Linux VPN’leri – Linux’ta Nasıl VPN Kullanılır?

0

İnternet icat edildiğinde asıl hedef açık, yasakların ve sınırların olmadığı bir yerdi. Dünyanın daha küçük hale gelmesi hedeflense de, kimileri buna ulaştı, kimileri ise internet servis sağlayıcıları ve çeşitli yasaklar sebebiyle ulaşamadı.

Sanal ağlar üzerinde yasakları aşmanın en iyi yolu VPN kullanımıyken, Linux kullanıcılarının seçenekleri daha az kalıyor. Bu yazıda da Linux işletim sisteminde kullanabileceğiniz VPN uygulamalarını derledik.

  1. OpenVPN

Çoğu Linux VPN’i yetersiz PPTP yüklemesiyle gelirken, yüksek standartlı VPN protokelleri bu sorunu yaşıyor. Açık kaynaklı uygulama OpenVPN, tüm Linux sürümlerinde kullanılabilirken, şifreli bir internet deneyimi sunarak sizi gölgeler içinde gizliyor.

Özelleştirilebilir bir arayüze sahip olan ve akıcı çalışan OpenVPN, birden fazla sunucu ve ayar kullanıyor. Şüphesiz Linux üzerinde kullanabileceğiniz en iyi VPN’lerden birisi.

  1. Linux CLI

Tüm ayarlarını doğrudan sunucu üzerinden alan Linux CLI’da tek yapmanız gereken tercih ettiğiniz ülkeyi, şehri veya sunucuyu seçmek. Uygulama otomatik olarak seçtiğiniz bölgeye göre en hızlı sunucuyu seçiyor ve bağlantınızı sağlıyor.

OpenVPN protokolü üzerine kurulu olan ve TCP ile UDP veri iletişimini destekleyen Linux CLI, Debian, Ubuntu, CentOS ve Fedora gibi pek çok Linux sürümünde de sorunsuz çalışıyor.

Linux üzerinde maalesef az sayıda VPN programı OpenVPN sertifikaları kullanarak çalışırken, seçenekler de başta dediğimiz gibi kısıtlı. Bilindiği gibi VPN’ler dünya çapında izlemelere, sansüre ve yasaklara karşı kullanılan programlar.

Eğer internet servis sağlayıcınız tarafından kısıtlandığınızı düşünüyorsanız veya sadece anonim olarak internet üzerinde gezinti yapmak istiyorsanız, zaman zaman VPN kullanmanız gerekiyor. Fakat kullandığınız VPN servisini seçerken çok dikkatli olmalısınız. Çünkü Bu uygulamalar fiber kablo gibi klasik internet araçlarını kullanmıyor. Tam aksine, kendi sunucularına sahipler ve buralarda çalışıyorlar. Size ait tüm bilgiler öncelikle bu sunuculardan geçiyor. Bu nedenle VPN kullanırken kredi kartı veya önemli kişisel parolalarınızı kullanacağınız işlemler yapmamanızı öneririz.

VPN’in sanal yapısından ötürü veri transferi görünmez şekilde gerçekleşirken, girdiğiniz siteleri ve yaptığınız genel aktiviteleri de servis sağlayıcıları kolayca tespit edemiyor. Buna rağmen tabii ki kullanıcılarının veri dosyalarını saklayan ve gerektiğinde bu bilgileri yetkililere teslim eden VPN sağlayıcıları da var. Dolayısıyla seçim yaparken hiçbir programa da tam anlamıyla güvenmemek gerekiyor. Fakat zaman zaman anonim bir gezinti için, Linux’ta da olsa VPN tercih edebilirsiniz.

 

Yazımız tavsiye amaçlıdır. Programları kullanmanızdan kaynaklanacak sorunlardan Ogrenio.com Sorumlu Değildir!

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. KabulDaha Fazla Bilgi