WordPress Sidebar Bileşen Sabitleme [ Eklentili / Eklentisiz ]

0

Eğer WordPress blogunuzda sidebar alanları kullanıyorsanız, uzun bir makalede belirli bir yerden sonra sidebar alanınızdaki tüm bileşenler gösterilmiş olur ve sayfada aşağı inildikçe bu alan tamamen boş kalır. Sidebar’ınızda bulunan bazı bileşenleri sabitleyerek bu alanların her zaman dolu görünmesini sağlayabilirsiniz. Sitenizde bulunan bu değerli yan alanları neden boşa harcayasınız ki?

Aslına bakarsak sidebarda bulunan bazı bileşenleri ön plana çıkarmak sitenize katacakları açısından oldukça iyi bir seçenektir. Bu alanlara sabitleyeceğiniz bileşenler her zaman yan alanda kalacağı için daha fazla dikkat çekecektir. Eğer sidebara;

  • Reklam bileşenini sabitlerseniz, reklam gelirlerinizde (Google Adsense kurallarına uygun değildir)
  • Öne Çıkan Yazıları sabitlerseniz, sayfa gösterimlerinizde
  • Sosyal Medya sayfalarınızı sabitlerseniz, sosyal medyadaki takipçilerinizde
  • E-posta abone alanı sabitlerseniz, Blogunuzun e-posta abone sayısında

belirgin bir artış olacaktır.

Eğer siz de WordPress Blogunuzda Sidebar Bileşenlerini sabitlemek isterseniz yazımızda eklentili veya eklentisiz şekilde bu işlemleri nasıl yapabileceğinizi anlatmaya çalıştık.

Eklentili WordPress Sidebar Bileşen Sabitleme

Yazımızda WordPress Sidebar Bileşen Sabitleme işlemini WordPress kullanıcıları arasında oldukça popüler bir eklenti olan Q2W3 Fixed Widget (Sticky Widget) eklentisi kullanarak yapmayı anlatacağız.

Öncelikle Q2W3 Fixed Widget (Sticky Widget) eklentisini yüklüyoruz. Eğer eklenti yüklemeyi bilmiyorsanız, WordPress Eklenti Yükleme Rehberi yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Eklentiyi yükleyip aktifleştirdikten sonra, yan alanda bulunan bileşenleri sabitlemek için yapmanız gerekenler ise şu şekilde;

  1. Yönetici Paneli > Görünüm > Bileşenler sekmesini açmak.
  2. Sabit olmasını istediğiniz bileşene tıklayıp “Fixed Widget” özelliğini işaretlemek.
  3. “Kaydet” butonuna basarak bileşeni kaydetmek

Aşağıdaki ekran görüntüsünü inceleyerek kullanım hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Eklentinin ayarlarını düzenlemek içinse; Yönetici Paneli > Görünüm > Fixed Widget Options sayfasını açmalısınız. Yazımızın devamında eklenti için en iyi ayarları ve eklenti ayarlarının Türkçe’ye çevirilmiş metinlerini sizlerle paylaştık.

  • Margin Top: Sabit bileşenin, sayfanın üst kısmına ne kadar uzak olacağını ayarlayabilirsiniz. Bu değer arttıkça sidebarda bulunan sabit bileşen sayfanın ortalarına doğru gelecektir. Deneme yanılma yoluyla kendinize en uygun değeri seçebilirsiniz.
  • Margin Bottom: Sabit bileşenin sayfanın alt kısmına ne kadar uzak olacağını ayarlayabilirsiniz. Tıpkı Margin Top özelliğinde olduğu gibi çalışan bir sistem. 0 Değeri idealdir, deneme yanılma yoluyla kendi siteniz için en uygun ayarı bulabilirsiniz.
  • Stop ID: Bu özellik için bir HTML etiketi belirlemelisiniz. Bu özellik sayesinde, bileşenin alt sınırı ve Margin Bottom özelliği belirleyeceğiniz HTML etiketinin konumuna göre ayarlanır.
  • Refresh Interval: Bu özellik sayesinde, eklentinin hangi aralıklarla ayarlarını tekrar incelemesini istediğinizi belirleyebilirsiniz. Değer olarak “0” yaparsanız bu özelliği kapatabilirsiniz. Bu özellik, sunucunuzun işlemcisini zorlayabiliyor ve dolayısıyla site hızınızı yavaşlatabiliyor. Eklenti yapımcısı tavsiye edilen değerleri 250-1500 ms arası olarak belirtmiş. Eğer sekmeli veya javascript dosyası kullanan bileşenleriniz yoksa bu özelliği kapatabilirsiniz.
  • Disable Width: Genişliği ayarladığınız değerden düşük olan ekranlarda sabit bileşen özelliğini kapatabilirsiniz.
  • Disable Height: Yüksekliği belirlediğiniz değerden düşük olan ekranlarda sabit bileşen özelliğini kapatabilirsiniz.

Disable Width ve Disable Height özellikleri mobil cihazlardan sitenizi ziyaret edenlere sabit bileşenler özelliğini kapatmak için kullanılabilir. Width değerini 1024px’in altında height değerini de 768’in altında belirlemeniz düşük çözünürlüklü ekranlarda sabit bileşenler özelliğini kapatmayanızı sağlayacaktır.

Eklentisiz WordPress Sidebar Bileşen Sabitleme

Eğer yazılımla uğraşmayı ve öğrenmeyi seviyorsanız yazımızın devamında eklentisiz WordPress Sidebar Bileşen Sabitleme işlemi için ihtiyacınız olan kodları bulabilirsiniz.

Temada değişiklikler yapmadan önce tema dosyalarınızın ve sitenizin yedeğini almayı unutmayın.

Öncelikle bu işlem için bir yeni dinamik bir bileşen alanı oluşturmalıyız. Dinamik Sidebar’ı nasıl oluşturacağınızı WordPress 404 Sayfası Hazırlama isimli makalemizde sizlerle paylaşmıştık. Oluşturduğumuz dinamik alanı yazı sayfalarımızda bulunan sidebar alanına ekleyeceğiz ve çeşitli JS kodlarıyla sabitleyeceğiz.

Yazı Detaylı anlatım ve tüm kodları içeren haliyle güncellenecektir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi