En İyi 15 Forum Scripti Önerisi | Ücretli / Ücretsiz

1

Her ne kadar artık ‘öldüğü’ söylense de, hâlâ pek çok kişi kullanmaya devam ediyor. Birçok online forum kullanıcısı aynı ilgi alanlarına sahip ve bu yüzden de diğer çevrimiçi topluluklara oranla aralarındaki bağ yüksek oluyor.

Üstelik bir forum sitesi/sayfası kurmak için programlama uzmanı olmanıza da gerek yok çünkü internet üzerinde pek çok hazır forum içerik yönetim sistemleri bulunuyor. Bu yazıda da en iyi forum scriptlerini, forum yazılımlarını derledik. Yazımızda ücretli yazılımlardan sadece kısaca bahsedeceğiz. Ücretsiz forum scriptlerinden ise daha detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.

Ücretli Forum Yazılımları

1. XenForo

Paralı olanlarda önce en iyisi olan XenForo ile başlayalım. Özellikle güvenlik konusunda şöhreti bulunan bu CMS sistemi, topluluklarıyla iletişimde kalmak isteyen firmalara öneriliyor. Aynı zamanda sosyal medya aracılığıyla giriş yapma seçeneği de var.

2. vBulletin

Eski fakat hâlâ geçerli bir forum scripti olan vBulletin, 2000’lerin başından bu yana internette yer alıyor ve sayısız forum sitesine hizmet etti. Lisansını aldıktan sonra host alanınız üzerine kurabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

en iyi forum scriptleri ücretsiz

3. Ninja Post

Ninja Post, lisanslı bir CMS indirmek yerine size bulut tabanlı bir sistem sunuyor. Özellikle yeteri kadar kaynağınız yoksa iyi bir seçim olacaktır. Tüm teknik ayrıntıları onlar hallediyor ve siz sadece toplulukla ilgileniyorsunuz.

4. GetSatisfication

GetSatisfication özellikle müşteri servisleri için hazırlanmış bir online forum platformu. Müşterileriniz ürün ve servisleriniz hakkında buradan size geri bildirim yapabiliyorlar. Dolayısıyla daha çok firmalara önerimiz.

5. PlushForums

Şık bir arayüze sahip olan PlushForums, kullanıcılarınıza yeniden forumlarda vakit geçirmeyi sevdirecek türden. Ninja Post’a benzer şekilde indirmek yerine ücretli bir plana kayıt oluyorsunuz fakat öncesinde denemek için 14 gününüz var.

6. Invision Power

Ayrıntılı bir forum platformu arayışındaysanız muhtemelen Invision Power ilginizi çekecektir. Burada topluluk üyeleriniz sadece birbirleriyle konularla etkileşime geçmiyor, aynı zamanda blog içerikleri de üretebiliyorlar.

Ücretsiz Forum Yazılımları

7. Vanilla Forums

Hem ücretsiz, hem de açık kaynak kodlu bir forum CMS’si arıyorsanız Vanilla Forums değerlendirmeniz gerekenler arasında. Ücretli bir servisi olsa da, ücretsiz versiyon da rahat kullanımı ile işinizi görecektir. Sade ve şık bir tasarımı olan forum yazılımı, sürekli güncellenen ve destek hizmeti sunan bir platform olmasıyla ön plana çıkıyor. Premium sürümünde ise forumunuz Vanilla Forum’un kendi bulut servisinde barınıyor ve host ücreti ödemiyorsunuz.

ücretsiz forum scripti

Mobil uyumlu olması, tema seçenekleri, Soru-Cevap konsepti ile ön plana çıkan ve mutlaka göz atılması gereken bir forum scpriti.

8. Node BB

Tamamen açık kaynak kodlu bir proje olan Node BB, sosyal entegrasyonları ile başarılı bir yazılım. Aynı zamanda gerçek zamanlı güncellemelere ve masaüstü bildirimleriyle anlık mesajlaşma özelliğine de sahip. Mobil tasarıma da odaklanmış ve mobil cihazlarda da üstün bir kullanım sunuyor.

9. PhpBB

Yılların eskitemediği, en eski forum CMS sistemlerinden olan PhpBB bugün dahi binlerce sitede yer alan, para amacı gütmeyen bir topluluk platformu. Modern özelliklere sahip olmasa da kurulumu, yönetimi ve kullanımı son derece basit.

10. BBpress

WordPress altyapılı bir blog yönetenler için bbPress kesinlikle kusursuz bir tamamlayıcı olacaktır. BBpress, WordPress’in yapımcıları tarafından WordPress ile tam entegre ve uyumlu çalışan bir forum platformu olarak piyasaya çıktı. Aynı zamanda epey hızlı çalışıyor ve host kaynaklarını minimum derecede kullanıyor. WordPress’e sadece bir eklenti kurarak forum sahibi olabilirsiniz.

Lakin özellikleri açısından diğer forum scriptlerine göre biraz daha zayıf kaldığını söyleyebiliriz.

Eğer WordPressle ilgili daha fazla rehber okumak isterseniz WordPress Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

11. MyBB

vBulletin için ücretsiz bir alternatif arıyorsanız MyBB size göre. 2002’den beri sektörde olan  platform, en çok kullanılan ücretsiz forum CMS’leri arasında yer alıyor. Üstelik tamamaen ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım. Bir çok eklentisi ve tema seçeneği de bulunuyor ve bu özellikleriyle diğer ücretsiz yazılımlar arasında öne çıkıyor. Yakın zamanda büyük bir güncelleme alacak ve 2.0 sürümüne geçecek olan MyBB tamamen mobil uyumlu hale de gelecek.

12. Discourse

en iyi forum scripti

Bir diğer ücretsiz ve açık kaynaklı forum yazılımı da Discourse. Şık bir tasarıma sahip olan CMS, neredeyse bütün modern forum platformlarının özelliklerine sahip. Sosyal medya hesaplarıyla giriş yapmak, gerçek zamanlı bildirimler almak ve daha pek çok kullanışlı özellik bünyesinde bulunuyor. Ayrıca mobil cihazlar için de optimizasyona ve SEO dostu yapıya sahip.

Discourse WordPress’le de eklenti yardımıyla bağlantı kurulabilir ve WordPress yazılarınızı otomatik olarak forumda paylaşabilir, forumda yapılan yorumları WordPress yazısı altında gösterebilir.

Yapımcı, farklı sistem gereksinimleri nedeniyle WordPress ve Discourse’un ayrı ayrı hosting hizmetlerinde barındırılmasını tavsiye ediyor.

13. Simple Machines Forum

Bir zamanların popüler yazılımı SMF, hâlâ çok sayıda site sahibi tarafından kullanılıyor. Özellikle ticari amaç gütmeyen siteler için oldukça uygun. Fakat eskisi gibi popüler değil. Bu nedenle güncel eklenti ve tema bulmakta zorlanabilirsiniz.

14. PunBB

Hızlı çalışan ve basit arayüzüyle kullanıcı dostu olan PunBB anında yüklenen bir forum. Grafik olarak yormasa da, özellik bakımından diğerlerine kıyasla pek zengin değil. Ayrıca güncelleme alan bir yazılım da olmaması nedeniyle çok tavsiye edebileceğimiz bir script değil. Önceliği hız olanlar bir göz atabilirler fakat diğer alternatifleri değerlendirmenizde fayda var.

15. FluxBB -> Flarum

FluxBB de hızlı ve fazla özelliği olmayan bir forum sistemi fakat ticari amaç gütmeyen sitelerin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecek yapıda. Aynı zamanda kurulumu da son derece basit. Son güncellemesini 2016’da almış olan yazılım ne yazık ki şu anda güncel değil. FluxBB kurucusu birkaç Flarum isimli bir oluşuma katıldığını açıkladı. Henüz beta aşamasında olan Flarum’a bir göz atabilirsiniz.

Yeni bir blog sayfası açmak istiyorsanız WordPress Kurulumu yazımızı okuyabilir ve WordPress hakkında yazdığımız detaylı rehberlere ulaşabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Armağan Bilgiç diyor

    Mükemmel içeriğiniz için minnettarım.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi