VPS – VDS Farkı Nedir? Hangisini Kullanmalısınız?

0

Giderek daha çok şirket online ortamda erişilebilir hâle geldikçe, ucuz sunuculara olan ihtiyaç da artıyor. Bunu yapmanın en kolay yolu ise ‘sanallaştırma’ denilen yöntem. ‘Virtual Dedicated Server (Sanal Sunucu)’ anlamına gelen VDS ile ‘Virtual Private Server (Sanal Özel Sunucu)’ anlamına gelen VPS ise sanallaştırma konusunda birbirine yakın iki kavram. Her ne kadar genel olarak aynı şey gibi olsalar da, yaygın kullanımda VDS daha yüksek kademeli VPS’e denk anlamda kullanılıyor.

Biraz açıklaması zor kavramlar ve birçok hosting firması da sadece sanallaştırma programını farklı kullanarak VPS, VDS ayrımını yapıyorlar. Yazımızda elimizden geldiğince açıklamaya çalışacağız.

VPS ile VDS Arasındaki Farklar

VDS, sanallaştırmanın yeni başladığı zamanlarda ortaya çıkmıştı fakat popüler kullanımı yakalayamadı. VPS ise daha sonra çıkmasına rağmen kısa sürede geniş kitlelere yayıldı ve yazılım üreticileri tarafından kullanıldı. Her ne kadar ikisi de hemen hemen aynı kapıya çıksa da, aralarında kaynak paylaşımı konusunda ufak ama önemli bir fark mevcut.

vps mi vds mi kullanmalı

VPS’te kaynaklar bir arada toplanıyor ve yazılım her bir özel sunucu için bunları eşit oranda paylaştırıyor. Her ne kadar bazı sınırlar olsa da, donanımın gerçekte barındırabileceğinden daha çok yük almasını sağlıyor. VPS de aynı sunucuda aynı özelliğe sahip siteler bu donanımları paylaşımlı olarak kullanabiliyor. İhtiyaç durumunda diğer siteler bazen sizin kaynaklarınızı da kullanabiliyor. Aynı şekilde sizin sitenizde bazı durumlarda diğer sitelerin kaynaklarını etkileyebiliyor.

VDS’te ise kaynaklar site için donanımsal olarak ayrılmış ve ayarlanmış bir şekilde paylaştırılıyor. Yani o donanımın gerçek kapasitesini aşamıyor ve diğer sitelerle bu donanım paylaşılmıyor.

VPS’de sanal sunucuya 1 işlemci çekirdeği atanır ve bu çekirdek diğer sanal sunucularla da paylaştırılabilir. Bu çekirdek 4000Mhz hızında çalışıyor olabilir ama birkaç sunucu bu çekirdeği birlikte kullanır.. VDS için 2000Mhz gibi bir değer belirleyebilirsiniz. VDS’deki kaynak net ve sabittir ve paylaşılmaz.

VPS mi, VDS mi: Hangisini Seçmeliyim?

VDS’in temel avantajı trafiğe bakılmaksızın sunucuda herhangi bir gecikme yaşanmaması. Kaynaklar sabit olduğu için, diğer birimlerin kaynakları ihlal edilemiyor. Fakat VDS sınırlı kapasitede donanıma kurulabildiği için VPS’e oranla daha pahalı. Düşük ölçekli kullanıcılar için VPS bu yüzden yeterli olacaktır ve siteleri etkilenmeyecektir.

WordPress Site Hızlandırma Konusunda Dikkat Çeken Diğer Yazılarımız

Birçok durumda dediğimiz gibi VPS ile VDS temelinde aynı şeydir. Yeni başlayanlar için tavsiyemiz, ihtiyaçlarına en çok uyan servisi seçmeleri olacaktır. Sonuçta ilerleyen zamanlarda hacminiz büyüdükçe daha iyi bir donanıma geçebilirsiniz.

WordPressle ilgili bir çok rehbere WordPress Rehberi sayfamızı ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi