PHP | CSS | HTML | Javascript İçin En İyi 17 Kodlama Programı

1

Konu Web geliştirme – kodlama olunca, işleri daha da kolaylaştıracak araçları kullanmak önemli fakat açıkçası bunların hepsi, özellikle de kodlama programları eşit seviyede değil. Kendi özel formatlarına sahip pek çok metin düzenleyici / kodlama programı var. Yazımızda, son dönemlerde HTML / CSS / PHP / JS kodlamalarında öne çıkan web geliştiriciler için en iyi kodlama programı ve özelliklerini sizleri için derledik.

Yeni başlayanlar için belirtelim, her yazı metin düzenleme/yazma editörü web geliştirme amacıyla kullanılamıyor. Bunlara eklediğiniz kodları dosyalaştırıp web sitenize yüklediğinizde maalesef çalışmazlar.

Daha da net olmak gerekirse, Web için kod yazarken şu programlardan mutlaka uzak durmalısınız;

– Microsoft Office programları (MS Word dahil)

– Apple iWork Sayfaları

– Google Docs

– OpenOffice

– WordPerfect

– Diğer benzer uygulamalar

Bunların hiçbirini web sitesi geliştirirken kullanmanız mümkün değil fakat sanılanın aksine, programlama dilleri için özel olarak tasarlanmış pek çok başarılı program mevcut. Bu yazıda aralarından en iyilerini listeleyip, öne çıkan yanlarına değineceğiz.

Web Sitesi Geliştirmek İçin En İyi Kod Yazma – Düzenleme Programları

Aşağıdaki seçenekleri dikkatle okuduğunuzda, dikkate almanız gereken anahtar noktaları da anlamış olacaksınız:

Kolay arayüz – Arayüzünden memnun olacağınız bir program seçmeye özen gösterin.

Sürüm kontrolü – Belgede geçmişe dönebilmeli veya geri alabilmeli.

Programlama dili desteği – Web sitesi kodlaması için HTML, CSS, JavaScript ve PHP gerekirken, seçeceğiniz metin düzenleyici de bunları desteklemeli.

Syntax vurgulama – Structure ve syntax satırları otomatik olarak farklı renklerde gösterilmeli. Böylece anlamak, okumak ve kodu düzenlemek daha kolay olacaktır.

Otomatik doldurma – Birçok metin düzenleyici gireceğiniz syntax satırını anlar ya da zamandan tasarruf için doldurma yapar.

FTP upload – Web sitenizin dosyalarını doğrudan FTP ile yükleyebilmek zamandan tasarruf yapar. Böylece önceden siteden indirip yüklemekle uğraşmazsınız.

Arama ve değiştirme – Kodları manuel olarak arayıp zaman kaybetmek yerine, kod içinde bir şeyi hızlıca arayabilmeli ve birkaç tıkla değiştirebilmelisiniz.

Bütçeniz – Bazı metin düzenleyiciler açık kaynak kodlu ve ücretsiz olurken, kimileri de çeşitli fiyatlarda premium üyeliklerle satılıyorlar. Bütçenizi dikkate alarak bu programların özelliklerini kıyaslayın.

Tüm bunları kafamızın bir köşesine attığımıza göre, yazının kalanında kod düzenleme için en iyi metin düzenleyicileri alfabetik sırayla inceleyebiliriz.

Aptana Studio 3

Aptana Studio 3, hem bir geliştirme, hem de metin düzenleme programı. Böylece web projelerinizi kodlayıp ardından test edebiliyorsunuz.

Programda HTML5, CSS3, JavaScript, Ruby, Php ve Python destekleri bulunuyor. Ayrıca entegre bir debug – hata ayıklama aracına sahip. Ayrıca şu özellikleri de barındırıyor:

  • Ücretsiz ve açık kaynak kodlu.
  • Mac OS X (ya da sonrası), Windows ve Linux desteği var.
  • Yüklü bir SSL sertifikası yok.

Atom

Atom, fazlasıyla kişiselleştirebileceğiniz bir metin düzenleyicisi fakat aynı zamanda ilk yüklediğiniz hâliyle de gayet iyi çalışıyor.

İçinde doğrudan yüklü gelen bir yönetici bulunurken, otomatik doldurma, arama ve değiştirme, çapraz platform düzenleme gibi pek çok kullanışlı özellik mevcut. Ayrıca diğer özellikleri şöyle;

  • Ücretsiz ve açık kaynak kodlu
  • Mac OS X (ya da sonrası), Windows ve Linux desteği

BBEdit

BBEdit, tamamen yüksek performans ve üst düzey verimlilik üzerine inşa edilen bir metin editörü. Şablon eşleştirme, birden fazla dosya içinde arama ve değiştirme, proje tanımlama araçları, fonksiyon navigasyonu, syntax renklendirmesi, otomatik doldurma gibi özelliklere de sahip.

Diğer özellikleri ise;

  • Ücretsiz deneme sürümü
  • 49.99 dolar fiyat
  • Sadece Mac OS X desteği (10.9.5 sürümü ve sonrası için)

Brackets

Brackets, web tasarımcıları ve front-end geliştiricileri için tasarlanan bir program. İçinde görsel araçlar da yer alırken, kod tasarımı için oldukça yaratıcı yönlere sahip.

Aynı zamanda HTML, CSS ve JavaScript için de özel olarak tasarlanırken, diğer dillerdeki dosyaları da yine düzenlemeniz mümkün fakat aynı özelliklerin tamamı sunulmuyor. Canlı ön izleme desteği de sunan Brackets’ta birden fazla dosyayı düzenleme ve syntax vurgulama, otomatik doldurma, arayıp düzenleme gibi bolca özellik mevcut. Diğer dikkat çeken yönleri ise şöyle;

  • Ücretsiz ve açık kaynak kodlu
  • SSL sertifika süresi bu yazı yazılırken sona ermişti.
  • Mac, Windows ve Linux (Debian ile Ubuntu için) desteği

Coda 2

Coda 2, syntax vurgulama, otomatik doldurma, arama ve değiştirme, kod takibi, HTML doğrulayıcı, otomatik etiket kapatma gibi daha onlarca özelliğe sahip bir metin editörü olarak göze çarpıyor. Tek eksiği ise MySQL düzenleyici ve canlı ön izleme olmaması.

Kullanıcı arayüzü de şaşırtıcı biçimde basitken, bolca özellik bulunduğu için hepsini öğrenmek bazı kullanıcılar için zor olabiliyor ve tamamen aşina olmak için zamana gereksinim duyabilirsiniz.

Code 2 aynı zamanda:

  • 99 dolar fiyatında
  • Sadece Mac OS X (10.9.5 ya da sonrası) ve iOS’ta kullanılıyor

Codeanywhere

Codeanywhere, bulut – cloud tabanlı bir text düzenleyicisi ve tarayıcı üzerinden erişim sağlanıyor. Aynı zamanda kodlarınızı gerçek zamanlı olarak bir link ile paylaşabiliyorsunuz.

İçinde hâli hazırda bir terminal bulunurken, böylece uzaktan sunucuya ya da MySQL’e de bağlanmak mümkün. Ek olarak uzaktan FTP, SFTP, Dropbox ve Google Drive dosyalarınıza da erişip düzenleme yapabiliyorsunuz.

Syntax vurgulama, otomatik doldurma, imleç ve renk şemaları gibi pek çok özelliği destekleyen program HTML, CSS, JavaScript, PHP ve diğer 71 farklı programlama diliyle de uyumlu.

– Ücretsiz, temel özelliklere sahip hesap açma

– Aylık ve yıllık 2, 3, 40 ve 50 dolar arası değişen fiyatlarla premium üyelik alabilme

– iOS ve Android de dahil olmak üzere tüm önde gelen web tarayıcılarla uyumluluk

CodeRunner 2

CodeRunner 2 oldukça basit ve temiz bir arayüze sahipken, bolca da işinize yarayacak özellikle geliyor. 23’den fazla kodlama dilini destekleyen ve çoklu dosyaları da açabileceğiniz program aynı zamanda şu özelliklere de sahip:

  • Ücretsiz deneme sürümü
  • 14.99 dolar fiyatla premium sürüm
  • Mac desteği

ICEcoder

Tarayıcı tabanlı bir metin düzenleme programı olan ICEcoder’ı hem online, hem de offline olarak kullanma şansınız var.

Basit bir arayüze sahip olan uygulama çoklu imleç ve tema, arama ve değiştirme, kod ipuçları, syntax vurgulama ve veritabanı yönetme özelliklerine sahip. Diğer dikkat çeken yanları ise şöyle;

  • Ücretsiz deneme sürümü
  • 10 dolar fiyatla premium sürüm
  • Mac, Windows ve tüm diğer önde gelen Linux işletim sistemleriyle uyumluluk

Komodo Edit

Komodo Edit birçok gelişmiş özelliğe sahip fakat aynı zamanda kullanıcı arayüzü de hiç karışık değil. Son derece faydalı işlevleri doğrudan önünüze süren programı aynı zamanda farklı skin ve ikonlarla özelleştirmek de mümkün.

  • Ücretsiz
  • Mac, Windows ve Linux uyumluluk

Light Table

Light Table, minimalist bir yapıya sahip fakat aynı zamanda kod onaylama, syntax vurgulama gibi pek çok faydalı özellikle geliyor.

Light Table’ın diğer özellikleri şöyle;

  • Ücretsiz ve açık kaynak kodlu
  • Mac OS X, Windows ve Linux desteği
  • Aktif bir SSL sertifikası yok

NetBeans

NetBeans, PHP kodlama aracı olarak karşımıza çıkarken aynı zamanda HTML5, CSS3 ve JavaScript dillerini de destekliyor. İçeriğinde syntax vurgulama, otomatik doldurma ve kodlama yaparken yardımı dokunan diğer ipuçları mevcut.

  • Ücretsiz ve açık kaynak kodlu
  • Mac OS X, Windows ve Linux desteği

Notepad++

En yaygın kullanılan metin düzenleyicilerden olan Notepad++, son derece az kaynak tükenen ve performans optimizasyonuna sahip, işlemciyi yormayan bir program.

Aynı zamanda syntax vurgulama, arama ve düzenleme, otomatik doldurma, makro kayıt ve oynatma gibi pek çok özelliğe de sahip.

  • Ücretsiz ve açık kaynak kodlu
  • Windows desteği

PhpStorm

PhpStorm, WordPess’le uyum içinde çalışması için geliştirildi. En son front-end tekniklerine göre hazırlanan metin düzenleme programı, HTML5, CSS, Sass, Lss, Stylus, CoffeeScript, TypeScript, Emmet ve JavaScript destekleriyle geliyor.

Aynı zamanda birim test etme, hata ayıklama, canlı ön izleme ve komut satırı araçlarına da sahip. MySQL, Vagrant, Composer, REST Client ve benzeri araçları da destekliyor.

  • 30 gün deneme sürümü
  • Deneme sürümünden sonra premium sürüm için ilk yıl 199 dolar, ikinci yıl 159 dolar ve üçüncü yıl ile sonrası için de 119 dolar.

Sublime Text

Sublime Text, listedeki diğer programlardan kendisini ayıran belli başlı özelliklere sahip. ‘Goto Anything’ seçeneğiyle dosyanızdaki herhangi bir satırı, kelime ya da sembolü tek komutla geçebiliyorsunuz. Aynı zamanda ‘Split Editing’ özelliğiyle de çoklu ya da geniş ekranlı monitörlerde çalışıp, birden fazla dosyayı ya da bir dosyanın farklı parçalarını aynı anda görmek mümkün.

  • Ücretsiz deneme
  • 70 dolar premium sürümü
  • Mac OS X, Windows ve Linux desteği
  • Tek lisansla farklı işletim sistemlerindeki bütün cihazlarınızda kullanabilme

UltraEdit

UltraEdit, daha çok liste ve sütunları düzenlerken maksimum verimlilik almaya odaklanıyor. Aynı zamanda syntax vurgulama, çoklu imleç, arama ve değiştirme, otomatik doldurma, dosya kıyaslama ve entegre FTP ile SSH istemcilerine de sahip. Böylece geniş dosyaları kolaylıkla yükleyip düzenleyebiliyorsunuz. Ek olarak kişiselleştirilebilir menü ve temalarla geliyor.

  • Ücretsiz deneme sürümü
  • 99.95 dolar premium sürümü veya yıllık 79.95 dolar üyelik
  • Mac, Windows ve Linux desteği

Visual Studio Code

Visual Studio Code son derece şık bir arayüzle gelirken, doğrudan kullanıma hazır olarak karşınıza çıkıyor. Syntax vurgulama ve otomatik doldurma özellikleri birçok diğer metin düzenleyiciden farklı çünkü değişken tiplerine, fonksiyon tanımlarına göre çalışıyorlar.

Debug seçeneğinin yanı sıra, HTML, CSS, Sass, Less, JavaScript, JSON, PHP, XML, CoffeeScript, TypeScript, Perl, Ruby, SQL ve daha pek çok dili destekliyor.

  • Ücretsiz ve açık kaynak kodlu
  • Mac 10.9 (ya da sonrası), Windows 7, 8 ve 10, Linux (Debian, Ubuntu, Red Hat, Fedora ve CentOS) desteği

WeBuilder

WeBuilder pek çok özelliğiyle hem kullanıma hazır, hem de oldukça esnek bir metin editörü. HTML, CSS, Sass, Less, JavaScript, PHP, Ruby, Python, ASP, Perl ve daha pek çok programlama dilinde kod yazmanız mümkün.

Ayrıca syntax vurgulama, PHP hata ayıklama, HTML onaylama, otomatik doldurma ve ön izleme özelliklerinin yanı sıra kendi içinde FTP ve SFTP desteğiyle de geliyor.

  • Ücretsiz deneme
  • 49.95 dolar premium sürüm
  • Windwos XP, Vista, 7 ve 10 desteği

Sonuç

Özetle, Web site geliştiricileri için kullanabilecekleri en iyi ve en popüler metin düzenleme programlarını sıralamış olduk. Her biri kendi içinde oldukça başarılı ve bundan sonrası kişisel seçim ile ihtiyaçlarınıza kalıyor. Eğer hangisini seçeceğiniz konusunda kararsız kalıyorsanız da, birkaç tanesini deneyip karar verebilirsiniz.

Not: Yazı tavsiye niteliğindedir, kullanımdan kaynaklanacak yöntemlerden ogrenio.com sorumlu değildir.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Developer diyor

    Sublime Text en iyisi. Pratik ve gözü yormayan bir program. Tavsiye ederim.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi