Linux İşletim Sistemi Nedir?

0

Bu yazımızda sizlerle işletim sistemlerini ve açık kaynak kodlu olan GNU / Linux İşletim sistemini detaylı bir şekilde konuşacağız. İlerleyen günlerde Linux işletim sistemleri hakkında daha detaylı bilgiler paylaşacağız. Bu yazımızda sizlere işletim sistemleri hakkında genel bir bilgilendirme yapmayı hedefledik.

İşletim Sistemi Nedir?

Sözlük anlamı olarak incelersek işletim sistemi; bilgisayar veya mobil bir cihazın çalışması için gerekli olan, içerisinde bulunan yazılımlarla donanım kaynaklarının yönetilmesini sağlayan, verdiğiniz görevleri yapabilen yazılımlar içeren ve esasında bir yazılım bütününe verilen isimdir.

İşletim sistemsiz bir bilgisayarın çalışması mümkün değildir. Yazılımı doğru olmayan bir donanım bir doğru çalışmayacak veya hiç işe yaramayacaktır. Aynı şekilde işletim sistemi de donanımsız yapamaz ve mutlaka kurulması gereken bir dizi yardımcı donanım bulunması gerekir. Örneğin; harddisk, işlemci, anakart.

İşletim sisteminin ne işe yaradığını öğrendikten sonra, dünyadaki ünlü işletim sistemlerine gelebiliriz.

Ünlü İşletim Sistemleri

Şüphesiz dünyada en fazla bilinen işletim sistemi Windows‘tur. Ardından Mac OS gelir. Linux‘u yazılımcılar bilir ancak bilgisayar kullanıcıları arasında bilen sayısı diğer iki işletim sistemine göre epey azdır. Linux’un diğer sistemlere göre en önemli avantajı açık kaynak kodlu olması ve tamamen ücretsiz olmasıdır.

Ancak tüm dünyada 1 milyara yakın cihazda bulunan Android işletim sisteminin temelinde Linux bulunmaktadır. Oldukça stabil çalışan Android cihazlar, Linux’un gücünü en iyi şekilde kullanmaktadır.

GNU / Linux İşletim Sistemi

1991 yılında Linus Torvalds tarafından ortaya çıkarılan Linux işletim sistemi açık kaynak kodlu olması dolayısıyla bireysel veya farklı ekiplerce geliştirilip, Linux alt tabanlı fakat genel özellikleri açısından farklı işletim sistemlerinin geliştirilmesine olanak sağlamaktadır.  Birkaç örnekle açıklamak gerekirse;

  • Ubuntu adlı işletim sistemi de Linux tabanlı yazılmış, renkli ve profesyonel tasarımlar ile hazırlanmış bir işletim sistemidir.
  • Ülkemizde faaliyet veren TÜBİTAK( Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ), Pardus adlı işletim sistemini Linux sayesinde programlamış ve birçok okulda bulunan akıllı tahtalara yüklemiştir.

Yine Linux’un açık kaynak kodlu bir sistem olmasından dolayı birçok uygulama ve program geliştirici tarafından kullanılmakta ve yeni programlar ortaya çıkarılmaktadır.  Dünya üzerindeki birçok üniversite alt alanlarında Linux ile uygulamalar geliştirmekte ve Linux’un bilgi hazinesinin genişlemesine vesile olmaktadır.

Bu yazımızda genel olarak işletim sisteminden, dünyadaki ünlü işletim sistemlerinden ve özellikle de Linux’tan bahsettik. Bir sonraki yazımızda Neden Linux Kullanmalısınız konusuna değindik. Yeni yazılarımızda görüşmek üzere, esen kalın…

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi