Windows mu Linux mu? Neden Linux Kullanmalı

2

Her işletim sistemi temelinde bir yazılımdır. Ancak yazılımın çok geniş anlamda ve hatasız olarak programlanması çok kolay değildir. Bu sebepten dolayı da dünyada aktif olarak kullanılan işletim sistemlerinin alternatif sayısı çok azdır.

Daha önceki yazılarımızda işletim sistemleri ve Linux hakkında kısa birkaç bilgi vermiştik. Tüm dünyada, çoğu zamanda farkında olmadan kullanılan (ofis-işyeri vs) birçok bilgisayarın işletim sistemi Linux alt yapısıyla hazırlanmıştır. Linux alt yapısına sahip işletim sistemleri milyarlarca cihazda aktif olarak çalışıyor ve üzerinde her saniye geliştirmeler yapılıyor.

Bu yazımızda ise Linux alt yapısıyla geliştirilen işletim sistemlerinin Windows işletim sistemine göre olan üstünlüklerinden bahsedeceğiz.

  • İşletim sistemleri ve Linux İşletim Sistemi hakkında yazdığımız yazıyı okumak için tıklayın.
  • GNU Linux / Linux Farkları Nelerdir? başlıklı yazımızı okuyarak Linux alt yapısı hakkında da daha fazla bilgi edinebilirsiniz. (Yazı hazırlanıyor, link eklenecek.)
  • Linux hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Linux kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Linux, 1991’de tamamen açık kaynak kodlu olarak piyasaya çıkarıldı. Açık kaynak kod nedir diye soracak olursanız hemen cevaplayalım.

Açık Kaynak Kod; Herkesin ücretsiz indirip kullanabileceği, dilediği gibi geliştirebileceği kodlara denir. Linux’ta açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğu için birçok platformda kullanıcılarına hizmet vermektedir.

Google‘in sahibi olduğu Android işletim sistemi Linux tabanlı çalışan bir işletim sistemidir. Linux alt yapısıyla oluşturulan işletim sistemleri, mobil cihazların yanı sıra, iş istasyonları, elektronik cihazlar, televizyonlar ve en önemlisi de bilgisayarlarda çalışabilme özelliğine sahip.

Windows 10 ise uzun süredir piyasada ve pek çok bilgisayar üreticisi firmanın Microsoft ile anlaşması dolayısıyla Windows 10 yüklü bilgisayarlar evlere bir nevi varsayılan olarak giriyor. Tabii ki kabul etmek gerekir ki Windows 8 ve Windows 8.1 üstüne Windows 10 çok daha başarılı özelliklere sahip. Bu yazımızda bilgisayarınızda Windows işletim sistemi yerine Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanmanız için geçerli nedenleri bulabilirsiniz.

Neden Linux Kullanmalısınız?

Yazımızın bu kısmına kadar genel olarak işletim sistemlerinden ve Linux’tan bahsettik. Şimdi ise işin bizi ilgilendiren kısmına yani kullanım kısmına geçebiliriz.

Ücretsiz İşletim Sistemi: Linux!

Birkaç yıl önce Microsoft tarafından ücretsiz olarak Windows 10’a geçiş imkanı tanındı fakat süre dolduğu için artık para ödemek zorundasınız.

Windows satın alımı oldukça pahalıya patlarken, Linux ise tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemi. Ayrıca bütün donanımlarla da uyumlu ve teknoloji sektörünün en üst düzey firmaları dahi Linux kullanıyor.

Linux’ta Daha Çok Ücretsiz Uygulama Var

GNU/ Linux – Linux açık kaynak kodlu ve özgürlüğü savunan işletim sistemlerinin temelini oluşturuyor. Bu nedenle Linux alt yapısıyla çalışan uygulamalar genelde kısıtlamasız ve ücretsiz olarak bulunuyor.

Microsoft’un kendi yazılımları olan Office ve Visual Studio gibi programlar için de ücret talep ettiğini  düşünürsek Linux kullanmak bütçenizi epey rahatlatacak. Ayrıca Office alternatifi programları Linux’ta da kullanmak mümkün.

Microsoft Office Alternatifi Ücretsiz Programlar başlıklı yazımızı okuyarak size uygun olan bir programı seçebilirsiniz.

Kaldı ki günümüzde pek çok uygulama geliştiricisi web tabanlı çalışıyor ya da Linux’a uygulama üretiyor. Bu işletim sisteminde her ihtiyacınıza göre sınırsız ücretsiz uygulama bulunurken, kesinlikle çaresiz bırakmıyor.

Windows 10 Arayüzünü Sevmiyor musunuz?

Birçok insan bir süre sonra işletim sistemindeki değişiklikleri unutuyor ve sanki yıllardır kullanıyormuş gibi devam ediyor fakat Windows 10 hoşunuza gitmediyse, eski işletim sistemlerini özlediyseniz ya da tamamen farklı bir deneyim arıyorsanız Linux size göre olabilir.

Linux Mint modern bir görünüme sahip olmasının yanında menü ve araç çubukları da son derece rahat bir kullanım sunuyor. Ayrıca tanıdık gelecek arayüz sayesinde öğrenme evresini de hızlı bir şekilde aşabiliyorsunuz.

Güvenlik

Tamamen risksiz hiçbir işletim sistemi yok fakat şu bir gerçek ki, siber suçlular her zaman öncelikli olarak Windows bilgisayarları hedef alıyor. Çünkü piyasadaki işletim sistemlerinde pazar payının büyük çoğunluğunu Windows işletim sistemiyle Microsoft elinde tutuyor. Siber suçlular da elbette pastanın büyük payına sahip olmak için Windows kullanıcılarını tehdit edecek yazılımları daha çok üretiyorlar.

Microsoft’un da bu konuda yapacak pek bir şeyi olmazken, Linux’ta ise kullanıcı biraz zekice davranır ve belli başlı önlemleri alırsa virüslerle daha az mücadele etmek zorunda kalıyor..

Mutlaka size uygun bir Linux var

Bilgisayarınızı yazılım yazmak, ofiste kullanmak, web site geliştirmek veya sadece sıradan işleriniz için kullanacak olabilirsiniz. Linux tabanlı işletim sistemlerinin hemen hemen hepsi fazlasıyla kişiselleştirilebilir. Görünüşü tamamen değiştirebilir, hayalinizdeki işletim sistemini meydana getirebilirsiniz. Windows ise bu konuda çok daha kısıtlı.

Bütün işleriniz için sizlere kolaylık sağlayacak bir Linux tabanlı bir işletim sistemi mutlaka var.

Hangi Linux İşletim Sistemini Kullanmalısınız? Başlıklı, Linux işletim sistemlerini değerlendirdiğimiz yazımızı okuyarak Linux tabanlı işletim sistemleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Eski Donanımlarda Windows 10 Daha Yavaş

Windows XP, Vista ya da Windows 7 kullanıyorsanız muhtemelen bilgisayarınız Windows 8 ya da 10 gibi daha yeni işletim sistemlerini çalıştırırken performanstan ödün verecektir.

Bu noktada iki seçeneğiniz kalıyor. Ya Windows 10 ile çalışabilecek yeni bir bilgisayar alacak, ya da Linux’a geçiş yapacaksınız.

Belli Linux sürümleri belki yeteri kada perforamans artışı sağlamıyor fakat kimisi eski donanımlarda da son derece başarılı sonuçlar veriyor. Daha yeni bilgisayarlar için Ubuntu tavsiye edilirken, 2-4 yıllık bilgisayarlarda Linux Mint’i  deneyebilirsiniz. Çok daha eski bir bilgisayarınız varsa da bazı özel Ubuntu sürümlerini araştırabilirler.

Güncellemeler

‘3 yüklemeden 1.si yükleniyor…’

Yukarıdakinin benzeri yazıları Windows işletim sisteminizde bol bol görürsünüz. Daha da rahatsız edici olan ise bu güncellemeleri Windows’un size sormadan başlatması ve bilgisayarınıza bir süre erişememek. Zaten yavaş olan bilgisayarınız arkaplanda güncellemeler yapılırken kullanılamaz hale gelebilir. (Düzenli güncellemeler işletim sisteminin stabil çalışması ve güvenlik için önemlidir. İhmal edilmemelidir. Bu başlıktaki amaç yavaş ve eski bilgisayarlar için bu güncellemelerin bir çile haline gelmesidir.)

Linux’ta ise güncelleme yükleme zamanları size bırakılıyor ve zorunlu kılınmıyor. Elbette bu işletim sisteminin de güncel tutulması gerekli fakat en azından seçim şansı sizde kalıyor.

Kolay Kullanım

İnternette yapmanız gereken işleri, Windows ve diğer işletim sistemlerinde hallettiğiniz gibi Linux’ta da zorlanmadan halledebilirsiniz. Ayrıca diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi yüzlerce lira vermek zorunda kalmazsınız.

Windows 10’un İndirme Boyutu

Windows 7, Windows 8 kullanıyor ve Windows 10’a geçiş yapmayı planlıyorsanız, muhtemelen çok geniş bir alan istediğini fark edeceksiniz.

Birçok Linux sürümü ise 2GB’ın altında boyutlara sahip ve bu rakam 600MB’a kadar inebiliyor.

Programlama için uygun

Eğer bir programcıysanız Linux ile programlama yapabilir, uygulamalar geliştirebilirsiniz. Tüm dünyada kullanılan alanlara uygulamalar geliştirebilir kazanç sağlayabilirsiniz.

Linux tabanlı bir işletim sistemi olan Android için geliştireceğiniz uygulamalarda Linux işletim sistemi kullanmak büyük kolaylık olacaktır. Linux ile Programlama başlıklı yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Windows yerine Neden Linux işletim sistemleri kullanmanız gerektiği konusuna bu yazımızda yer verdik ve detaylandırdık. Linux hakkında daha çok bilgi edinmek için Linux kategorisi ziyaret edebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
2 Yorumlar
  1. yazisahibibosyapmis diyor

    ağır saçmalamışsın be bilader 😀 hiç bir teknik bilgi sunmadan şu şöyledir şu böyledir diye zırvalayıp durmuşsun naptın linuxdan rüşvet falan mı yedin :d

    1. aziz diyor

      senin yorumun nedır olumsuz da olsa belirt.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi