WordPress 500 Internal Server Hatası ve Çözümü

2

Maalesef WordPress web siteleri için bir diğer yaygın problem de ‘Internal Server Error’ veya ‘500 Internal Server Hatası’ olarak karşımıza çıkıyor. Temelinde sitenizde bir şeylerin yanlış gittiğine fakat sunucunuzun sorunu tanımlayamadığına işaret ediyor.

Öyleyse düzeltmek adına ne yapmak gerekiyor?

WordPress Internal Server Hatası Çözüm Yolları

Her ne kadar bu hata fazlasıyla yaygın olsa da, farklı sebeplerden ötürü meydana gelme ihtimali var. Bu yüzden deneyeceğimiz çözüm yöntemleri de değişiklik gösteriyor.

.htaccess Dosyasını Kontrol Edin

Bu dosyanın içinde sunucu için önemli direktifler yer almaktadır. Örneğin permalinkleri aktif hâle getiren yeniden yazma kurallarını buna örnek gösterebiliriz. Fakat kazara bozulup, ardından bu hataya yol açma ihtimalleri vardır.

Sebebin bu olup olmadığını öğrenmek için sunucunuza FTP aracılığıyla erişin ve root klasörünüzdeki .htaccess dosyasını bulun. Fakat unutmayın ki bu dosya varsayılan olarak gizlenmektedir ve gizli dosyaları gösterme seçeneğini aktif hâle getirmeniz gerekebilir.

Dosyayı bulduktan sonra üstüne sağ tıklayın ve ismini ‘.htaccess_old’ gibi eski bir şeyle değiştirin, sitenizi yeniden yüklemeyi deneyin. Sorun çözüldüyse tek yapmanız gereken sitenize giriş yapmak ve permalnk yapınızı (Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar kısmından) kaydetmek. Böylece yeni bir .htaccess dosyası oluşturmuş olacaksınız.

PHP Hafıza Limitini Arttırın

Internal server hataları aynı zamanda yetersiz hafızadan ötürü de meydana gelebilmektedir. Bu durumlarda mevcut hafızanın limitini wp-config.php dosyası içinden arttırmanız gerekir.

Bunun için bahsettiğimiz dosyayı yine FTP ile açın ve şu satırı ekleyin;

define(‘WP_MEMORY_LIMIT’,’64M’).

Bu sayede hafıza limitiniz 64MB’a arttırılacaktır fakat eğer gerekliyse 128MB veya 256MB yapma şansınız da var. Hata yetersiz hafızadan ötürü kaynaklanıyorsa bu düzenlemeyle çözülecektir. Fakat unutmayın ki tüm hostlar kendi hafıza limitinizi arttırmanıza izin vermez. Bu durumda değişikliği onlardan yapmasını istemelisiniz.

Tüm Eklentileri Kapatın

Bu yaygın WordPress hatası bir plugin problemi ya da uyumsuzluğu olarak da ortaya çıkabilir. Çözmek için yapılacak en iyi şey tüm eklentileri kapatmak, ardından hangisinin soruna yol açtığını öğrenene kadar tek tek açmaktrı.

Eğer admin sayfasına erişemiyorsanız da, FTP ile wp-content içindeki plugin klasörlerini açın ve isimlerini değiştirerek kapatmış olun.

Temel WordPress Dosyalarını Yeniden Yükleyin

Temel dosyalardaki bozulmalar da sunucu hatalarının bir diğer sebebi olabilir. Bunu da en son WordPress sürümünü indirerek ve var olan wp-admin ile wp-includes klasörlerinizi indirdiğinizle değiştirerek düzeltebilirsiniz.

Ayrıca merak etmeyin, bu içeriğinize zarar vermeyecektir.

Host Firmanızla Konuşun

Eğer yukarıdaki çözümlerin hiçbirisi sorunu halletmediyse, sunucunun kendisiyle ilgili bir problem de olabilir. Bu durumda mutlaka host sağlayıcınızla konuşun ve destek alın.

Bunları da beğenebilirsin
2 Yorumlar
  1. demir diyor

    tema yolumu izleyince http 500 sunucu bulunamadı hatası veriyor
    örneğin:
    site/wp-content/themes/temanız/ yolunu izleyince
    fatal eror /public_html/wp-content/themes/temanız/index.php on line 6 gibi bir hata….
    yada
    aynı yolda http 500 sunucu bulunamadı hatası veriyor
    gibi hata veriyor bu google consolde 1 hata http 500 sunucu hatası olarak listeleniyor herkezdemi boyle bu… not : Bu durum varken ana sayfa filan sitem sorunsuz çalışmakda

    1. Korialstrasz diyor

      Tam olarak neyi kastettiğini anlamadım fakat genel olarak web hosting firmaları güvenlik önlemi olarak tema yollarını veya wp-contents gibi dosyalara dışarıdan erişimi engellerler.Eğer web hosting firmanız yapmadıysa sizin kendinizi yapmasında fayda var. WordPress Güvenlik Önlemleri başlıklı yazımızı okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi