WordPress Cache Eklentileri | 6 En İyi Cache Eklentisi Karşılaştırması

0

Sitenizin yavaş açılması hem kullanıcı deneyimini, hem de arama motoru optimizasyonu olumsuz yönden etkilerken, WordPress’te her zaman için ilk dikkat edilecek faktörlerden biri de site hızı olmalıdır. Bu yüzden devreye cache yani önbellek eklentileri girerken, site performansına da önemli ölçüde etki ediyorlar.

Bu yazıda WordPress için en iyi 6 cache eklentisini derledik ve göze çarpan özelliklerinden bahsetmeye özen gösterdik.

Cache – Önbelleğe Alma Nedir?

Cache yani önbellek, bilgisayarın hafızasına daha önce alınmış ve saklanan bilgiler bütünüdür. Bir site önbelleğe yani cache’ye alındığında, sitenin sayfaları, görselleri, dosyaları ve web nesneleri o kullanıcının yerel sabit diskinde – bilgisayarında tutulur. Bu sayede o kişi tekrar siteye girdiğinde de tarayıcı tarafından cache’deki bilgiler gösterilir ve tekrar indirmek zorunda kalmaz. Peki bu tam olarak ne işe yarar?

Girilen internet sitelerindeki verilerin her seferinde tekrar indirilmesi sadece kullanıcının internet trafiğini kullanmaz, aynı zamanda o sitenin daha yavaş açılmasına sebep olur. Eğer site verileri önbelleğe alındıysa, sayfa yükleme süreleri de ciddi biçimde hızlanacaktır

Aynı şekilde web siteleri de bazı sayfaların sıkıştırılmış ve sayfa boyutu küçültülmüş versiyonlarını sunucuya kaydedebilir ve ziyaretçi siteye girdiğinde bu sıkıştırılmış sayfaları onlara gösterebilir. Böylece sitenin daha hızlı açılmasını sağlamış olur.

Cache eklentileri ise WordPress’te kabaca bu özellikleri sağlar ve performansı arttırır.

En İyi WordPress Cache Eklentileri

1. WP Rocket 

wordpress cache eklentisi

WP Rocket, WordPress sitelerde en iyi önbellek çözümlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor ve listemizdeki tek premium plugin. Fazlasıyla kullanıcı dostu olan eklenti, özellikle web tasarımcılar için tam bir hayat kurtarıcı.

Aktivasyondan sonra sorunsuz şekilde çalışmaya başlayan plugin, ayarlarla da sizi boğmuyor. Eklenti pek çok özellikle gelirken, cache preload, tarayıcı cachesi, GZIP sıkıştırması ve HTML, CSS ile JavaScript için minification – küçültme seçenekleri sunuyor.

Popüler cache eklentilerine göre önemli avantajlarından biri ise Lazy Load sistemi, yani görsel yüklemeleri için gerekli sunucu isteklerinizi de azaltması. Bu özellik sayesinde sayfanız yüklendiğinde, ziyaretçi sayfada aşağı doğru inmedikçe orada yer alan görseller indirilmiyor. Sadece kullanıcının o an görebileceği görseller indiriliyor. Diğer görseller de ziyaretçi sayfada aşağıya doğru ilerledikçe indiriliyor. Böylece yükleme süreleri önemli ölçüde artıyor. Diğer özellikleri ise şöyle;

  • Basit, hızlı ve sezgisel kurulum.
  • Anında önbellek işleminin bşalaması.
  • HTTP isteklerini asenkronize yapıyor böylece Google Font Optimizasyonu sağlıyor.
  • JavaScript dosyaları sayfa oluşturulana kadar indirilmiyor.
  • CloudFlare ve diğer birçok CDN’le sorunsuz entegrasyon.

WordPress Site Hızlandırma ile ilgili Diğer Yazılarımız (Yeni Sekmede Açılır)

2. W3 Total Cache

W3 Total Cache, sadece WordPress kullanıcı deneyimini arttırmak ve sayfa yükleme sürelerini kısaltmak için tasarlanan bir eklenti. Özellikle üst düzey host sağlayıcıları tarafından önerilirken, eklentinin Ayarlar sekmesi 16 sayfaya ayrılmış durumda ve tüm bu ayarlar acemi bir webmaster için oldukça karışık. W3 Total Cache kurulumu biraz zaman alıyor fakat genel olarak elde edilen sonuçlar site sahiplerini memnun ediyor.

Sitemizde bulunan En İyi W3 Total Cache Ayarları başlıklı yazımızı okuyarak siz de sitenizi için en uygun ayarları yapabilirsiniz.

Ayrıca her türdeki cache (sayfa, nesne, veritabanı, tarayıcı önbelleği vs.) için ayrı bir sayfası var ve dilediğiniz şekilde kişiselleştirebiliyorsunuz. Temel özellikleri ise şöyle;

  • Web tarayıcı render işlemlerini optimize etmek için GZIP sıkıştırması.
  • Gelişmiş Cache Özellikleri
  • HTML, CSS ve JavaScript dosyaları için Minification (küçültme) ile birleştirme özelliği.
  • CDN desteği.

3. WP Super Cache

WP Super Cache, WordPress’te ücretsiz bir diğer cache çözümü olarak karşımıza çıkarken, mekanizmasını anlamak da oldukça basit. Eklenti dinamik WordPress siteniz üzerinde statik HTML dosyaları yaratıyor ve WordPress PHP scriptleri yerine bunları önbelleğe alıyor. Özellikleri ise şöyle;

  • Sayfa sıkıştırması ve dinamik cache.
  • CDN desteği.
  • Mobil cihaz kullanan ziyaretçiler için cache.
  • Aşırı Kolay kullanım

Mutlaka Okumalısınız (Yeni Sekmede Açılır)

4. WP Fastest Cache

 

Yapımcısına göre WP Fastest Cache ‘en basit ve en hızlı WP önbellek sistemi’ olarak tanımlanıyor. WP Super Cache’ye benzer şekilde bu plugin de dinamik WP siteniz üzerinde statik HTML dosyaları yaratıyor ve bunları önbelleğe kaydediyor.

Kurulumu son derece kolay olan eklenti için .htaccess ayar dosyalarıyla dahi uğraşmanıza gerek kalmıyor. Özelliklerini sıralamak gerekirse;

  • Mod_Rewrite eklentide kullanılan en hızlı metod.
  • CSS – HTML – Javascript dosyalarını birleştirme ve küçültme
  • Bir yazı ya da sayfa yayınlandıktan sonra tüm cache dosyaları siliniyor.
  • CDN ve SSL desteği.
  • Mobil cihazlar ve giriş yapmış kullanıcılar için cache seçeneğini açıp – kapama özelliği.
  • Belli sayfalar ya da Short Code bulunan yazılar için cache engelleme.

5. Comet Cache

Daha önce ZenCache ve Quick Cache olarak da tanınan Comet Cache, kısa sürede yeni adı altında popüler oldu. Gerçek zamanlı olarak her yazının, sayfanın, kategorinin ve bağlantının görüntüsünü alan eklenti bunları sezgisel şekilde önbelleğe alıyor. Zaman tasarrufu konusunda oldukça etkili bir metod olurken, sitenin sayfa yükleme hızları da ciddi ölçüde artıyor.

– Anasayfa, yazıar sayfası, yazar sayfası, kategoriler, etiketler, arşivler, RSS beslemeleri ve XML site haritaları için otomatik cache temizleme özelliği.

– Query string içeren URL’leri önbelleğe alma ya da görmezden gelme özelliği.

– Cache dosyaları için otomatik sonlanma süresi ayarlayabilme.

6. Litespeed Cache

en iyi wordpress cache eklentisi

WordPress için Litespeed Tech tarafından geliştirilen ve sadece Litespeed Web Server Yazılımını kullanan sunucularda çalışan premium özelliklere ücretsiz olarak sahip olmanızı sağlayan ve gerçekten üstün performans gösteren bir cache (önbellek) eklentisi. Genelde Premium eklentilerde olan Veritabanı Optimizasyonu – WebP resim formatına sıkıştırma, Lazy Load  ve güçlü HTML, CSS ve JavaScript sıkıştırma özelliklerini de sunuyor.

  • Daha hızlı cache için verimli ve hızlı disk önbellek motoru.
  • HTML / CSS ve JavaScript dosyalarını birleştirme ve küçültme.
  • WebP Optimizasyon
  • HTTP/2 uyumlu
  • CDN Kurulumu
  • Asenkronize yükleme ile daha hızlı yükleme süreleri (tercihe bağlı – görselliği biraz bozabilir)
  • Lazy Load Özelliği

WebP formatı resimler için yeni format ve resimlerin bir miktar daha sıkıştırılarak boyutlarının bir miktar daha azalmasını sağlıyor.

İlerleyen günlerde Litespeed Cache eklentisiyle ilgili detaylı kurulum ve ayarları içeren bir yazı paylaşacağız.

WordPress Cache Eklentisi Kıyaslama

Tüm bu 6 cache eklentisinin sayfa yükleme süreleri ise GT Metrix ve Pingdom siteleri üzerinden karşılaştırması ise şu şekilde; (Tüm testlerde aynı temalar (WordPress TwentySixteen) kullanılmış ve aynı içeriklerle yapılmıştır. Cache eklentileri dışında eklenti yüklenmemiştir.)

  • Litespeed Cache – 0.9 saniye
  • WP Super Cache – 1.1 saniye
  • WP Rocket – 1.1 saniye
  • WP Fastest Cache – 1.0 saniye
  • W3 Total Cache – 1.3 saniye (Detaylı Ayarlar yapılmamıştır.)
  • Comet Cache – 2.1 saniye

En İyi WordPress Cache Eklentisi Hangisi?

Yukarıdaki test bazı özellikli temalarda vs elbette çeşitli farklılıklar gösterecektir fakat;

Testlere baktığımızda 1 saniyenin altına düşebilen tek eklentinin Litespeed Cache olduğunu görüyoruz. Litespeed Web Server kullananlar için ücretsiz ve çok da karışık olmayan kurulumu da hesaba katılınca en iyisi olarak gözüküyor. Eğer siteniz WordPress Hosting adı altında bir sunulan bir hosting paketindeyse sunucu muhtemelen Litespeed Web Server kullanıyordur. Tabii WP Super Cache ve WP Fastest Cache hiç kötü değil ve Litespeed Cache’yle neredeyse benzer sonuçlar elde ediyorlar. Hatta fark o kadar az ki, aynı bile diyebiliriz.

Bir Türk yazılımcı tarafından geliştirilen WP Fastest Cache oldukça başarılı sonuçlar alırken, Pingdom testlerinde 1 saniyenin dahi altına düşmeyi başarıyor. Fiyat etiketine rağmen WP Rocket ise maalesef konu cache olunca bu saydığımız eklentiler kadar verimli değil. Birçok kullanıcı tercih etse de, mümkün olan en iyi performansı almak için bu cache eklentisine para ödemek zorunda değilsiniz.

Yine çok sık kullanılan bir başka cache eklentisi W3 Total Cache ise detaylı ayarlar yapılmadığı için beklenilenin biraz altında bir performansa imza atıyor. Comet Cache ise diğer eklentiler varken 2.1 saniye hızıyla tavsiye etmeyeceğimiz bir eklenti.

Sizlerde kullandığınız Cache eklentilerini ve cache eklentileri hakkındaki bu yazımızla ilgili görüşlerinizi bizlerle  yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

WordPress Site Hızlandırma başlıklı yazımızı okuyarak daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi