Hangi Linux İşletim Sistemini Kullanmalıyım?

1

Bildiğiniz gibi bilgisayar iki ana parçadan oluşmaktadır. Bunlardan birisi donanım, diğeri ise; yazılımdır. Donanımlar bildiğiniz gibi kulaklık, klavye, ekran kartı, ses kartı gibi elle tutulur malzemelerdir. Yazılım ise; bilgisayarınızın içinde olan, uygulamalar, işletim sistemi gibi farklı kaynaklara verilen isimdir. Günümüzde en fazla kullanılan işletim sistemi Windows olmasına rağmen; Linux kullanıcılarının sayısı da azımsanacak derecede değildir. Her zaman özgür işlemler yapabileceğiniz, daha az kısıtlamaya sahip olacağınız Linux işletim sistemini kullanmak için, birçok neden bulunurken; yapacağınız işlemler ve kullanım alanlarınıza göre de, Linux dağıtımlarından birini seçebilirsiniz. Eğer Hangi Linux İşletim Sistemini kullanacağınıza henüz karar vermediyseniz yazımız sizlere yardımcı olacaktır.

Linux İşletim Sistemi, Neden Linux Kullanmalısınız? ve Linux’ta Programlama yazılarımızı okumadıysanız onları okumanızı da tavsiye ederiz.

Linux özgür bir işletim sistemidir. Lisans konusunda sorun yaşamayacağınız gibi; her zaman gönül rahatlığıyla ve ücretsiz biçimde kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra; kurduğunuz zaman direkt olarak Office programları, resim ve fotoğraf düzenleyici, internet tarayıcısı ve sohbet programları gibi farklı programları da yükleyebilirsiniz. Grafikleri başta olmak üzere; tüm kullanım alanları kullanıcı odaklıdır. Asla diğer işletim sistemleri gibi sizi yormayacağı gibi; her zaman kolay kullanım sağlayacaktır. Açık kaynak kodlı olması sebebiyle kolaylıkla özgünleştirebileceğiniz Linux, isteklerinize daha fazla cevap vermektedir. Kaynak kodlarını istediğiniz gibi değiştirebileceğiniz için şeffaf bir kullanım şansına erişmek için de, Linux’u tercih edebilirsiniz. Kullanmak istediğiniz hemen hemen tüm programlar sizlere ücretsiz kurulum şansı verdiği için Linux kullanırken para vermek zorunda kalmazsınız.

Bu kadar özgürlük ve her zamankinden daha rahat gelişime ve farklı ihtiyaçlarınıza açık olan Linux işletim sistemi, tercih etmek için birçok nedene sahip olduğunu söylemiştik. İsterseniz şimdi; Linux dağıtımlarına kısaca göz atalım.

En Popüler Linux Dağıtımları

Antergos: Linux işletim sistemi ve Arch tabanına sahip olan Antergos, İspanya Menşei’ne sahiptir. İ686, x86_64 mimarisine sahip olan bu dağıtım, birçok dili desteklemektedir. LibreOffice Office takımına sahip olan ve Pacman paket yönetimi sunmasının yanı sıra; grafik kurulumuna da sahiptir.

CentOS: Linux işletim sistemi ve Red Hat ile Fedora tabanına sahip olan CentOS, USA Menşei’ne sahiptir. Çoklu dil desteği bulunmaktadır. Mimarisi i386, x86_64 olan, GNOME, KDE masaüstü fırsatı sunan ve yine çoklu dil fırsatını sizlerle buluşturan bu Linux dağıtımı, tex ve grafik kurulumu fırsatı sunmaktadır. LibreOffice ise, bu dağıtımda da mevcuttur.

Kali Linux: Debian tabanına sahip olan Kali Linux, İsviçre Menşei’ne sahip olan Linux dağıtımıdır. GNOME masaüstüne, i386, x86_64 mimarisine sahiptir. Kali Linux Ethical Hacking çerçevesinde veri kurtarma ve bilişim uzmanlarına yönelik kategorilere sahiptir. Çoklu dil desteği bulunmaktadır. Grafik kurulumu, DEB paket yönetimi ve Türkçe dil desteği de sunmaktadır.

Pardus: Yine Debian tabanına sahip olan Pardus, Türkiye Menşei’ne sahip Linux dağıtımıdır. Mimarisi i386, x86x64 olan, KDE masaüstü ve Desktop kategorisine sahip olan Pardus, Türkçe dil desteğine sahiptir. Pardus indirerek, DEB paket yönetimi, LibreOffice, ve grafik kurulumu fırsatına sahip olabilirsiniz.

Debian GNU/Linux: OS türü Linux olan Debian GNU/Linux, bağımsız tabana sahiptir. Global Menşei’ne sahip olan bu Linux dağıtımı, i386, x86_64 mimarisine ve birçok masaüstüne(Cinnamon, Enlightenment, GNOME gibi) sahiptir. Destkop kategorisine, çoklu dil desteğine ve Türkçe’ye, LibreOffice ve DEB paket yönetimine sahip olan Debian, Tex ve grafik kurulumu şansı sunmaktadır.

Ubuntu: Debian tabanına sahip olan Linux dağıtımı Ubuntu, Isle, i686, x86_64 mimarisiyle sizlere ulaşıyor. Unity masaüstüne ve desktop kategorisine sahip olan Ubuntu, Türkçe ve birçok dili desteklemektedir. LibreOffice, DEB paket yönetimi ve grafik kurulumu fırsatını sunmaktadır.

Hangi Linux İşletim Sistemi?

Umarız yazımız hangi Linux işletim sistemini seçeceğiniz konusunda sizlere biraz yardımcı olmuştur.

Tüm bunların yanında, toplam 30’un üzerinde Linux dağıtımı olduğunu da bilmekte fayda var. İstediğiniz kullanım alanına ve ihtiyaçlarınıza göre farklı seçimler yapabilir; tamamına ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Dinçer diyor

    Şu an işletim sistemim windows 10,linux sistemini indirdim kuramıyorum ne yapmam gerekli,teşekkürler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi