WordPress ve PHP 7 | PHP 7 Yenilikler ve Önemli Özellikleri

0

Her ne kadar en geniş web programlama dillerinden biri olsa da, PHP’nin sık sık değiştiğini görmüyoruz. Buna rağmen güncellemesiz geçen uzun bir periyodun ardından PHP 7 pek çok üstün özellikle geldi. Üstelik WordPress siteler için de önemli avantajlara sahip.

Basitçe açıklamak gerekirse; PHP, WordPress’in kod yapısının çekirdeğini oluşturuyor ve mümkün olan en iyi performansı almanızı sağlıyor. Bu sebepten ötürü eğer kullandığınız Script (CMS) yeni sürümle uyumluysa, sitenizde daima son sürüm PHP kullanmanız tavsiye edilir. Buna rağmen bazı host firmaları umursamaz davranıyor ve siz talep etmedikçe sunucunuzu yeni PHP sürümüne güncellemiyorlar.

Bu yazıda size PHP’den ve yeni gelen güncellemeden bahsedeceğiz, WordPress sitenizi neden PHP 7’ye geçirmeniz gerektiğini anlatacağız.

PHP ve PHP 7 Güncellemesi Nedir?

Her ne kadar 1994’te Rasmus Lerdorf tarafından kişisel kullanım amaçlı yaratılsa da, günümüzde PHP en çok kullanılan web yazılım dili konumunda. Kullanımının kolaylığı, hem amatör hem de profesyonellere hitap etmesi sebebiyle bugünlere gelen PHP bütün web sitelerinin yüzde 80’i tarafından tercih ediliyor. Tabii bunların arasında WordPress de yer almakta.

Böyle olmasına rağmen PHP 12 yıl boyunca büyük bir güncelleme almamıştı. Bu gerçek hayatta dahi çok uzun bir zaman dilimiyken, internet için çok daha büyük bir aralık anlamına geliyor. PHP 5’ten sonra PHP 6 için çalışmalara 2005’te başlandı. Fakat güncellemenin çok gecikmesi, diğer bazı sorunlar nedeniyle iptal edilip, PHP 7 için çalışılmaya başlandı ve PHP 7, Aralık 2015’de yayınlandı.

Hosting firmalarının PHP 7 ‘ye hemen destek vermemesinin yanı sıra kullanıcılar da eklenti ve temalarda sorun yaşamaktan çekindikleri için PHP 7’ye hemen geçmedi.

WordPress’te Neden PHP 7 Kullanmalısınız?

WordPress sitenizde PHP 7 kullanmanız için üç önemli sebebimiz var. Yazının sonunda da zaten bu avantajları anlamış olacaksınız.

1. WordPress PHP 7’yi Tavsiye Ediyor

Yazılımınızı güncel tutmak pek çok sebepten ötürü gerekli bir işlem ve WordPress de bunun arkasında duruyor. Güncellemeler güvenlik gerekçeleri, bug ve açıkların giderimleri, yeni özellikler ve işlevsellik açısından önem taşıyor.

PHP 7 resmi olarak çıktıktan sonra WordPress de buna destek verdi ve kendi sistemlerinin PHP 7 ve üstü dilleri desteklediğini deklare etti. Hatta geliştiriciler bir adım daha ileri giderek, ‘WordPress bütün kullanıcılarına PHP 7 ve üstü sürümleri kullanmasını tavsiye ediyor’ açıklamasını yaptı.

Buna rağmen bu karara bütün eklenti ve temaların uyduğunu söyleyemeyiz. Üçüncü parti yazılımlar olduklarından ötürü uyumluluk konusunda daha az kontrole sahipler. Dolayısıyla siz de plugin – tema seçimi yaparken PHP 7 uyumluluğuna dikkat etmelisiniz. Eğer son 1-2 yıl içinde güncelleme almış bir tema veya eklenti kullanıyorsanız muhtemelen PHP 7 ile bir uyumu sorunu bulunmuyordur.

2. PHP 7 Daha İyi Geliştirme Özellikleri Sunuyor

PHP her zaman kullanım kolaylığıyla tanındı ve ve belki de bu yüzden pek çok yeni web geliştiricisi arasında popüler hâle geldi. Maalesef bu durum kimi zaman güvenlik açıkları ve performans sorunları içeren, kötü yazılmış kodlamalara sebep oldu.

Bunla mücadele etmek adına ise PHP 7 yeni geliştiricilere daha çok hitap ediyor. Dolayısıyla kötü yazılmış, tarihi geçmiş fonksiyonlar içinde yer almıyor. PHP 7 ile karşımıza daha yüksek standartlarda bir PHP kodlaması çıkarken, geliştiricilerin de işini kolaylaştırıyor.

3. PHP 7 Çok Daha Hızlı ve Güvenli

PHP 7’nin eski ve işe yaramayan fonksiyonları kaldırmasının bir sebebi de daha önce tartıştığımız yeni özelliklere yol açmaktı. Bu daha geniş bir alan yaratırken, boyut olarak şişmenin de önüne geçiyor. Dolayısıyla daha esnek ve etkili bir dil hâline geliyor.

PHP 7, PHP ile kıyaslandığında bunların iki kat daha üstünde bir hıza sahip. WordPress sitelerde hız ise iki amaca hizmet ediyor; kullanılabilirlik ve arama motoru optimizasyonu, yani SEO.

Site hızı doğrudan yanıt alma süresini etkilerken, kullanımı kolaylaştırıyor ve ziyaretçileri daha uzun süre tutmaya yarıyor, dönüşüm oranlarını çoğaltıyor. Ayrıca bu hız arama motorlarına da etki ederek yüksek sıralara çıkmanızı sağlıyor, trafiğiniz artıyor.

Site hızı SEO açısından oldukça önemli bir konuma sahip. WordPress Site Hızlandırma konusunu okuyarak daha sitelerinizin daha hızlı açılmasını sağlayabilir, SEO ve site hızı arasındaki ilişki hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

WordPress SEO konusunda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz WordPress Site İçi SEO Optimizasyonu başlıklı yazımızı okuyarak

Güvenlik konusundan zaten bahsetmiştik çünkü PHP 7 ile kötü yazılmış kodlar engelleniyor. Ayrıca eklenen yeni kriptografi ve seri hâle getirme aracıyla güvenlik gelişiyor. WordPress Güvenlik Önlemleri başlıklı yazımızı okuyarak sitenizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.

Nasıl PHP 7’ye Geçilir?

Eğer sunucu size aitse doğrudan kendiniz PHP 7’ye geçebilirsiniz fakat başka bir sunucu üzerinde olan siteye sahipseniz, hosting firmanızla iletişime geçerek bunu talep edebilirsiniz. Eğer hosting firmanızda PHP 7 desteği bulunmuyorsa tavsiyemiz değiştirmeniz olacaktır.

Detaylı bir rehber PHP resmi sitesinde bulunuyor. Eğer yeterli düzeyde ingilizce biliyorsanız ve teknik bilginiz iyiyse rehberi inceleyerek sunucunuzu PHP 7 destekli hale getirebilirsiniz. İlerleyen günlerde detaylı bir rehberi biz de hazırlayacağız.

PHP 7 Hakkında Son Söz

PHP 7 çok sayıda yeni özelliğe sahip ve önceki sürümlere göre WordPress sitenizi doğrudan etkileyen faydalarla geliyor. Hem güvenlik, hem de hız avantajıyla artık bir seçimden çok ihtiyaç olduğunu söylemeliyiz.

Tüm bu üç sebebi özetlemek gerekirse;

  1. WordPress kullanıcılarına güvenlik ve performans gerekçeleriyle PHP 7 kullanımını tavsiye ediyor.
  2. PHP 7’de daha iyi kodlama standartları mevcut.
  3. Son PHP sürümü öncekilere göre daha hızlı ve bu site hızını da etkiliyor.

WordPress konusunda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz WordPress sayfamızı ziyaret edebilir ve WordPress’le ilgili birçok konuda detaylı rehberlere ulaşabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi