Gitar Türleri ve Kullanım Alanları

2

Birçok gencin hayali olan ve müziğe ilgiden çok; insanların dikkatini çekmeye yönelik öğrenilmeye çalışılan gitar, aslında oldukça eski bir geçmişe sahiptir. Telli çalgılar kategorisinde incelenmekte olan gitar, ilk olarak 5 telli ortaya çıkmıştır. Anavatanı Mezopotamya olmasıyla birlikte, daha sonra 6. tel eklenerek, günümüzde en yayın olan halini almıştır. 1940 yılında ise; klasik gitardan türetilerek ortaya çıkartılan elektrogitar üretilmiş ve seri üretime geçilmiştir. Gitarın, temel olarak 4 çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; klasik gitar, elektro gitar, akustik gitar ve bas gitardır.

12. yüzyıla kadar tarihinin uzadığı bilinen gitar enstrümanı, tırnaklar veya pena yardımıyla çalınmaktadır. Gitar konusunda en gelişmiş ülke ise; İspanyadır. İspanyol tarzı olarak bilinen ve klasik gitarla bütünleşmiş bir çalma şeklinin de varlığından söz edebiliyorsak, İspanyolların gitar konusundaki hassasiyetini daha iyi anlayabiliriz.

  • Klasik Gitar

Gitar denilince akla gelen gitar türü, klasik gitardır. Genel itibariyle; klasik, folk müzik ve Flamenko tarzındaki müziklerde kullanılsa da; günümüzde en fazla çalınan ve gitara başlayanların rahat kullanımı ve uygun fiyatı sebebiyle tercih ettiği gitar diyebiliriz. Toplamda 6 teli bulunan klasik gitarın üstten 3 teli bas sesleri, alttan 3 teli ise; tiz sesleri vermektedir. Ortasında genelde yuvarlak bir delik bulunan gitar, tellerin titreşiminin havayla teması sonucunda sesi dışa verir. Amfi ihtiyacı duymayan ve her ortam çalınabilen klasik gitar, popülerliğini hiçbir zaman yitirmeyecek enstrümanlar arasındadır.

  • Akustik Gitar

Görünüş itibariyle gitardan anlayanların klasik gitarla karıştıracağı, ancak daha geniş bir gövdeye, daha kibar klavyeye ve daha sert tellere sahip olan akustik gitar, akustik tarzdaki müziklerde tercih edilmektedir. Tellerinin çelikten yapılması ve birbirine daha yakın olması, en belirgin özelliğidir. Klasik gitara kıyasla daha fazla ses çıkartabilen akustik gitar, tını bakımından da kulağa hoş gelen seslere sahiptir. Akustik müziğin yanı sıra; rock, blues ve pop tarzındaki müziklerde de sıklıkla aşina olabileceğimiz akustik gitar, gitara yeni başlayanlara tavsiye edilmez. İlk olarak klasik gitarda başlamak, tellerin daha yumuşak olması ve tel aralıklarının daha fazla olması sebebiyle önemlidir. Fakat ileriki dönemlerde, akustik gitara geçiş yerinde bir karar olabilir.

  • Elektro Gitar

Akustik gitarın alt yapısı kullanılarak, aynı boyutlardaki klavye ve daha yumuşak tellerle buluştuğu; klasik gitardan farklı olarak, hava yerine manyetikle sesin dışarı çıkması sağlanan gitar türüdür. Elektro gitardan doyurucu ses alabilmek için, ekstradan amfiye ihtiyaç duyulmaktadır. Aynı zaman da, elektro gitar ile kullanılabilecek pedallar yardımıyla da, akustik gitar, klasik gitar, bas gitar veya diğer tüm müzik türlerine eşlik etmek mümkündür. Genelde, rock, metal ve türevindeki müziklerde karşımıza çıkan elektro gitar, daha sert şarkılarda varlığını göstermektedir.

  • Bas Gitar

Şimdiye kadar bahsettiğimiz tüm gitarlar 6 telden oluşmaktadır. Ancak bas gitar, en yaygın kullanılanı 4 telli olmasının yanı sıra; 5, 6, 7 ve 12 telli olarak üretilmekte ve kullanılmaktadır. Her zaman geri planda gibi görünüyor olsa da; her müzikte bulunan ve olmazsa olmaz enstrümanlar arasında olan bas gitar, genel itibariyle bas sesleri vermektedir. Müzikte davul ve baterinin sağladığı kalitenin aynı tadında kalite sunan bas gitar, alt yapının oluşmasında büyük rol oynar. Diğer gitarlardan farklı akortlara ve sese sahipti.

Son olarak; gitar denildiği zaman bahsedilmesi üzerimize vazife olan perdesiz gitar ise; klasik gitardan 1976 yılında Erkan Oğuz üstat tarafından icat edilmiş enstrümandır. Normal klasik gitarda ulaşılamayacak ses aralığına sahip olan ve lavta türü bir çalgı olarak litaretüre giren perdesiz gitar, klasik gitar kasasına sahip olsa da; tınısı ve yapısı farklıdır.

Bunları bilmekte de fayda var:

7 telli gitar, 12 telli gitar, Weissenborn ve caz gitar.

Bunları da beğenebilirsin
2 Yorumlar
  1. numan diyor

    burası pek çok konuda bilgi paylaşan bir yer emeğinize sağlık ayrıca akustik bas gitar gibi türevlerinden de bahsederseniz sevinirim

  2. enes diyor

    aradığım şeyi bulamadım ALLAH iyiliğinizi versin 🙂

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi