Linux’ta Programlama Nasıl Yapılır?

1

Birçok akıllı cihazda, televizyonlarda, telefonlarda ve en önemlisi de bilgisayarlarda bulunan işletim sistemi Linux, tüm dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından bilinmekte ve kullanılmaktadır.

Daha önce Linux İşletim Sistemi ve Neden Linux Kullanmalısınız konu başlıklı yazılarımızda size Linux’u tanıtmıştık.

Ücretsizsade ve hızlı olması açısından tercih edilen Linux halen geliştirilmekte ve kullanıcılarına hizmet vermektedir.

Linux işletim sistemini gündelik işler için kullananların yanı sıra Linux’u program geliştirmek için kullanan yazılım geliştiricileri de bulunmaktadır.

Bu yazımızda sizlere Linux ile programlama yapabilmeniz için gerekecek programlardan bahsedeceğiz. Linux ile hemen hemen bütün dillerde programlama yapabilirsiniz.

Linux işletim sistemlerinden en meşhuru şüphesiz ki Android‘dir. Google tarafından ilk yıllarında satın alınan Android işletim sistemi, bir mobil cihaz işletim sistemidir.

Android Uygulama Programlama

Android programcıları, Android işletim sisteminde çalışacak bir uygulama geliştirmek istediklerinde Linux işletim sistemini tercih edebilirler. Neticesinde Android’de Linux tabanlı bir platform yazılımıdır.

Linux üzerine Android Studio adlı programı kurabilirsiniz. Eğer Android programlama bilgisine sahipseniz direkt olarak Android Studio’yu kurup uygulamalar üretmeye başlayabilirsiniz.

Android mobil platformu gelir elde etmek istiyorsanız oldukça açık ve rahat gelir elde edebileceğiniz bir ortamdır. Dünyada 1 milyara yakın Android cihazı bulunmakla beraber, her gün milyonlarca indirme Play Store üzerinden gerçekleşmektedir.

Eğer masaüstü ve web yazılımları üretmek istiyorsanız CC#Java, PHP, Pyhton programlama dilleri üzerine çalışabilirsiniz. CC#Java programlama dillerini kullanarak yazılımlar üretmek istiyorsanız GNU C Compiler adlı derleyici oldukça geniş kapsamlıdır ve işinizi görecektir.

Programlama yapabilmek için GNU C Compiler kolay kullanılabilir yapısı ve farklı programa dilleri ile uyumlu olması sebebiyle fazlasıyla yeterli bir programlama editörüdür. Aynı zamanda gEdit gibi text editörleri de kullanılabilir.

Programlama ve programlama dillerini öğrenmek yabancı bir dil öğrenmeye oldukça benzerdir. Daha kolaydır fakat çok pratik yapmanız gerekir. Programlama dilleri öğrenmek için çeşitli bilgisayar kurslar mevcut. Buna imkânınız yoksa internette oldukça güzel kaynaklar bulabilirsiniz. Ayrıca yine internet üzerinde yer alan video derslerden de yararlanabilir, temel düzeyde de olsa yazılımlar üretebilirsiniz.

Bu yazımızda Linux programlama üzerinde durduk. Linux programla yaparak neler kazanabileceğinizi, hangi platformlarda yazılımlar üretebileceğinizi ve bunları hangi programlarla gerçekleştirebileceğinizden bahsettik.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. A. Takan diyor

    Linux’ta kolay bir şekilde GUI programlar yazıp makina koduna derlemek için BaCon kullanabilirsiniz.
    Mesela başlığı Merhaba dünya olan bir pencere için şu kod yeterli

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi