En iyi WordPress SEO Eklentisi | Yoast SEO mu All in One SEO Pack mi?

2

WordPress tabanlı sitenize SEO eklentisi seçerken sorun mu yaşıyorsunuz? Açıkçası bu seçimin biraz karmaşık ve zorlu bir durum olduğunu biliyoruz fakat endişelenmenize gerek yok. Bu yazıda en iyi iki WordPress SEO eklentisi olarak bilinen Yoast ile All In One SEO ikilisine bakıp karşılaştıracağız, seçim yapmanıza yardımcı olacağız.

Aslına bakarsanız her iki plugin de kullanım olarak birbirine epey benziyorlar. Dolayısıyla kıyaslama yaparken de sundukları belirli özellik ve işlevlerine dikkat edeceğiz, ardından seçimi size bırakacağız.

Ek not: Detaylı WordPress Site içi SEO Teknikleri ve SEO İpuçları yazımızı okuyarak Site içi SEO ayarları hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Mutlaka Kullanmanız gereken SEO araçlarını öğrenmek için Mutlaka Kullanmanız Gereken En WordPress İyi SEO Araçları yazımızı okuyabilirsiniz. (Linkler yeni sekmede açılır)

SEO için önemli olan WordPress Site Hızlandırma Yöntemleri yazımızı okuyarak kullanıcıların sitenizde daha hızlı erişmesini sağlayabilir ve bu durumun SEO’ya etkisini gözlemleyebilirsiniz. WordPress sitelerinizin güvenliğini sağlamak için WordPress Güvenlik Önlemleri yazımıza göz atabilirsiniz.

SEO ile ilgili Diğer Yazılarımız (Yeni Sekmede Açılır)

Mutlaka Okumalısınız (Yeni Sekmede Açılır)

Yoast SEO mu All in One SEO Pack Mi? Detaylı Karşılaştırma

Kullanım Kolaylığı

SEO eklentileri epey teknik ayrıntılara sahip olabiliyor. Dolayısıyla eğer bu sizi korkutuyorsa, Yoast’ın SEO plugini daha uygun olacaktır. All in One SEO aslında basit olsa da, çok sayıda liste ve seçenek mevcut. Diğer yanda Yoast ise çeşitli sekmelere ayrılmış, karmaşıklıktan kaçınılmış veya anlaması kolay bir arayüz kullanıyor.

İki eklentiyi de kıyasladığımızda Yoast’ın her bir bölümü başarıyla sekmelere ayırdığını, yazılacak metinleri kolay kutulara ayırdığını görüyoruz. All in One’da ise her şey büyük bir liste hâlinde yer alıyor ve bazen alanların ne anlama geldiğini anlamak mümkün olmuyor. Örneğin Yoast’ta sosyal profillerin hepsi tek tek alanlara ayrılırken, All in One SEO’da ise hepsini tek bir bölgeye yazıyorsunuz.

All in One SEO’nun bir diğer farklılığı ise pek çok özelliği varsayılan olarak kapatması. Yani eğer sitemap veya sosyal medya ayarları ihtiyacınız varsa, bunları kendiniz açmak zorundasınız. Bu da eklentiyi daha az karmaşık ama daha hızlı çalışır duruma sokuyor. Bu durumu kimileri için avantaj olarak bahsedebiliriz.

Özet: Yoast açık ara kullanımı ve anlaması daha kolay, basit bir şablon düzenine sahip. Eğer daha teknik bir eklenti tercih ediyor ve sitenizin de hızına önem veriyorsanız, o zaman da tercihiniz All in One olabilir.

Eklenti Yapımcı Desteği

Bahsedilen eklentileri kullanırken birinin size yardımcı olması önemliyse, lütfen bu kısmı es geçmeyin. Yoast ile All in One SEO arasında destek konusunda bazı farklar mevcut.

Yoast bu konuda daha ‘kullanıcı dostu’ olarak tanımlanırken, başlangıç seviyesindekilere de hitap ediyor. Ayarlar genellikle daha az karmaşık oluyor ve konu destek olunca, her bir eklenti sayfası ya da sekmesinde ayrıntılı videolar mevcut. Buna rağmen, eğer forumlarda eklenti için destek almak istiyorsanız işiniz daha zor çünkü ‘premium destek’ için ücret ödemeniz gerekiyor.

Diğer yanda All in One ise biraz daha teknik ayrıntılara ve kullanım zorluğuna sahip. Dolayısıyla hızlıca desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Eklentinin her bir ayar sekmesinde bilgi veren bağlantılar yer alırken, yine de kimisinin ayrıntı bakımından yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Doğrudan destek konusunda ise forumda yardımcı oluyorlar ve bunun için ücret talep etmiyorlar. Bu da sizin için önemli olabilir.

Özet: Yoast basit kullanımı ve içindeki video anlatımlarla destek ihtiyacınızı azaltıyor fakat gerçekten gerek duyarsanız da, doğrudan yardım almak için ücret ödemeniz isteniyor. All in One ise tam tersi kullanımı biraz daha zor bir plugin fakat forum üzerinden ücretsiz destek sunuyorlar.

Yazılarda Günlük Kullanımı

Bu eklentileri her gün kullanmak zorundayız ve zaten bir SEO plugini arayışımız da buna dayanıyor. Dolayısıyla günlük rutin içinde, özellikle de siteye içerik üretmekle meşgulken neler sunabilecekleri önemli. Gelin şimdi de onlara bakalım.

Site İçi SEO Optimizasyonu (Google Sıralaması İçin En Önemlisi)

SEO eklentisi kullanmanızın en büyük sebebi içeriklerinizi optimize etmek. Dolayısıyla eklenti seçimi yaparken de site içi SEO konusunda başarılı olması gerekiyor. Bu noktada Yoast gerçekten göze çarparken, özellikle bir SEO uzmanı değilseniz ve desteğe ihtiyacınız varsa işinizi kolaylaştırıyor.

Yoast SEO eklentisi son derece kolay bir kullanıcı arayüzüne sahip ve şunları sunuyor;

  • Görsel olarak başlık ve meta açıklamanızın Google’da nasıl gözükeceğini görüyorsunuz.
  • Renkli şekilde, görsellik kullanarak alanları nasıl dolduracağınıza dair yönlendiriyor ve yazı çok uzun ya da kısaysa, haberiniz oluyor.
  • Odak anahtar kelimenizle yazının doğru şekilde optimize edilip edilmediğine bakabiliyorsunuz.
  • Site içi SEO durumunuzun tam bir incelemesini gerçekleştiriyor.
  • Okunabilirlik analizi gerçekleştiriyor ve yazınızın başarı durumunu belirtiyor.

All in One SEO ise bu konuda biraz daha ‘çıplak’ diyebileceğimiz özelliklere sahip. Birçok SEO danışmanı beğense de, site içi optimizasyon konusunda pek yardımcı olmuyor. Bu eklenti de aşağıdaki özellikleri sunuyor;

  • Görsel olarak başlık ve meta açıklamanızın Google’da nasıl gözükeceğini görüyorsunuz.
  • Yazı uzunluğunuzu alanın altındaki rakamlarla belirtiyor fakat renkli işaretler kullanmıyor.

Özet: Optimizasyon konusunda desteğe ihtiyacınız oluyorsa bu konuda Yoast çok daha iyi ve tamamen bilgisiz kişileri dahi yönlendiriyor. Tam bir SEO uzmanıysanız ve kendi başınıza işleri halledebiliyorsanız, o zaman da All in One SEO basit menüleriyle uygun olacaktır. Fakat site içi optimizasyon konusunda yeterli değilseniz tavsiyemiz Yoast kullanmanız.

Sosyal Medya Ayarları

Her bir sayfa ya da yazıya sosyal medya ayarlarını eklemek oldukça faydalı olabilir. Böylece sosyal paylaşımlarda seçtiğiniz görsel ve açıklama çıkar. Bunun için SEO eklentilerinin sosyal medya farklarını bilmeniz sizin için iyi olabilir.

Yoast, Facebook ya da Twitter için ihtiyacınız olan başlık, açıklama, görsel gibi tüm ayarlara erişim şansı tanıyor. Özellikle Twitter gibi 140 karakter sınırı olan platformlar için bu durum oldukça faydalı. Ayrıca her bir platformun da kendine has görsel boyutları bulunuyor.

Yoast

All in One SEO’da ise hemen hemen aynı ayarlar mevcut fakat Twitter ile Facebook ayrı eklenmemiş. Eğer bu sizin için önemliyse, All in One da size göre değil diyebiliriz.

All in One SEO

Özet: Yoast’ta başlık, açıklama ve görsel için temel ayarlar mevcutken, Twitter ile Facebook için de ayrı giriş yerleri bulunuyor. All in One’da ise bolca seçenek var fakat tek eksiği Twitter ile Facebook’a farklı ayar seçenekleri sunmaması.

Index, NoFollow ve Canonical Ayarları

Kelimeler kulağa ‘Çince gibi’ mi geliyor? Merak etmeyin, aslında bu terimler ne yapacağınızı bildiğinizde oldukça faydalı.

Sayfa Indexleme

Diyelim ki Facebook reklamları veya benzer bir yöntemle e-posta adresleri toplamak için bir sayfa oluşturdunuz. Bu sayfanın Google’da çıkmasını istemezsiniz çünkü herhangi bir SEO değeri de yoktur.

Peki ne yapmanız gerekiyor? Tabii ki de bu sayfanın index almamasını sağlamalısınız. Bunun için de en iyi yöntem SEO eklentinizi kullanarak sayfanın indexlenmesini engellemektir.

NoFollow Linkler

NoFollow linkler belli durumlarda kullanılıyor ve eğer belirli bir sayfadaki bütün linklerin nofollow nitelikte olmasını istiyorsanız, yine devreye kullanacağınız SEO plugini giriyor.

Canonical URL’ler

Özellikle sizin sitenizde veya başka birisinde olan kopya içeriklere sahipseniz, arama motorlarının da hangi içeriğin orijinali olduğunu göstermek istiyorsanız canonical URL kullanmanız gerekiyor.

Örneğin e-ticaret sitenizde bir ürünün 5 farklı versiyonu olabilir fakat hepsi aynı içeriğe (görsel, açıklama vs.) sahiptir ya da başka bir web sitesindeki içeriğin bir kısmını kendi alan adınızda yeniden yayınlamak istiyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda hangi içeriğin orijinal olduğunu canonical URL ile belirtebilirsiniz.

Yoast, tüm bu ayarları doldurulacak basit alanlarla yapmanıza olanak tanıyor. All in One’da da benzer, basit alanlar var fakat birkaç tanesi günümüzde gereksiz (NOYDIR, NOODP) konumdalar. Ama herhangi bir yazıyı sitemap üzerinden kaldırma imkanı vermesi oldukça faydalı.

Özet: Yoast, gelişmiş sekmesi altında her sayfa-yazının ayarlarını rahatlıkla kontrol etmenizi sağlıyor. All in One ise benzer, basit bir arayüz sunmasının yanı sıra daha çok seçeneğe sahip.

Yazımızın sonraki sayfasında Genel Web Sitesi SEO Ayarları, XML Sitemap, Başlıklar – Meta – İndex, Diğer Özellikler hakkında yapılan karşılaştırmaları okuyabilirsiniz.

Genel Web Sitesi SEO Ayarları

Web sitenizi açarken gerçekleştirmeniz gereken bir dizi önemli SEO ayarı mevcut. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

– Hangi tip sayfaların arama motorlarında görüneceği.

– Genel sosyal medya ayarlarınız.

– Daha iyi index için XML site haritaları.

Elbette bunlardan fazlası da var fakat eğer web sitenizde SEO çalışması uyguluyorsanız ve bunları ayarlamak istiyorsanız, bu kısım sizin için fazlasıyla önemli.

XML Sitemap

XML haritaları, arama motorlarının içeriğinizi bulmasını ve daha hızlı şekilde sonuçlarda göstermesini sağlar. Yani oldukça önemli oldukları açıkça biliniyor. Her bir plugin de bu konuda farklı işlevler sunarken, All in One’da varsayılan olarak açık konumda değil ve özellikler kısmından aktif hâle getirmeniz gerekiyor.

Yoast’ta ise XML sitemap oldukça basit bir yapıda ve daha sonra belli sayfalar için ekleme/çıkarma yapabiliyrsunuz.

Yoast’ın XML harita özellikleri şöyle;

  •  Basit ve hızlıca sitemap’i açıp kapama.
  • Belli yazı veya sayfaları haritadan kaldırma.
  • En önemlisi de, belli yazar türlerini ya da hiçbir yazısı olmayan yazarları sitemap üzerinden çıkartabilme.

All in One da benzer işlevlere sahip fakat ek yanları da var;

  • Hangi kategorilerin kaldırılacağına karar verme.
  • Sitemap üzerine ek sayfalar ekleyebilme
  • Sitemap üzerinde neyin nerede çıkacağına öncelik verebilme.
  • Site haritasını dosyalara göre bölme seçeneği.
  • Sitedeki değişiklikler hakkında arama motorlarına bildirim.

Özet: Yoast’ın sitemap özelliği web sitesi üzerindeki tüm temel kontrolleri sağlıyor ve aynı zamanda yazar indexlemeleri üzerinde de kolaylık sunuyor. All in One SEO ise daha hassas özelliklere ve bazı diğer kullanışlı yanlara sahip. Yeni başlayanlar için Yoast, gelişmiş kullanıcılar içinse All in One önerebiliriz.

Sosyal Medya Ayarları

Günümüzde sosyal medya ayarları Google Authorship, Facebook Open Graph ve benzeri platformlar ile SEO’nun büyük bir parçası hâline geldi. Peki bu eklentilerin hangisi, ne yapıyor ve faydalılar mı?

Her iki plugin de neredeyse aynı özellikleri sunuyorlar;

  • Facebook Open Graph
  • Bilgi grafik verileri
  • Pinterest işletme onayı
  • Twitter Cards

Ana farklar ise ayrıntılarda saklı. All in One SEO daha çok Twitter Cards ve Facebook Open Graph seçeneği sunarken, Google+ Authorship seçenekleri de epey geniş. Yoast ise ayrıntılar konusunda biraz eksik kalıyor fakat basitlik arayanlar için ideal.

Özet: Yoast tüm ihtiyacınız olan sosyal medya ayarlarına sahip fakat All in One’da olan bazı özelliklere yer verilmemiş. Yine de kullanıcıların yüzde 90’ına zaten bu kadarı yeterli olacaktır. All in One SEO ise web sitenizin sosyal medya ihtiyaçları konusunda bütün seçenekleri sunuyor fakat önceki işlevlerinde olduğu gibi, yine daha çok profesyonellere yönelik.

Başlıklar, Meta ve Indexler

Web sitenizin ayarlarını yaparken, hangi bölgelerin index alacağı konusunda bazı kararlar vermeniz gerekiyor. Aynı zamanda sayfa ve yazı başlıklarının nasıl yaratılacağıyla ilgili de bazı düzenlemeler yapabilirsiniz.

Yoast ve All in One SEO’nun arayüzlerini kıyasladığımızda, kullanıcı dostu olma konusunda Yoast biraz daha rahat diyebiliriz. Fakat özellik konusunda her ikisi de şunlara izin veriyor;

  • Tüm bölgeleri (etiketler, kategoriler, sayfalar, yazılar, arşivler vb.) indexleme veya indexlememe.
  • Başlıkların biçimlendirilmesi

Aradaki önemli farkları ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Yoast, arşivdeki alt sayfaların indexini kaldırabiliyor. Özellikle gereksiz sayfaların arama motorlarından kalkması için faydalı.
  • Yoast’ın başlık biçimlendirilmesi konusunda daha çok seçeneği var.
  • All in One’da başlıkları büyük harfli yapma özelliği var. Çok önemli değil fakat kimi zaman yararlı olabiliyor.

Özet: Eğer arşivdeki alt sayfaların indexini kaldırmak istemiyorsanız, her iki plugin arasında çok az fark var.

Yazımızın sonraki sayfasında Diğer Özelliklerin Karşılaştırılması ve Sonuç bölümünü okuyabilirsiniz.

Diğer Özellikler

Her iki pluginde de çok sayıda özellik var. Bu yüzden de tamamını ayrıntılı şekilde incelemek pek kolay değil. Bu son sekmede ise bazı diğer özelliklerin üstünü çizeceğiz ve ne kadar kullanışlı olduklarından bahsedeceğiz.

Webmaster Tools Bağlantısı (Her İkisinde)

Sitenizi açtığınız zaman ilk iş olarak Webmaster Tools ile bağlantısını kurmalısınız. Artık Google tarafından buraya Search Console adı verilirken, oldukça da etkili olduğunu söylemeliyiz. Her iki eklenti de Google,  Bing gibi sağlayıcılar tarafından gelen kodları kolaylıkla eklemenizi sağlıyor. Aynı zamanda Pinterest desteği de var ve buradan gelen kodla web sitenizin size ait olduğunu onaylıyorsunuz.

.htcacess ve robots.txt Dosyalarına Erişim (Her İkisinde)

Her ne kadar güvenlik uzmanları bunun kötü bir fikir olacağını söylese de, bazen bu dosyaları doğrudan değiştirmek faydalı olabiliyor. Peki neden gerekli? Çünkü taşıdığınız bir sayfanın ya da URL’sini değiştirdiğiniz yazının 301 yönlendirmesini eklemek isteyebilirsiniz.

SEO Ayarlarını İçe/Dışa Aktarma (Her İkisinde)

Taşıma yaparken veya sadece SEO eklenti ayarlarını değiştirirken, bu ayarları beraberinizde taşımak her zaman avantaj katacaktır. Hem Yoast, hem de All in One eklentileri tüm ayarlarınızı kaydetmenizi, farklı sitelerde de tekrar kullanabilmenizi sağlıyor.

Başlık ve Meta Açıklaması Düzenleyicisi (Her İkisinde)

Eğer site içi SEO ayarlarınızı (başlık ve meta açıklaması) gözden geçirmek istiyorsanız hem Yoast, hem de All in One başlık ile meta açıklamalarınızı görüntülemenizi, hatta değiştirmenize izin veriyor.

Bu sadece inceleme için değil, aynı zamanda neleri gözden kaçırdığınızı görmek için de son derece faydalı. Yoast bunu eklenti menüsünde ayrı bir araç olarak sunarken, All in One’da ise doğrudan yazı-sayfa içinde bulunuyor.

Kalıcı Bağlantıları Temizleme (Yoast)

Yoast’ta permalinkleri, nam-ı diğer URL’leri geliştirmek için oldukça başarılı ekstra özellikler var. İlk başta URL üzerindeki durak kelimelerini kaldırma imkanı sunuyor. Bir diğeri ise URL sonlarındaki ‘?replytocom’ değişkenlerini otomatik olarak kaldırabilmesi. Anlamsız gelebilir fakat sayfalar çoğu zaman arama motorları tarafından birden fazla kez indexleniyor ve bunun sebebi de URL sonuna eklenen replytocom değişkeni.

Benzer şekilde, WordPress tüm yüklemeleriniz (görsel, video vs.) için ayrı bir sayfa yaratıyor ve Yoast’ta bu sayfayı doğrudan ilgili içeriğe yönlendirme şansınız var. Ayrıca ‘kategori’ ismini tüm kategori URL’lerinden silip linkleri kısaltma şansınız da oluyor.

RSS Beslemesi (Yoast)

Yoast’ın gelişmiş özellikler sekmesinde sunduğu bir diğer başarılı özellik ise içeriklerinizi RSS beslemesi ekleme şansınız. Bu yüzden pek çok kişi her bir yazıya link eklerken, böylece içeriğiniz başka biri tarafından kopyalandığında en azından backlink almış oluyorsunuz.

Zararlı Robotları Engelleme (All in One SEO)

Belki biliyor, belki bilmiyorsunuz ama daima sitenizi çeşitli sebeplerden ötürü kontrol eden ‘botlar’ vardır. Sorun şu ki, bunlar genellikle site kaynaklarını kullanırlar, siteyi meşgul ederler ve gereksiz trafik olmasına neden olurlar. All in One’daki bot aracı ile ‘kötü davranış’ sergileyen botları engelleme imkanınız var.

SEO Performansı (All in One)

All in One’da sitenizin genel SEO performansını arttıracak bir özellik var. Biraz teknik olsa da, asıl nokta sunucu üzerinde kullanılan eklentinin özellikle sitemap yaratırken ne kadar bellek kullandığı.

Doğru SEO Eklentisinin Seçimi

Her iki eklentinin de kendine göre avantajları varken, kullanım amacınıza göre ‘Hangisi daha iyi?’ sorusuna verilecek cevap da değişmektedir.

En Basit SEO Eklentisini İstiyorum (Amatörler İçin)

Bu kişilere Yoast eklentisini önerebiliriz. Sadece kullanımı kolay değil, aynı zamanda site içi SEO analiz aracı da içeriğinizi bilginiz olmadan da optimize etmenizi sağlıyor.

Maksimum Seçenek ve Kontrol Sunan SEO Eklentisini İstiyorum

All in One SEO’nun amacı hem güçlü şekilde, hem de siteyi yavaşlatmadan çalışması. Eğer ne yaptığınızı biliyorsanız ve teknik bilginiz varsa, All in One sizin için daha uygun olabilir.

Sadece Sayfa ve Yazılarımı Optimize Etmek İstiyorum (Site İçi SEO)

Yoast, site içi SEO optimizasyonu konusunda hem kullanımı kolay, hem de zengin özellikli bir arayüze sahip. Dolayısıyla rahatlıkla önerebiliriz fakat eğer teknik bilginiz varsa, aynı seçenekleri All in One da daha zorlu şekilde sunuyor.

Sitemap Ayarları Benim İçin Önemli

All in One SEO, site haritaları kontrolünde en iyi kontrolü sunuyor diyebiliriz.

Benim Seçimim

Şahsen Yoast’ı kullanıyorum çünkü kullanıcı arayüzü, sunduğu özellikler oldukça başarılı. Fakat aslında All in One SEO da hemen hemen aynı avantajlara sahip ve ikisini ayırmak çok zor. Dolayısıyla çoğu konuda iş kişisel seçimlere kalıyor ve yukarıda bahsettiklerimize göre kararı kendiniz vermelisiniz.

Kaynak

Yazı hakkındaki görüşlerinizi ve hangi eklentiyi neden kullandığınızı bizlerle yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
2 Yorumlar
  1. resul dursun diyor

    Bilgilendirme için teşekkürler.

  2. Emrah diyor

    Çok iyi bir aydınlata yazısı olmuş teşekkürler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi