Mutlaka Kullanmanız Gereken En İyi WordPress SEO Araçları ve Eklentileri

0

Birçok web sitesi için arama motorları asıl trafik kaynağı olurken, bu yüzden de insanlar sıklıkla WordPress sitelerinin SEO’sunu geliştirecek SEO araçlarının arayışına giriyorlar. Bu yazıda web sitenizin optimizasyonunu geliştireceğini düşündüğümüz 9 en iyi WordPress SEO eklentisinden bahsedeceğiz.

En İyi WordPress SEO Araçları

SEO ile ilgili Diğer Yazılarımız (Yeni Sekmede Açılır)

Mutlaka Okumalısınız (Yeni Sekmede Açılır)

1. WordPress Yoast SEO

Yoast SEO, WordPress eklentileri arasında en fazla indirilme ünvanına sahip bir eklenti. Yoast’ın geliştirdiği WordPress SEO eklentisi tüm site içi SEO ihtiyaçlarınız için ayrıntılı bir çözüm sunuyor. Yazılarınızda başlıkları, açıklamaları ve anahtar kelimeleri eklemenizi ve düzenlemenizi sağlarken, aynı zamanda ana sayfanız, arşivleriniz, kategori ve etiket sayfalarınız için de özel başlıklar oluşturabilirsiniz.

Open Graph meta verisi, Twitter Cards, site haritaları gibi destekler de sunan Yoast SEO’nun özellikleri aşırı derecede geniş.

2. SEMrush

SEMrush, sektör profesyonellerinin rakiplerinin analiz bilgilerini ve istatistiklerini elde etmesini sağlıyor, bu sayede SEO çalışmalarına katkıda bulunuyor.

SEMrush ile sıralama almak istediğiniz organik anahtar kelimeleri araştırabilir, backlink alabileceğiniz kaynakları görebilir ve rakiplerinizin reklam stratejileri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Tek dezavantajı ise ücretli üyelik istemesi fakat şu da bir gerçek ki, dünyanın her yerinden binlerce SEO uzmanı tarafından kullanılıyor ve aşırı derecede zengin veriler sunuyor.

3. Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Herkesin bildiği bir gerçeklikten bahsedelim; dünyadaki hiçbir kişi veya kurum, arama motoru devi Google kadar kullanıcıların neler aradığı bilgisine sahip değil. Peki Google Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanarak doğrudan Google’ın kendisinden anahtar kelime fikirleri edinebileceğinizi biliyor muydunuz?

Bu ücretsiz araç, Google’ın reklamcılarına ücretsiz olarak sunulurken, isteyen herkes kullanabiliyor. Asıl amaç ise reklamverenlere sponsorluk alacakları kampanyalarda yatırım yapacakları anahtar kelimeleri göstermek. Böylece reklamcılar aranma hacmini, arama sonuçlarını ve zorluk seviyesini inceleyerek doğru kelimeyi seçebiliyor.

Bir içerik pazarlamacısı veya blog yazarı olarak siz de bu verileri kullanıp doğru kelimelere ulaşabilirsiniz.

4. KeywordTool.io

Keyword Tool şu anda piyasada bulunan en iyi ücretsiz anahtar kelime araştırma araçlarından birisi. Basit şekilde yazdığınız kelimeye göre anahtar kelimeler üretiyor ve bunları da Google’ın otomatik öneri özelliğinden yardım alarak sunuyor.

Tüm bu anahtar kelime önerileri adeta ‘hazine’ değerindeyken, bildiğiniz gibi Google girilen ilk harfleri veya kelimeleri tamamlayarak aranma sıklığına göre önerilerde bulunuyor. Dolayısıyla en çok aranılan kelimeleri de öğrenmiş oluyorsunuz.

Keyword Tool fazlasıyla hızlı çalışırken, en önemlisi de isteyen herkesin ücretsiz olarak kullanabilmesi. Bu araçtan faydalanarak WordPress sitenizdeki içeriği optimize edebilirsiniz ve aynı zamanda Google’ın yanı sıra YouTube,  Bing ya da App Store gibi yerlerden de anahtar kelime önerileri alabilirsiniz.

5. MOZ Open Site Explorer

Moz tarafından geliştirilen Open Site Explorer (OSE), ücretsiz bir araç ve istediğiniz alan adındaki verileri kontrol etmenizi sağlıyor. Bu sayede o alan adına kimin link verdiğini ve hangi anchor textlerin kullanıldığını görebiliyorsunuz.

Daha da ötesi, OSE en üstteki sayfalar, linklenen alan adları ve hangi sayfaların sizin sitenize backlink verdiği gibi konularda pek çok değerli bilgi sunuyor. Araç dediğimiz gibi ücretsiz fakat her kişi için günlük kullanım limiti var. Bunu sınırsız hâle getirmek için de Moz Pro üyeliği almanız gerekiyor. Bu üyeliği aldıktan sonra OSE’nin yanı sıra diğer Moz araçlarına da erişim sağlayabiliyorsunuz.

6. LinkPatrol

LinkPatrol, web sitenizdeki tüm bağlantıları kontrol etmenizi sağlayan premium bir WordPress eklentisi. Bu plugini kullanarak sitenizden giden tüm dış linkleri izleyebilir ve çok daha fazla veriye ulaşabilirsiniz.

LinkPatrol’ın avantajı ise benzer işlev gören ücretsiz eklentilere göre çok daha az kaynak tüketmesi. Bu sayede de oldukça hızlı çalışıyor ve verimli şekilde tüm anchor textleri, spam linkleri ve link juice problemlerini ortadan kaldırabiliyor.

Benzer işlevi olan Broken Link Checker’e göre çok daha az kaynak tüketen bir eklenti. Ücreti ise 50$.

7. Broken Link Checker

Kırık linkler sadece kullanıcı deneyimine zarar vermiyor, aynı zamanda sitenizin SEO’sunu da etkileyebiliyor. Eğer uzun süredir bir blog yönetiyorsanız, belli aralıklarla kırık link kontrolü yapmalı ve bunları düzeltmelisiniz.

Broken Link Checker bu işi gören ücretsiz bir WordPress eklentisi ve sitenizdeki tüm kırık linklerin listesini sunuyor. Bu sayede linkleri yazı düzenleme sayfasını dahi açmadan dahi kaldırabiliyorsunuz. Kesinlikle büyük fayda sunarken, aynı zamanda da tamamen ücretsiz. Tek eksik yanı ise çok fazla kaynak tüketmesi ve sunucunuzu yavaşlatabilmesi. Bu nedenle bir çok WordPress uzmanı tarafından da düzenli kullanılması tavsiye edilmiyor. Fakat zaman zaman bu eklentiyi yükleyip kırık linklerin yanı sıra ziyaretçilerinizi sitenizden dışarı yönlendiren tüm linkleri öğrenebilirsiniz.

8. Rel NoFollow Checkbox

Başka bir siteye link verdiğinizde, sitenizin sayfa otoritesini de sunmuş ve link verdiğiniz bağlantıyı tavsiye etmiş oluyorsunuz. Eğer bunu yapmak istemiyorsanız, linklere nofollow özelliği ekleyebilirsiniz.

Aslında WordPress’teki tüm dış linkleri nofollow hâle getirebilirsiniz fakat bu her zaman tavsiye edilmez. Bazen gerçekten gerekli sitelere dofollow linkler vermek gerekir. Rel NoFollow Checkbox ise oldukça basit bir WordPress eklentisi ve WordPress’teki yazı düzenleme sayfasına bir link penceresi ekliyor. Böylece linklerin hem farklı sayfada açılıp açılmayacağına karar verebiliyor, hem de nofollow etiketi ekleyebiliyorsunuz.

9. SEOquake

SEOquake, en bilinen web tarayıcılarına eklenti olarak yüklenen ve bir tarayıcı eklentisi şeklinde çalışan bir araç. Herhangi bir web sitesine girdiğinizde, sizlere site hakkında SEO ile ilişkili bilgileri sağlarken, bunların arasında site yaşı, son güncelleme tarihi, Alexa sıralaması ve daha pek çok parametre bulunuyor.

Bundan da ötesi, SEOquake uzantısı size tüm bu parametreleri, tüm aranma sonuçları için gösteriyor. Bu bilgi özellikle farklı anahtar kelimelerde rekabet etmek isteyenler için oldukça faydalı olabiliyor. Hatta sonuçları indirip, daha sonra düzenleme de yapabiliyorsunuz.

WordPress Site Sahipleri İçin Ek SEO İpuçları

Unutmayın ki arama sonuçlarında site hızı en önemli faktörlerden birisi. Hızlı yükleme süreleri kolaylıkla daha yavaş sitelerin önüne geçmenizi sağlayabilir ve bu yüzden de içerik stratejinizi geliştirirken hız konusunu ihmal etmeyin.

Eğer WordPress Site Hızlandırma konusunda detaylı bir rehber okumak isterseniz WordPress Site Hızlandırma Yazımızı okuyabilirsiniz.

WordPress sitenizin hızlı çalıştığına daima emin olun ve bunu da Google Page Speed ya da Pingdom gibi araçlarla kontrol edin. Daima sitenizde cache – önbellek oluşturan bir eklenti kullanın. Bu konuda W3 Total Cache ya da WP Super Cache işinize yarayacaktır.

Aynı zamanda sadece optimize edilmiş görseller yüklemeye çalışın. Görseller de site hızınızı etkilerken, yüksek boyutlu resimlerden vazgeçerek ciddi ölçüde sayfa yükleme hızlarını arttırabilirsiniz.

Son olarak da, eğer tüm bu ipuçları hız konusunda işe yaramazsa, muhtemelen sorun host sağlayıcı firmanızla ilgilidir. Bu noktada ya servis sağlayıcı firmanızla görüşün, ya da daha iyi bir WordPress hosting sağlayıcıyla anlaşın.

Eğer WordPress hakkında yazdığımız diğer detaylı rehberleri öğrenmek isterseniz, WordPress sayfamızı kontrol edebilirsiniz.

Yazımız hakkında görüşlerinizi ve eğer sizin de kullandığınız WordPress SEO Araçları varsa yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi