesinde https://www.ogrenio.com/wordpress-cache-eklentisi/ yazımızda belirttiğimiz cache eklentilerini de bir gözden geçirebilirsiniz. Özellikle eğer sunucunuz Litespeed Web Server’a sahipse Litespeed Cache eklentisiyle oldukça iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

  2. Eyup diyor

    Eklentiyi yükledikten ve anlattığınız ayarlamaları yaptıktan sonra Site Kodlama hatası uyarısı almaya başladım. araştırdım biraz UFT8 Bomsuz kodlama dan kayanaklandığını buldum ayarlamaları yaptım ema düzelmedi ne yapabilirim. Eklentiyi kaldırmalı mıyım? Teşekkürler

    1. Korialstrasz diyor

      Merhaba, yorumunuz gözümüzden kaçmış geç cevap için kusura bakmayın. Eğer çözüm yöntemlerini denemenize rağmen sonuca ulaşamadıysanız eklentiyi kaldırmanızı tavsiye ederim. W3 Total Cache halen daha beta sürümünde bu nedenle de bir çok tema ve eklentiyle uyumsuz. Eğer sunucunuz Litespeed alt yapısını kullanıyorsa Litespeed Cache eklentisi önerebilirim. En iyi cache eklentileri yazımızdan cache eklentilerinin karşılaştırmalarına bakabilirsiniz.

      https://www.ogrenio.com/wordpress-cache-eklentisi/

  3. Gunay diyor

    Merhaba
    W3 total cache kullanıyorum ancak aynı zamanda htaccess üzerinden https force ayarı yaparak https yönlendirmesi yaptım. Ancak bazı kullanıcılar (üniversite ağına bağlı iken) siteme giriş yapamıyor. Htaccess te https force yönlendirmesini dosyanın en üstüne konumlandırdım. Ancak farklı Rewritelar da açık. Acaba bundan dolayı hata alıyor olabilir miyim?
    W3 total cache ile https yönlendirmesi konusunda ne önerirsiniz?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi